Редакція The Village Україна підбиває підсумки зими, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві. 

Раніше ми пригадували закриття 2023 року за версією редакції та читачів.

   

Закриття

   

«Китайські пельмені» біля Майдану

«Китайські пельмені» – заклад, який працював поблизу Майдану з липня 2021 року, а до того – біля «Палацу «Україна». У меню були не лише фірмові смажені, варені й парові пельмені, а й інші страви з Китаю. (Заклад відновить роботу після ремонту в березні.)

Формат: кафе з китайськими стравами

Де: вулиця Софіївська, 14

Instagram

Avi Kiosk біля Львівської площі та на Басейній

Avi Kiosk – це заклад із шаурмою від мережі Avi Алекса Купера, який відкрили в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. У меню, до прикладу, були шаурма з яловичиною та смеш-котлетою, а також фалафель. Раніше в цьому приміщенні працював заклад «Трамвайна». Також узимку припинив роботу заклад мережі Avi на Басейній. Компанія «Ресторани Купера» готує в приміщенні новий формат, на фасаді розмістили напис: «З першого разу не вийшло. Невдовзі відкриємо новий проєкт».

Формат: кафе

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2; вулиця Басейна, 5-A;

Instagram

Nisha Bistro на Рейтарській

Nisha Bistro – це заклад від засновників кавової компанії Fresh Black Віктора та Ксенії Шраменків і шеф-кухаря Нікіти Позняка. Спершу формат запустили на Артзаводі «Платформа», а згодом бістро перевезли в «Рейтарська Circle». Улітку 2022-го заклад на нижньому рівні фудхолу перезапустили як бургерну, вона припинила роботу 14 січня. Шеф-кухар Позняк тепер працює в грецькому кафе «Чайка».

Формат: бістро

Де: «Рейтарська Circle», вулиця Рейтарська, 15

Instagram

Mastro біля Контрактової площі

Mastro – ресторан італійської кухні, що відкрив шеф-кухар Андрій Злотко. Перші піцерії Mastro почали роботу в Римі, а у 2019-му відкрили перший заклад у Києві – у ТРЦ Smart Plaza біля КПІ. Другий заклад у місті запустили в форматі ресторану поблизу Контрактової площі на Костянтинівській. Пропонували піцу в римському стилі, пасту й інші страви італійської кухні, а також барну карту. «Відкрились у карантин, закрились під час війни. Складні часи потребують непростих рішень. Mastro зачинилось назавжди», – коментують у команді.

Формат: ресторан італійської кухні 

Де: вулиця Костянтинівська, 19

Instagram

111 Bistro & Bar біля палацу «Україна»

111 Bistro & Bar – це заклад зі «зрозумілими стравами й напоями», який запустили біля палацу «Україна» на початку літа 2023 року. У меню були сніданки, бургери, кава та лимонади, а фірмовою стравою називали солодку шаурму. У лютому в приміщенні запустили новий заклад мережі суші-барів Shibuya. Раніше в цьому приміщенні працював заклад Pita Kyiv

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

Instagram

Zavod Burgers на Шота Руставелі

Zavod Burgers – це бургерна, новий заклад якої почав роботу на вулиці Шота Руставелі в травні 2023-го. Перший заклад мережі продовжує працювати на Ярославовому Валу.

Формат: бургерна

Де: вулиця Шота Руставелі, 20

Instagram

Primavera на Лук’янівці

Primavera – це сімейний ресторан італійської кухні, який протягом тривалого часу працював біля станції метро «Лук’янівська». Узимку в приміщенні відкрили новий заклад мережі «Барсук» від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова».

Формат: ресторан

Де: вулиця Юрія Іллєнка, 6

«Пан чебурек» на Житньому ринку

Кіоск із чебуреками «Пан чебурек» відкрили на фасаді Житнього ринку з боку вулиці Житньоторзької у 2023 році. Окрім чебуреків і янтиків за кримськими рецептами, пропонували корн-доги. 

Формат: чебуречна

Де: Житній ринок, вулиця Верхній Вал, 16

   

Перезапуски

   

Alaska на Січових Стрільців

Alaska – це ресторан, який у 2017 році відкрили на вулиці Січових Стрільців неподалік від Львівської площі. «Ми працюємо за двома напрямами – показати первозданний смак риби та морепродуктів із мінімальною обробкою. І в поєднанні з різними соусами, продуктами та рецептами різних кухонь світу», – описували концепцію на запуску. Двоповерховий ресторан має окрему VIP-залу, караоке-рум і літній майданчик, а «окрасою інтер’єру» називали акваріум із крабами. Заклад входив у мережу підприємця Олександра Спектора, який є співзасновником ТРЦ Blockbuster Mall і БЦ Senator. «У березні на місці Alaska планують відкриття нового ресторану з іншою концепцією та назвою», – розповідають The Village Україна в ресторанній компанії La Famiglia (Catch, Vino e Cucina, Kyiv Food Market), яка взяла в керування заклад.

Формат: ресторан

Де: вулиця Січових Стрільців, 20

Instagram

Lenny Bus на Городецького

Lenny Bus – це кав’ярня в автобусі-даблдекері, який пригнали з Великої Британії і який протягом 24 років стояв на вулиці Городецького. З 2017-го тут працювала кав’ярня, а до того – паб Warsteiner. У січні власниця повідомила, що їй не подовжили оренду. Утім, команда планує продовжити роботу на новій локації. Поки для LennyBus шукають нове місце, автобус хочуть пофарбувати, відремонтувати барну стійку, перекласти підлогу й відправити кавомашину на техобслуговування.

Формат: кав’ярня в автобусі

Де: вулиця Городецького, 8

Instagram

Leilia Bakery на Гончара

Leilia Bakery – це корнер із випічкою, який Лейла Туваклієва (goodwine, «Київ Волонтерський») із партнерами відкрила в закладі TC Pizza на Гончара влітку 2022 року. У меню – випічка та фірмові позиції на зразок круасанів і медовика. Новий корнер у січні запустили в кафе «Марія» на Павлівській.

Формат: кафе-пекарня

Де: вулиця Гончара, 15/3

Instagram

«Одеса-мама» біля Контрактової площі

«Одеса-мама» – це ресторан зі стравами з Одеси та сезонним майданчиком від мережі Tarantino Family. Заклад формату поблизу Контрактової площі відкрили влітку 2020 року. Узимку в приміщенні почав роботу інший формат Tarantino Family «Хачапурі та вино». Раніше редакція The Village Україна розповідала про конфлікт навколо цієї ділянки.

Формат: ресторан

Де: вулиця Хорива, 15

Instagram

«Каркас» біля Майдану

«Каркас» – це ресторан, який шеф-кухар Юрій Приємський відкрив із партнерами біля майдану Незалежності у 2015 році. Концепцію визначали як шефський ресторан і «ресторан м’ясних делікатесів». У січні заклад перезапустили як Go Kyiv із піцою, бургерами та суші.

Формат: ресторан

Де: вулиця Мала Житомирська, 20

«Барсук» на Бессарабці

«Барсук» – перший ресторан Дмитра Борисова. Після гастропабу на Печерську формат також відкрили на Солом’янці й Осокорках. Ще один заклад почав роботу на Бессарабці, з боку Крутого узвозу, у 2021 році. Наприкінці 2023 року заклад перезапустили як Restaurant №7. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади «Бессарабія» та «Любчик».

Формат: гастробар

Де: Бессарабська площа, 7

Bunny Pub біля Контрактової площі

Bunny Pub – це заклад, який восени 2023 року запустили на місці пабу «О’Коннорс» біля Контрактової площі. Формат припинив роботу, у приміщенні готують запуск нового закладу York від команди скандинавського ресторану Kattegat.

Де: вулиця Хорива, 15/8

Gurman Vegam на Подолі та Басейній

Gurman Vegam – це оновлені заклади мережі Orang+Utan, які перезапустили на вулицях Басейній і Житньоторзькій. Мережа, співзасновником якої був музикант Антон Савлєпов, відкрила два нові заклади у 2022 році після залучення нових партнерів. У вересні 2023-го обидва кафе тимчасово припинили роботу, згодом повернувшись під новим брендом. На початку року їх перезапустили з неймінгом Gurman Vegam. Пропонують вегетаріанські й веганські бургери, сендвічі та роли, а також супи, салати й десерти. Заклад Orang+Utan продовжує роботу на вулиці Петлюри під назвою Fruit & Veg Bar.

Формат: веганське кафе

Де: вулиця Житньоторзька, 4/16; вулиця Басейна, 17

Instagram

Podil Burger біля Контрактової площі

Podil Burger – це бургерна, яку відкрили в жовтні 2023 року на вулиці Межигірській як перезапуск закладу Kultura Bakery. Наприкінці року бургерна припинила роботу, команда готує в ньому новий формат.

Формат: бургерна

Де: вулиця Межигірська, 3

Instagram

«Без Дверей Espresso Bar» на Кирилівській

«Без Дверей Espresso Bar» – кав’ярня на вулиці Кирилівській на Подолі, на колишній локації кафе «Старий Львів». Заклад запускали в партнерстві з «Без Дверей» на Січових Стрільців. Наприкінці 2023 року кав’ярню перезапустили як «Без цензури»

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Кирилівська, 12

обкладинка: LennyBus