2020 року через пандемію COVID-19 ми багато писали на тему здоров’я: розбиралися, як захистити себе та інших від хвороби та що робити, якщо підхопили вірус. Водночас карантин зробив актуальними й інші проблеми, пов’язані зі здоров’ям, як-от біль у спині під час роботи вдома за незручним столом чи переїдання.

Ця добірка текстів допоможе краще слідкувати за станом свого здоров’я, переглянути звички й не нашкодити собі хибними методами лікування.

1

Болить спина під час роботи за комп’ютером. Що я роблю не так?

Чому ми відчуваємо біль і дискомфорт у спині під час роботи за столом, як правильно сидіти та які звички слід змінити, аби спина не боліла – запитали в лікарки та персональної тренерки. А ще зібрали кілька вправ для покращення здоров’я хребта.


2

Робота з ліжка та пиво на вечерю: 10 поганих звичок під час карантину

Набрати зайву вагу, стати тривожнішим і втратити продуктивність – це те, до чого може призвести неправильний спосіб життя на час локдауну. Розібралися, чому не варто працювати з ліжка, збивати звичний режим сну та цілий день валятися на дивані.


3

Потрібні кожному? Що варто знати про вітаміни

Вітаміни підвищують імунітет, додають енергії та поліпшують травлення? Насправді ні. Розібралися з лікарками «Свій.Док», чому не варто призначати собі вітаміни та як вони можуть нашкодити.


4

«З’їв щось не те». Як допомогти собі під час харчового отруєння?

Що обов’язково потрібно робити під час харчового отруєння, чи допомагає активоване вугілля та чи можна пити колу – запитуємо сімейну лікарку.


5

Як припинити їсти? Основні правила харчування під час карантину

Які правила харчування варто встановити для себе під час роботи з дому, аби зберегти здоров’я й не набрати зайвих кілограмів та як скласти збалансований раціон – розповідає лікарка-дієтолог.


6

Болить голова й поганий настрій? Що таке ПМС насправді та як його лікувати

Найпоширенішими симптомами передменструального синдрому є постійне почуття втоми, перепади настрою, роздратування, плаксивість, тривожність, набряклість у тілі, головний біль, зміна апетиту, набухання й біль молочних залоз, збільшення ваги, безсоння та шлунково-кишкові розлади. Розбираємося, які причини ПМС, як відрізнити його від інших захворювань, як можна лікувати цей стан і в якому випадку потрібно звернутися до лікаря.


7

Діагноз за фото та «чудодійні» БАДи. Чому вас не можуть полікувати онлайн

Консультації онлайн, діагноз за фото та схеми лікування біологічно активними домішками (БАД) із результатом за 2 дні – це лише невеликий перелік того, що зараз пропонують у соцмережах. Людей лікують від «дірявого кишківника», пропонують почистити печінку, позбавитися від шлаків і підняти імунітет не виходячи з дому. Але все це може бути не просто неефективним, а ще й небезпечним для вашого здоров’я. Разом із лікарями пояснюємо чому.


8

Як правильно кашляти та чхати, щоби нікого не заразити

Чому не можна прикриватися долонею, коли ви чхаєте або кашляєте, та як це робити правильно. Пояснює сімейна лікарка.


9

«Без образ, бо буде рак»! Що таке психосоматика та як вона працює насправді

Коли-небудь чули таке: всі хвороби починаються в нас у голові, онкологія – від прихованих образ, хвороби нирок – через страх, а проблеми зі спиною – через апатію? Запитали лікарів, експертів спільноти «Свій.Док», як на наше тіло впливають емоції та що таке психосоматика насправді.


10

Відмовитися від їжі задля здоров’я: що таке інтервальне голодування та для чого воно потрібне

Що таке інтервальне голодування й чи справді воно корисне для здоров’я? Розпитали в лікарки, як утримання від їжі впливає на наш організм і чи має доведену ефективність цей трендовий метод харчування.


11

До чи після їжі? Як треба правильно пити таблетки

Чи можна запивати пігулки чаєм, соком чи алкоголем, розламувати їх на дві частини або не дотримуватися графіку? Розібралися з головними правилами вживання ліків і тим, як на їхню дію й ефективність можуть вплинути порушення цих правил.


12

Які аналізи треба здавати щороку: обов’язково для всіх жінок і чоловіків різного віку

Регулярні аналізи та обстеження допомагають на ранніх стадіях виявити хвороби, запальні процеси й інші проблеми організму та вчасно почати лікування. Запитуємо сімейну лікарку, гінекологиню й уролога, які аналізи та обстеження треба робити жінкам і чоловікам різного віку.


13

Болить живіт, аналізи в нормі. Що таке синдром подразненого кишківника й до чого тут психолог

Синдром подразненого кишківника – це захворювання, за якого в людини порушується робота шлунково-кишкового тракту, з’являються хронічний дискомфорт і біль у животі. Водночас причин для такого стану немає: усі органи здорові. Які симптоми, перебіг і лікування – запитуємо в лікарки-гастроентеролога та психологині.


14

Як зрозуміти, що в тебе родимка, а не меланома

Родимки на тілі людини бувають різного розміру, кольору та форми. У деяких випадках незвичайна форма родимки може бути не «особливістю», а сигналом захворювання на меланому. Запитуємо в онколога, чим відрізняється звичайна родимка від меланоми, чому може виникати рак шкіри та що робити для того, аби уникнути цього захворювання.