Родимки на тілі людини бувають різного розміру, кольору та форми. У деяких випадках незвичайна форма родимки може бути не «особливістю», а сигналом захворювання на меланому. Редакція The Village Україна говорить із лікарем-онкологом про те, чим відрізняється звичайна родимка від меланоми, чому може виникати рак шкіри та що робити для того, аби уникнути цього захворювання.

Андрій Саулов

клінічний онколог, онкогематолог


Меланома – злоякісна пухлина, що походить із пігментних клітин шкіри, які мають назву меланоцити. Ці клітини надають шкірі колір і реагують на ультрафіолетові промені, коли ми засмагаємо. При засмазі вони стають більш пігментними, так формується засмага. Саме ці клітини стають субстратом для розвитку меланоми.

Як відрізнити звичайну родимку від онко

Спочатку на шкірі з’являється родимка чи пляма, яка може навіть не мати порушень. Таке пігментне або горбисте утворення, яке було багато часу, може змінювати свої властивості та набувати ознак злоякісних процесів: зміна кольору, форми, рельєфу або нерівномірне розповсюдження пігменту.

Звичайну родимку від меланоми може відрізнити лікар-дерматолог, який оглядає утворення за допомогою спеціального приладу – дерматоскопа. Це велика лупа, що в десятки разів збільшує утворення, при цьому можна визначити, чи є воно доброякісним. Іноді бувають випадки, коли можна лише за візуальними ознаками, без дерматоскопії визначити, що це злоякісне утворення. У такому випадку його варто видалити та провести гістологічне дослідження.

Чому з’являється меланома

Зазвичай меланома з’являється в людей зі світлою шкірою, оскільки вона більш схильна до опіків сонця, відповідно, вища ймовірність розвитку меланоми. У зоні ризику люди з великою кількістю родимок, невусів і родимих плям. Будь-яке з утворень може перетворюватись на злоякісне, тож варто відстежувати зміни в них. Також у зоні ризику любителі засмаги, у тому числі відвідувачі соляріїв. Шкіра та її пігментні клітини не люблять сонячних опіків: деякі з них здатні спричинити меланому через багато років.

З віком зростає ризик будь-яких онкозахворювань. У жінок із настанням менопаузи змінюється гормональний фон, це впливає на стан шкіри. Виникає ризик появи таких пухлин як меланома або базаліома – поверхнева пухлина, більш вікова. Інколи прослідковується спадковість, коли родичі пацієнта також мають велику кількість родимок чи родимих плям. У таких випадках варто обов’язково регулярно відвідувати дерматолога, бо до онколога пацієнт звертається вже з підозрою або поставленим діагнозом.

Саме спостереження в дерматолога важливе для своєчасної діагностики. Що менша пухлина, то легше її лікувати. Імовірність повного виліковування злоякісного новоутворення, виявленого на ранній стадії, набагато вища, ніж коли це утворення вже розповсюджене, кровить, розпадається чи вростає.

Як заздалегідь убезпечити себе від меланоми

Варто проходити планові огляди дерматолога кожні 6–12 місяців, раз на рік бажано проводити дерматоскопію. Іноді родимки візуально нічим не відрізняються від здорових, а дерматоскопія показує злоякісний процес в утворенні.

Також бажано вести дефектоскопічний паспорт, у якому фахівець записує примітки після огляду кожного з новоутворень. Лікар їх фотографує та через деякий час так само фіксує показники пігментних утворень шкіри. Якщо вони не змінюються – усе гаразд, якщо утворення змінило свою форму, розмір, колір або рельєф – це привід видалити його або взяти під контроль. Завдяки такому картуванню можна відстежувати появу нових утворень і контролювати стан тих, що вже є на шкірі.

Необов’язково видаляти кожну родимку. Це варто робити тільки тоді, коли вона викликає певні сумніви. Головне – уникати надлишкового сонячного випромінювання, сонячних опіків і травмувань зони пігментних утворень.

Як лікується меланома

Пріоритетним методом лікування меланоми є хірургічний, а саме висічення пухлини в межах здорових тканин і дослідження сторожових лімфатичних вузлів, залежно від глибиіни ураження шкіри. Напередодні видалення доречно зробити обстеження, бажано КТ, для перевірки наявності метастатичного ураження та визначення стадії захворювання. Якщо метастазів немає, меланома лікується виключно хірургічним шляхом. Інші види лікування застосовуються до метастазів у лімфатичних вузлах або вздовж лімфатичних судин шкіри. Якщо це метастатична хвороба, для її лікування призначається імунотерапія або хімієтерапія.

Фото: Лікарня ізраїльської онкології LISOD

Ілюстрація: Анна Шакун