Коронавірус передається лише від людини до людини через її біологічні рідини (це може бути, наприклад, слина). Заразитись вірусом можна як під час тісного контакту з інфікованим, так і через поверхні, на яких залишилися частинки вірусу при кашлі чи чханні: дверні ручки, їжу та інші предмети.

Більшість людей, за даними ВООЗ, переносять коронавірус без ускладнень, як легке респіраторне захворювання. Однак вірусом можна легко заразити людей, для яких COVID-19 дуже небезпечний. Розповідаємо, як правильно чхати та кашляти так, щоб не заразити інших. Навіть якщо у вас звичайна застуда.

Віолетта Лійка


сімейна лікарка, спільнота «Свій. Док»

Коронавірус передається повітряно-крапельним контактним та аліментарним шляхами. Частинки вірусу поширюються через біологічні рідини: слину та слиз із носа. Коли людина чхає і кашляє у повітря, аерозольні частинки розлітаються на одяг, обличчя людей, що стоять поруч, поверхні та інші предмети. Далі шляхів зараження є кілька: якщо вірус потрапив на руки чи одяг – людина може потерти око чи торкнутись носа і так інфікуватись. Також можна взятися за дверну ручку, де приземлився вірус, не помити руки та з’їсти яблуко: знов-таки вірус потрапить усередину.

Як правильно чхати та кашляти?

У разі будь-яких симптомів респіраторних захворювань варто сидіти вдома, навіть якщо інших симптомів немає. Навіть для здорових людей зараз дуже важливо дотримуватися карантину та сидіти вдома.

З кашлем і нежитем виходити з дому варто лише в екстрених випадках: наприклад, закінчилась їжа, доставки продуктів закрились, а сусіди відмовились купити вам поїсти.

Тоді варто носити маску і чхати обов’язково в рукав одягу, прикриваючи обличчя внутрішньою стороною ліктя. Це допоможе мінімізувати розпилення аерозольних частинок і зменшить зараження поверхонь та інших людей.

Можна також чхати в одноразову паперову серветку, яку після використання треба скрутити й викинути у сміття, а руки вимити з милом та обробити антисептиком. Якщо немає можливості помити руки, достатньо добре обробити руки антисептиком.

Чи можна чхати у долоню?

Ми не відчиняємо двері ліктями, не пишемо ліктями й не їмо ліктями: у всіх цих процесах працюють наші руки та долоні. Тому, кашляючи у долоні, ми поширюємо вірус через руки. Це правила не лише на час коронавірусу, а загальні рекомендації, правила етики та гігієни.

Кашляти чи чхнути у руки можна, наприклад, коли ви вдома. Але лише за умови, якщо після цього ретельно вимити руки з милом, а після – обробити антисептиком кран та інші поверхні, до яких торкалась людина.

© ВООЗ

Читайте більше про те, як правильно мити руки для профілактики вірусів.

Не хочете заразити інших – сидіть удома

Найважливіше, що ми можемо зробити для того, щоб не заразити інших, – залишатися вдома. З огляду на досить складну ситуацію у світі та в Україні. Раніше карантин проігнорували в Італії, ми бачимо, до чого це призвело. У нас ці всі заходи ввели завчасно, щоб не було такої ж ситуації.

Носити маску. Зараз доцільно переглянути масковий режим і надівати маску у закритих приміщеннях з людьми, як-от супермаркетах чи аптеках. Також можна використовувати одноразові рукавички, наприклад, під час походу за продуктами. Після використання їх варто зняти та викинути. Це не захистить нас від коронавірусу, але мінімізує контакти шкіри з поверхнями, де можуть перебувати віруси.

Дистанція між людьми має становити 1,5-2 метри – це обов’язково. Навіть якщо це близька подруга чи родич. Це стосується усіх людей, з якими ви не проживаєте в одному помешканні.

Якщо людині погано і є симптоми коронавірусу (сухий кашель, лихоманка), телефонуємо сімейному лікареві чи терапевту. Але у жодному разі не варто йти на прийом у поліклініку. Якщо сімейного лікаря немає – варто зателефонувати у швидку допомогу та описати симптоми. Оператор або дасть рекомендації, як діяти, або надішле спеціалізовану бригаду.

При перших ознаках захворювання варто самоізолюватись. Але що робити далі – читайте тут.

Обкладинка: Art UK