Запивати чаєм, не дотримуватися графіку вживання та розламувати пігулки надвоє – чому так не можна робити з ліками? Розібралися з провізоркою, як на дію та ефективність препаратів упливають порушення інструкцій і чого не слід робити з ними.

Підтримай The Village!

Анна Білошицька

провізорка, спільнота «Свій. Док»


Розламувати таблетки наполовину

Ліки – це не іграшки та не фрукти, тож треба дотримуватися певних правил. Якщо пігулка маленька, то це не означає, що вона не нашкодить.

Коли ми розламуємо пігулку, препарат контактує з повітрям або з рідиною: це може знижувати ефективність. Активна речовина буде всмоктуватися не так добре або, навпаки, почне діяти просто в ротовій порожнині, що теж має свої побічні ефекти.

Ми також не можемо гарантувати, що діюча речовина в пігулці розподілена рівномірно. Бо окрім самого препарату, у складі таблетки є інші допоміжні речовини. Тобто дві половинки можуть мати різне дозування, що може вплинути на ефективність препарату.

Є ліки, які категорично не можна розламувати навпіл. Це стосується гормональних та серцевих препаратів, антибіотиків, вітамінів, і тих, які не мають відтиснутої риски на пігулці. Часто в інструкції є вказівка, що препарат не можна розламувати та розжовувати.

У деяких випадках розділяти таблетки можна, але все ж краще просто обрати для себе зручну лікарську форму (наприклад, сироп) або інше дозування. Зараз фармацевтична галузь має величезну кількість варіантів і дозувань. Краще, аби це була ціла таблетка.

Не читати інструкцію

Інструкція – це документ, де ми можемо знайти всю потрібну інформацію про цей препарат: його склад, як уживати, взаємодію з іншими лікарськими засобами, умови зберігання, строк придатності, побічні реакції. І важливо вивчити всі ці пункти перед тим, як починати лікування.

Утримати все в голові неможливо, а тут помічник завжди під рукою. Ми ретельно читаємо інструкцію до побутової техніки – і так само уважно потрібно ставитися до препаратів. Адже це наше здоров’я, ми вживаємо ці засоби всередину.

Ми ретельно читаємо інструкцію до побутової техніки – і так само уважно потрібно ставитися до препаратів

Уживати ліки не за правилами

Якщо розділити ампулу для ін’єкцій і випити, то це не гарантує, що вона матиме швидший ефект і кращий результат, ніж той самий препарат у таблетках. Щонайменше, це буде несмачно й навіть викликати блювотні рефлекси. Крім того, може провокувати розвиток гастриту, бо під час розробки ампули не розраховують, що вона потраплятиме у шлунково-кишковий тракт. Тобто так людина наражає себе на небезпеку, результат не покращиться.

Не дарма в нас є стільки методів і форм випуску препаратів – можна точно знайти той, який підійде саме вам. Але однозначно робити це слід із лікарем. Навряд чи він рекомендуватиме випити ампулу для ін’єкцій.

Не дотримуватися графіку

Кожен препарат поступово накопичується в організмі та плавно діє. Наприклад, ліки активні в організмі протягом 12 годин і, аби продовжити процес лікування, слід ужити наступну дозу. Водночас, якщо випити раніше, то кількість цього засобу у крові буде завеликою.

Коли лікар призначає якусь кратну кількість засобу на день, то цю рекомендацію слід виконувати. Наприклад, пити пігулку кожні 3–4–8 годин. Чому так? Для кожної людини розраховується індивідуальне дозування препарату на добу. Якщо пацієнт нехтує цим, то ризикує отримати: передозування, сильні побічні ефекти або низьку ефективність лікування. До прикладу, один жарознижувальний засіб не можна вживати частіше, ніж через кілька годин, як зазначено в інструкції. Навіть якщо температура не спадає – в таких ситуація рекомендується застосовувати аналоги, які призначить лікар, інакше ми наражаємо себе на можливі побічні реакції зі сторони печінки, нирок, шлунку.

Чай, кава, сік і, звісно, алкоголь – не підходять для того, щоб запити пігулки. Лише вода

Запивати таблетки чаєм або соком

всмоктування та ефективність ліків часто залежить від ряду зовнішніх факторів, це стосується і рідини, якою запиваємо ліки. Чай, кава, сік і, звісно, алкоголь – не підходять для того, щоб запити пігулки. Лише вода.

У різних напоях містяться хімічні речовини, які можуть взаємодіяти з найсильнішою речовиною. Тому чай і кава підсилять чи знижуть дію ліків. Якщо запити протизаплідну таблетку чаєм, то можна не отримати бажаного ефекту. Таніни, які містяться в чаї, не дозволяють препарату правильно взаємодіяти з організмом.

Застосовувати кілька препаратів одночасно

Не варто однією жменею випивати таблетки, не розібравшись, як вони працюють між собою. Потрібно аналізувати їхню інструкцію, визначити, як різні препарати взаємодіють між собою, з яким проміжком часу їх можна ковтати й чи вони не перешкоджають дії одне одного.

Пауза між певними засобами має складати не менше 2 годин або навіть довше, а інші – можна вживати з мінімальними проміжками. Є випадки, коли різні препарати цілком безпечно лікують разом.

Чому це важливо? Два лікарські засоби можуть «боротися» між собою й так ефект обох знижується або підсилюється. Можуть виникати побічні реакції: наприклад, ацетилсаліцилова кислота одночасно з антикоагулянтами може призвести до шлункової кровотечі.

Два лікарські засоби можуть «боротися» між собою й так ефект обох знижується або підсилюється

Недопивати курс ліків до кінця

Те, що симптоми зникли, не означає, що можна припиняти курс ліків. Ми не бачимо, що відбувається всередині організму. Якщо закінчити раніше, то проблема може повторитися, адже ми не вилікували її до кінця. І від цього буде лише гірше. Тобто це все про турботу і про правильне лікування, а не про маркетинг і спробу продати вам побільше ліків.

Буває також, що певні види засобів потребують поступового зменшення дозування препарату. За різкого припинення лікування стан може погіршитися, з’являться серйозні побічні ефекти – так званий «синдром відміни».

Лікарі визначають тривалість лікування для кожного пацієнта індивідуально, це не просто так. Не варто читати форуми, й не слід питати поради у фармацевта – а лише слухати рекомендації лікаря. Рішення про скасування чи продовження курсу лікування може ухвалити лише спеціаліст, який знає повну медичну картину.

Споживати ліки не «після їжі»

Після їжі, натщесерце чи під час їжі – усі ці фактори можуть перешкоджати всмоктуванню препарату, що впливає на його дію та ефективність. Тож цих порад необхідно дотримувати. Шлунковий сік може руйнувати активну речовину або вступати в хімічний процес із засобом. І це може зменшувати його ефективність.

  • Натще – за 30 хвилин до першого прийому їжі;
  • Перед їжею – за 30 хвилин;
  • Під час їжі або за 30 хвилин після;
  • Після їжі – за 30 хвилин після;

Якщо в інструкції немає інформації щодо вживання ліків, варто їх випити за 30 хвилин до їжі.

Призначати ліки самому собі

Ніхто, окрім лікаря, не може об’єктивно оцінити стан людини, її анамнез, уплив супутніх захворювань. Тільки лікар може призначити адекватне лікування та визначити конкретне дозування. Потрібно бути дуже обережними, не виписувати самому собі препарати, не займатися профілактикою, не купувати вітаміни без консультації лікаря. Важливо знайти того спеціаліста, якому будете довіряти.

Інколи в людини є непереносність певних речовин у складі препарату чи алергія на діючу речовину. Без лікаря ці нюанси можна проігнорувати. Ефективніше та економніше піти до нього й отримати план лікування певної проблеми, аніж потім виправляти наслідки самолікування.

Використовувати засоби, в яких вийшов термін придатності

Кожен лікарський препарат – це хімічні сполуки, з часом вони мають здатність змінювати свої властивості. Якщо ми вживаємо засіб після закінчення терміну придатності – ніхто не може гарантувати його користь і безпеку. Після цієї дати вже ніхто не відповідає за дію засобу й те, що він не викликатиме побічних реакцій.

Перебирати свої аптечки слід щонайменше раз у пів року, ідеальний варіант – щокварталу. Якщо це пігулки, ми звіряємо термін придатності на упакуванні. Якщо це мазі, креми, сиропи, краплі – термін придатності залежить від моменту їх відкриття. Часто він не збігається з тим, що на коробці.

Я завжди рекомендую зберігати упаковку ліків, особливо якщо це сироп чи краплі, і вказувати на ній дату відкриття. Потім подивитися, скільки може зберігатися засіб, порахувати – і це теж вказати. Багато ліків безпечні лише кілька місяців після відкриття. Для прикладу – деякі краплі вітаміну D можна зберігати лише два місяці.

Ілюстрації: rawpixel.com