Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пообіцяв, що київський Гостиний двір не будуть віддавати під забудову.

Голова Мінкульту підтвердив, що виступив з ініціативою створити Музей сучасного мистецтва та культурний хаб на базі Гостиного двору, для чого звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо передачі пам’ятки на баланс відомства.

Гостиний двір на Контрактовій площі. Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Ткаченко підкреслив: «Гостиний двір у жодному випадку не буде переданий під приватну забудову». Він пообіцяв висвітлювати кожен крок, що стосується створення музею на базі Гостиного двору, та обговорювати ситуацію з громадськістю.

30 січня представники Мінкульту зустрілися з активістами, які опікуються долею Гостиного двору. Голова Ради урбаністики Києва Віталій Селик, що був на зустрічі, розповів, що спершу домовилися провести протиаварійні заходи, щоб убезпечити будівлю від подальшого руйнування.

Паралельно Мінкульт та громадська організація «Музей сучасного мистецтва», яка представляє інтереси художників й мистецтвознавців, будуть розробляти концепцію оновленого Гостиного двору. Роботи проводитимуть в межах проєкту «Велика реставрація». За словами Селика, на проєкт є гроші.

Хоча в Мінкульті пообіцяли не робити ТРЦ в Гостиному дворі, на першому поверсі можуть зробити кафе, сувенірні та мистецькі лавки, які представлятимуть творчі промисли та локальну кухню з усіх регіонів України. «Проте остаточне рішення про функції будівлі буде ухвалено на етапі розробки та затвердження Концепції оновленого Гостиного двору», – додав він.


Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Є пам’якою архітектури та містобудування національного значення. Він перебуває в занедбаному стані з 2013 року. Там немає, зокрема, даху та вікон. Київ уже кілька років просив передати Гостиний двір до комунальної власності. Зараз, за даними Мінкульта, споруда перебуває в державній власності (Фонд держмайна). 29 січня 2021 року стало відомо, що Мінкульт хоче забрати Гостиний двір собі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі