Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення, за яким Фонд держмайна України має провести невідкладні протиаварійні роботи на будівлі Гостиного двору, повідомляє КМДА.

У січні 2020 року Департамент охорони культспадщини зобов’язав Фонд держамайна відремонтувати будівлю. Але ремонт не провели, а Фонд отримав штраф за невиконання вимог.

Фонд подав позов до суду, щоб оскаржити штраф. Окружний адмінсуд міста Києва в позові відмовив. Департамент охорони культурної спадщини провів експертизу стану Гостиного двору й визнав його аварійним. Порушень під час експертизи не було, поянили в суді. Тож Фонд держмайна, як власник будівлі, несе відповідальність за її стан.


У вересні 2020 року Мінекономіки повідомило, що підтримує передачу Гостиного двору в комунальну власність.

 26 жовтня 2020 року КМДА вже погодила проєкт розпорядження Кабміну. Тепер цей проєкт мають ще погодити Мін’юст, Міністерство фінансів і Фонд держмайна України.

 Підприємство «Укрреставрація» звернулося до прем’єр-міністра України з листом щодо приватизації будівлі Гостиного двору. У разі приватизації підприємство готове «заплатити його ринкову вартість до держбюджету».

«Укрреставрація» вже була орендарем Гостиного двору. Компанія розпочала реконструкцію 2012 року, але заморозила роботи за рішенням суду й заявляла про готовність викупити будівлю. Але у 2014 році договір оренди розірвали через невиконання компанією робіт, необхідних для збереження будівлі. Тоді суд зобов’язав компанію повернути Гостиний двір державі. У лютому 2018 року будівлю повернули у власність Фонду державного майна. Після цього Київрада ініціювала передачу будівлі в комунальну власність міста для реконструкції.
У вересні 2020 року Мінекономіки повідомило, що підтримує передачу Гостиного двору в комунальну власність

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Анна Бобирєва для The Village Україна