Новий заклад формату «Одеса-мама» почав роботу біля станції метро «Контрактова площа» між вулицями Верхній Вал і Хорива, між будинками №15 і №19 на вулиці Хорива.

3 серпня на сходах біля літнього майданчика закладу з’явилася група людей у військовому одязі, яка встановила біля входу намет і розклеїла на фасаді світлини та плакати, адресовані заступнику голови КМДА й колишньому голові Подільської РДА Валентину Мондриївському. Зокрема, з написами «Мондрієвський грабує Поділ» і «Кличко! Для кого краде Мондрієвський?». Поряд також розклеїли світлини із «Будинком-монстром» і кількома зруйнованими будівлями на Подолі.

Близько десяти людей у камуфляжному одязі зайняли місця біля літнього майданчика закладу «Одеса-мама». Учасники називають себе мешканцями Подолу. Кажуть, що проти закриття закладу, на який буцімто планують «рейдерське захоплення». «Цей заклад хочуть знести за надуманим приводом. Подільська районна державна адміністрація каже, що хоче побудувати тут сквер. Але, коли це місце було гадючником, жоден скверик їм будувати не хотілося», – коментує чоловік, який представився як Ростислав, а уточнити прізвище відмовився.

Запитуємо, у чому саме полягає загроза для закладу. Відповідає, що нібито бачив припис на знесення закладу від місцевої влади. Додав, що планує «стояти пікетом разом із друзями», поки буде загроза захоплення території.

4 серпня біля ділянки організували ще одну акцію протесту – з групою жінок орієнтовно від 40 до 60 років. Група зайняла стільці поряд із наметом чоловіків в одязі з елементами камуфляжу. Жінки розповідають, що хочуть захистити ділянку від ресторану, натомість відкривши на території сквер. Залишаються під закладом до першої половини дня 5 серпня.

Ділянка 3 серпня
Ділянка вранці 5 серпня

Що це за ділянка

Ділянка на вулиці Хорива за будівлею мережі «Пузата Хата» протягом тривалого часу пустувала. Раніше на цьому місці біля Подільського районного суду працював бар, але на початку 2000-х він згорів.

Ділянка навесні 2020 року, фото Дмитра Федотенкова

8 червня власник мережі ресторанів Tarantino Family (Murakami, «Хачапурі і вино», La Fontana) Дмитро Федотенков повідомив, що отримав дозвіл на реконструкцію зотлілої будівлі. «Це яскраве місце, історична частина міста. Уже 15 років після того, як спалили місцеву наливайку, воно стоїть у повній розрусі. Рай для бездомних. Міський куток, до якого роками нікому не було діла. [...] Хочу зробити там компактне затишне кафе з охрінезним сквером – фонтан, зелень та інший приємний серцю фен-шуй», – писав Федотенков.

Візуалізація Tarantino Family 
Ділянка 15 липня під час ремонту
Ділянка 24 липня під час ремонту

У липні на ділянці почали ремонтні роботи: уклали плитку, підготували простір для літнього майданчика та облаштували приміщення з кухнею. У процесі підготовки приміщення будівельники зрізали та вивезли з ділянки кілька дерев, стверджує і додає відеодокази Світлана Долеско, директорка Центру української культури та мистецтва, розташованого напроти ділянки.

Ділянка 3 серпня


Що кажуть сторони конфлікту

The Village Україна звернулися за коментарем щодо ситуації до заступника голови КМДА Валентина Мондриївського. «Там немає жодного дозволу. Навіть на літній майданчик», – відповідає представник міської адміністрації та колишній голова Подільської РДА.

Співвласник мережі Tarantino Family Дмитро Федотенков, який розвиває формат «Одеса-мама», відповідає – він із партнерами мав дозвіл на реконструкцію закладу, що раніше працював на цій території. Запитуємо, чи має він дозвіл на використання ділянки. «Решта [ділянки] була записана на юридичну особу, що пройшла земельну комісію щодо оренди цієї ділянки. [...] Після схвалення земельної комісії підтвердити рішення повинна була Київрада, але в останній момент його зняли [з розгляду]», – відповідає Федотенков. Додає, що заздалегідь проводив розмову із заступником голови КМДА Мондриївським: «Я наведу на цій території лад власним коштом, зроблю сквер. Він сказав: «Роби». Ми почали готувати об’єкт, а тоді сам же Мондриївський зняв питання щодо виділення цієї ділянки з голосування». Мондриївський у коментарі The Village Україна називає це «зовсім некоректною інформацією».

Федотенков додає, що бачить у цій ситуації тиск на бізнес від місцевої влади, крім Мондриївського звинувачує Світлану Долеско, директорку Центру української культури та мистецтва. «Заступник мера Мондриївський разом із бізнес-партнеркою [Світланою] Долеско має амбіції на цю ділянку. Тому вони за допомогою адміністративного ресурсу усіляко заважають [розвитку об’єкта]. Вони вже це робили. Наскільки я розумію, зараз це продовжується», – коментує Федотенков. «Я не можу коментувати вигадки, фантазії та наклеп. Це стратегія пана Дмитра», – відповідає у коментарі The Village Україна Долеско на запитання, чи має бізнес-стосунки з Мондриївським.

Федотенков додає: «Це комерційний інтерес [Долеско]: вона хоче звести [на ділянці] п’ятиповерхову будівлю. І в неї чомусь з’явилася в голові думка, що цей ресторан може завадити їм реалізувати свої плани. Але це речі, які не пов’язані». «Ця інформація не відповідає дійсності. Якби я хотіла щось будувати, то не відстоювала б інтереси створення скверу», – відповідає Долеско. Вона опублікувала реєстр судових рішень щодо компаній, які претендують на землю, та посилання на проєкт рішення Київради щодо надання земельній ділянці статусу скверу від 2018 року. Федотенков заперечує, що має стосунок до цих компаній.

Ділянка 3 серпня

Досвід «Зоряного»

«[Її [Долеско] позиція – щоб тут був сквер. Я кажу: «Я тут зроблю сквер. За свої гроші, бо для реконструкції потрібно немало коштів. Просто я хочу, щоб тоді тут було десять столиків ресторану, що абсолютно не суперечить концепції скверу», – каже Федотенков. «Федотенков не перший забудовник, який намагається зайняти цю ділянку. Щоб поставити крапку у всіх зазіханнях на цей клаптик землі на історичному Подолі, за ініціативи депутата Київради [Валентина Мондриївського] було клопотання, підготовлено проєкт рішення про надання цій земельній ділянці статус скверу», – відповідає Долеско. Відповідний проєкт рішення опублікували 15 лютого 2018 року.

Федотенков розповідає, що на цій ділянці хотів використати підхід, який Tarantino Family застосували під час реконструкції кінотеатру «Зоряний»: ресторанна компанія реконструювала фонтан і площу перед фасадом, а після цього встановила літній майданчик ресторану La Fontana навколо фонтану та фасаду будівлі, що займає більшість площі. «Фактично ми побудували новий фонтан. Змінили всю технічну частину, помпи, технологію фонтану, покриття на всій площі перед кінотеатром, зробили нові зелені зони, встановили автоматичні поливи й підсвічування. Усе це робили своїм коштом, хоча це комунальна власність», – розповідав у коментарі The Village Україна Федотенков у червні.

Власник Tarantino Family каже, що так повинні були реконструювати й ділянку на Хорива. «Навколо фонтану ресторану La Fontana також стоять стільці. Це точно така сама ситуація: і там я за свої гроші реконструював фонтан і навів лад на розбомбленій площі. Тут просто масштаб менший. Там усе було нормально, а тут істерика?», – каже керівник Tarantino Family.

Додає, що на ділянці на Хорива також планували встановити фонтан. «Ми зробили цей простір, яким він мав бути. Не вдалося лише встановити фонтан, тому що нам заважали. Усередині простору мав стояти фонтан, але технічно не встигли, тому що постійно були перепони з усіх боків», – каже Федотенков. На прохання уточнити, що саме має на увазі, каже про «адміністративний тиск» і «тітушок, яких сюди постійно привозили». Запитуємо, чи відповідальний Федотенков за «пікет» на літньому майданчику. Відповідає: «Я це не організовував».

Що змінилось зараз?

Ділянка опівдні 5 серпня

Співвласник Tarantino Family додає, що близько місяця тому домовився про вихід із проєкту «Одеса-мама» на Хорива через «проблемність проєкту». «Ми з партнером досягнули домовленості, що він викупить у мене об’єкт. Гроші я поки не отримав, але угода вже діє», – коментує Федотенков. На прохання уточнити, про якого саме партнера йдеться, Федотенков послався на конфіденційність інформації. Додав, що це людина не з ресторанного бізнесу, для якої це перший досвід у галузі. Водночас Федотенков продовжує керувати закладом «Одеса-мама», розташованим у колишньому приміщенні заводу «Арсенал».

Фото: Ярослав Друзюк і Костянтин Гузенко для The Village Україна