Київська міська рада звернулася до Кабміну з проханням невідкладно передати будівлю Гостиного двору в комунальну власність міста. Рішення підтримали 104 депутати.

«Гостинний двір може вмістити кілька музейних інституцій, ставши культурним центром Подолу та столиці загалом», – сказав міський голова Віталій Кличко.

Він заявив, що КМДА вже могла б приступити до відновлення будівлі, у комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізацією концепції пішохідного Подолу, якби рішення про передачу будівлі місту ухвалили раніше.

Фасад Гостиного двору. Фото: Віталій Селик

Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Є пам’яткою архітектури та містобудування національного значення. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року.

Наразі Гостиний двір знаходиться в державній власності, але КМДА з 2017 року просить передати його в комунальну власність, щоб створити там культурний хаб і розмістити Музей історії Києва, який не має повноцінного приміщення.

У січні 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко також висловив бажання взяти Гостиний двір на баланс свого міністерства. Він хоче розмістити там іще не створений Національний музей сучасного мистецтва.

Але Кличко виступив проти передачі будівлі Мінкульту. Утім мер заявив, що буде сприяти створенню музею сучасного мистецтва в Києві й навіть припустив, що музей може розміститися в Гостиному дворі. 

Детальніше про конфлікт між КМДА та Мінкультом навколо Гостиного двору й про музеї, які там можуть з’явитися, читайте в статті The Village Україна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі