Чи потрібне активоване вугілля й чи можна пити колу під час харчового отруєння? Як допомогти організму, коли «з’їв щось не те», розібралися разом із лікаркою.

Віолетта Лійка

сімейна лікарка, спільнота «Свій. Док»


Харчове отруєння, або гастроентерит, – це захворювання шлунково-кишкового тракту. Його причиною здебільшого є віруси чи бактерії, які можуть потрапляти в організм через немиті руки, брудні овочі та фрукти чи несвіжу їжу. Також існують продукти, які організм може переносити важче і за їхньою свіжістю варто слідкувати особливо ретельно, наприклад: свіжі мідії й устриці. Але харчові отруєння не виникають, бо «щось прилипло до шлунка».

Класичні симптоми вірусних гастроентеритів – це нудота, блювота, діарея, може підвищуватися температура тіла, головний біль і загальна слабкість. Людина в такому стані відчуває себе погано.

Інкубаційний період може складати від кількох годин до доби. Максимально гастроентерит може тривати 10 днів, але найбільш інтенсивні симптоми в нормі спостерігаються перших три дні.

Що робити під час харчового отруєння?

Пити воду. Це золоте правило. Найважче ускладнення, яке може статися через харчове отруєння, – це зневоднення. Вірусу чи бактерії потрібно пройти життєвий цикл і вийти, тобто покинути організм. Відбувається це, зокрема, через нудоту чи діарею, під час яких людина втрачає дуже багато рідини. Якщо вчасно не поповнювати клітини водою, то наступає дегідратація. Від цього можна навіть померти, якщо вчасно не звернутися до лікаря. Також недостатня кількість води може ускладнювати перебіг захворювання.

У період захворювання потрібно вживати мінімум 50 мл води на кілограм маси тіла. Навіть якщо немає спраги й пити воду доводиться через силу. Допускається також слабкий трав’яний чай, але все ж краще вживати звичайну питну воду. Також можна випити склянку коли. У міжнародних протоколах немає таких призначень, але цей напій може приглушувати нудоту, і за кордоном його часто радять під час отруєнь чи, наприклад, нудоти вагітним. Для відновлення водно-сольового балансу також можна вживати питні електроліти, наприклад «Регідрон» і «Humana електроліт».

Симптоматичне лікування. Якщо є підвищена температура, вживати ібупрофен чи парацетамол. Є болі в животі – також допоможе знеболювальне. Спазми в животі дуже сильні – лікар може призначити спазмолітики, але самостійно їх призначати не варто.

Активоване вугілля й інші поглинальні препарати вживати можна, але вони не відіграють основну роль у лікуванні харчового отруєння. Краще працювати над наповненням організму водою й допомагати йому вивести вірус самостійно.

Пробіотики. У разі гастроентеритів доказово доведена ефективність уживання певного виду пробіотиків – сахароміцети буларді. Вони містяться в препараті «Ентерол».

Як швидко прийти в норму?

Якогось препарату, який можна вжити й одразу стане краще, на жаль, немає. Цикл входження й виходу вірусу в клітини займає певний час, поламати цей алгоритм неможливо. Те, як довго триває гастроентерит, залежить від того, наскільки багато вірусу ми з’їли разом із їжею й наскільки людина базово здорова. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту ускладнюють перебіг захворювання.

Тому я раджу просто пити багато води, під час отруєння це найважливіший пункт. Вода допомагає швидше подолати симптоми та прийти в норму. Також я радила б з самого початку починати пити пробіотики й полегшувати симптоми. Але однаково має пройти час, щоб організм повернувся до нормального стану.

Коли телефонувати лікарю?

Якщо у вас є сімейний лікар, то його слід повідомити одразу, як з’являться симптоми. Спеціаліст дасть поради та контролюватиме стан.

Якщо сімейного лікаря немає, можна зателефонувати на 103 та проконсультуватись із диспетчером. Він зможе об’єктивно оцінити симптоми й сказати, чи доцільно вживати препарати, зможе дати загальні рекомендації.

Симптомами, які мають насторожити, є блювота чи діарея, яка не припиняється, занижений пульс, висока температура, яка не збивається жарознижувальними препаратами, дуже сильні спазми в животі. За таких станів слід одразу звернутись у лікарню чи викликати швидку.

Також консультація лікаря потрібна, якщо симптоми не полегшуються через три дні. Це такі «червоні прапорці», які говорять про те, що це не звичайне харчове отруєння. Наприклад, такі гострі симптоми можуть бути характерними для холери, черевного тифу чи сальмонельозу. Такі захворювання потребують специфічного лікування, зокрема, і вживання антибіотиків.

Як я можу себе захистити?

  • Мити руки. Ретельно, часто і з милом. Перед тим, як мити овочі та фрукти, до та після їжі, до та після туалету, після прогулянки на вулиці, перед приготуванням їжі.
  • Добре мити овочі. Їх слід ретельно промивати під проточною водою або замочувати у воді з додаванням соди.
  • Термічно обробляти м’ясо та рибу. А якщо це морепродукти, то вони мають бути максимально свіжі. Якщо продукт пахне не дуже ок – краще його не вживати.
  • Слідкувати за якістю їжі, яку вживаємо. Харчуватися в перевірених місцях. Шаурма біля метро – це ризик для здоров’я. Ми маємо обирати якість своєї їжі, якісний і безпечний метод приготування та чистоту умов, в яких готуємо. Гігієна на першому місці.
  • Лікувати хронічні захворювання ШКТ. Люди, що мають проблеми з травною системою, більш вразливі до різноманітних гастроентеритів.

Ілюстрації: RawPixel