Міський голова Києва Віталій Кличко вимагає, щоб Гостиний двір негайно передали у власність міста. Для цього він звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

За словами мера, місто готове здійснити реконструкцію Гостиного двору, створити в ньому громадський простір, музей Києва, розмістити інші експозиції.

Бажання Міністерства культури забрати об’єкт собі Кличко назвав «навмисним блокуванням і затягуванням часу». За його словами, Київ уже міг би приступити до відновлення будівлі в комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізації концепції пішохідного Подолу, якби не дії міністра культури Олександра Ткаченка, який блокував рішення про передачу Гостиного двору в комунальну власність столиці.


Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Є пам’якою архітектури та містобудування національного значення. Він перебуває в занедбаному стані з 2013 року. Там немає, зокрема, даху та вікон. Київ уже кілька років просив передати Гостиний двір до комунальної власності. Зараз споруда перебуває в державній власності (Фонд держмайна).

У січні 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко написав на ім’я прем’єра лист із проханням передати Гостиний двір на баланс його міністерства. Він пояснив, що хоче створити там Музей сучасного мистецтва та культурний хаб.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна