Найкращі фільми 2022 року за версією Академії кінематографічних мистецтв і наук США визначать на церемонії «Оскар», що відбудеться 13 березня. Щоб підготуватися до премії, редакція The Village Україна розповідає про стрічки нагородного сезону, які можна легально переглянути в Україні – у кінотеатрах чи на стримінгових сервісах.

 Раніше ми розповідали про головних номінантів на премію «Оскар» 2023 року та найкращі фільми 2022 року за версією редакції The Village Україна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

  • Фільми, які можна переглянути в кінотеатрах

«Будинок зі скалок»

a House of splinters

Трейлер фільму «Будинок зі скалок»

Що це: Документальний фільм про Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації та дітей, які в ньому живуть. Історія про дітей із війною навіть не на тлі, а в безпосередній близькості. Детальніше про стрічку ми розповідали за посиланням.

Чому номінували: «Будинок зі скалок» – перший фільм в історії незалежної України, який отримав номінацію на «Оскар» у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий документальний фільм»


Прем’єра в Україні: 9 березня

Режисери: Сімон Леренґ Вільмонт, Азад Сафаров

«Аватар: Шлях води»

Avatar: The Way of Water

Трейлер фільму «Аватар: Шлях води»

Що це: Продовження найуспішнішого касового фільму в історії – з поверненням на Пандору та новими викликами племені Наві. Режисер Джеймс Кемерон («Титанік», «Термінатор», «Правдива брехня») продовжує відкривати нові світи – цього разу з водним простором Пандори й темою батьків і дітей.

Чому номінували: Як ми розповідали окремо, перегляд нового «Аватара» – це досвід, який важко з чимось порівняти. Номінацію за візуальні ефекти пояснювати навряд чи потрібно, але включення до десяти найкращих стрічок року в категорії «Найкращий фільм» – це ще одне нагадування, що ніколи не варто недооцінювати Джеймса Кемерона.

4 номінації на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращі візуальні ефекти», «Найкращий звук», «Найкраща робота художника-постановника»


Прем’єра в Україні: 15 грудня

Режисер: Джеймс Кемерон («Титанік»)

У ролях: Сем Вортінгтон («Аватар»), Зої Салдана («Вартові галактики»), Сігорні Вівер («Чужий»), Кейт Вінслет («Титанік»)

«Вавилон»

Babylon

Трейлер фільму «Вавилон»

Що це: Ревучі двадцяті, Голлівуд, тут багато кокаїну, амбіцій і мрій стати зіркою. Марго Роббі грає молоду акторку, а Бред Пітт – зірку німого кіно, відомого своїми вечірками.

Чому номінували: Дем’єн Шазелл зробив три дуже різні, але майже зразкові фільми («Одержимість», «Ла-Ла Ленд», «Перша людина»), а тепер вирішив розібратися з «Фабрикою мрій». Це був ва-банк: «Вавилон» називають або сміливим і ні на що не схожим експериментом, або першим провалом одного з головних молодих талантів Голлівуду. Утім, навіть найбільші критики Шазелла мають оцінити роботу з дизайну костюмів, декорацій і музичного супроводу.

3 номінації: «Найкращий саундтрек», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий дизайн костюмів»


Прем’єра в Україні: 19 січня

Режисер: Дем’єн Шазелл («Ла-Ла Ленд»)

У ролях: Марго Роббі («Загін самогубців»), Бред Пітт («Одного разу в Голлівуді»), Дієго Кальва («Наркос: Мексика»)

«Кит»

The Whale

Трейлер фільму «Кит»

Що це: У Чарлі непросте життя: він важить 270 кілограмів, живе наодинці та ніяк не може встановити контакт із донькою. «Кит» – це новий фільм режисера «Реквієму за мрією» та «Чорного лебедя» Даррена Аронофскі, задля ролі в якому актор Брендан Фрейзер пройшов фізичне перевтілення.

Чому номінували: Перформансу Фрейзера Американська кіноакадемія не могла не помітити – його номінували за найкращу роль першого плану. Також номінована акторка Хонг Чау, яка торік засвітилася і в «Меню».

В український прокат стрічка вийде 2 березня.

3 номінації: «Найкраща робота актора в ролі першого плану», «Найкраща робота акторки в ролі другого плану», «Найкращий грим і зачіски»


Прем’єра в Україні: 2 березня

Режисер: Даррен Аронофскі («Чорний лебідь»)

У ролях: Брендан Фрейзер («Мумія»), Сейді Сінк («Дивні дива»)

«Кіт у чоботях 2: Останнє бажання»

Puss in Boots: The Last Wish

Трейлер фільму «Кіт у чоботях 2: Останнє бажання»

Що це: Котик зі «Шрека» таки випросив сиквел – у продовженні мультфільму розповідають історію про те, як персонаж Антоніо Бандераса повернув свої дев’ять життів.

Чому номінували: Несподівано для всіх вийшов мультфільм для дітей, який не боїться говорити про тему смерті.

1 номінація: «Найкращий повнометражний анімаційний фільм»


Прем’єра в Україні: 22 грудня

Режисер: Джоел Кроуфорд («Сімейка Крудсів: Нова ера»)

  • Фільми, які можна переглянути на стримінгах

«Елвіс»

Elvis

Трейлер фільму «Елвіс»

Що це: Байопік Елвіса Преслі, у якому головним героєм роблять не самого «Короля рок-н-ролу», а його менеджера у виконанні Тома Генкса. Красиво, гучно й трохи порожньо – як завжди в режисера «Великого Гетсбі» й «Мулен Руж!» База Лурманна.

Чому номінували: Історія передусім про свободу, хай і про вивільнення зірки з-під опіки підступного менеджера.

9 номінацій: «Найкращий фільм», «Найкраща чоловіча роль першого плану», «Найкраща робота оператора», «Найкращий монтаж», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий грим і зачіски», «Найкращий дизайн костюмів», «Найкращий звук»


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Баз Лурманн («Великий Гетсбі»)

У ролях: Остін Батлер («Одного разу в... Голлівуді»), Том Генкс («Форрест Гамп»)

«На західному фронті без змін»

All Quiet on the Western Front

Трейлер фільму «На західному фронті без змін»

Що це: Німецька адаптація роману Еріха Марії Ремарка про Першу світову – з масштабними боями й гучним антивоєнним висловлюванням. Відповідає за неї режисер Патрік Бергер, який зняв серіал «Патрік Мелроуз» із Бенедиктом Камбербатчем.

Чому номінували: Велике пацифістське висловлювання, яке важко сприймати з країни, у якій триває найбільша за кілька десятиліть війна в Європі.

9 номінацій: «Найкращий фільм», «Найкращий закордонний фільм», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкраща робота оператора», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий грим і зачіски», «Найкращий саундтрек», «Найкращий звук», «Найкращі візуальні ефекти»


Де дивитися: Netflix

Режисер: Едвард Бергер («Патрік Мелроуз»)

У ролях: Даніель Брюль («Капітан Америка: Велике протистояння»)

«Топ Ґан: Меверік»

Top Gun: Maverick

Трейлер фільму «Топ Ґан: Меверік»

Що це: Сиквел класичного бойовика 1986 року з Томом Крузом, який зробив Тома Круза Томом Крузом.

Чому номінували: Треба визнати, що одним із найкращих фільмів 2022 року виявився попкорновий блокбастер із Томом Крузом.

6 номінацій: «Найкращий фільм», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкращий монтаж», «Найкращий звук», «Найкраща пісня», «Найкращі візуальні ефекти»


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Джозеф Косінскі («Трон: Спадок»)

У ролях: Том Круз («Місія нездійсненна»), Дженніфер Коннеллі («Халк»), Майлз Теллер («Одержимість»)

«Чорна Пантера: Ваканда назавжди»

Black Panther: Wakanda Forever

Трейлер фільму «Чорна Пантера: Ваканда назавжди»

Що це: Сиквел одного з найкращих фільмів Marvel Studios. Без, власне, Чорної Пантери Чадвіка Боузмана, який пішов із життя у 2020 році, це виявилася передусім історія про втрату і те, як ми її переживаємо.

Чому номінували: Повторити успіх першого фільму з номінацією за «Найкращий фільм» продовженню не вдалося, але історичних відзнак однаково вистачає: виконавиця ролі королеви Ваканди Анджела Бассетт стала першою акторкою з фільмів Marvel Studios, яку номінували на «Оскар».

5 номінацій: «Найкраща жіноча роль другого плану», «Найкращий грим і зачіски», «Найкращий дизайн костюмів», «Найкраща пісня», «Найкращі візуальні ефекти»


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv, Київстар ТБ

Режисер: Раян Куглер («Крід»)

У ролях: Летиція Райт («Маленька сокира»), Лупіта Ніонго («12 років рабства»), Данай Гуріра («Ходячі мерці»), Мартін Фріман («Шерлок»)

«Бетмен»

The Batman

Трейлер фільму «Бетмен»

Що це: Нова спроба розповісти історію Темного лицаря – тепер ще більш драматично та приземлено. У костюмі тепер Роберт Паттінсон, протистоять йому Загадник Пола Дано та Пінгвін Коліна Фаррелла, а десь між ними Жінка-кішка у виконанні Зої Кравіц.

Чому номінували: Академія любить відзначати роботу з гримом, тому не могла пройти повз невпізнаваного Коліна Фаррелла.

3 номінації: «Найкращий грим і зачіски», «Найкращий звук», «Найкращі візуальні ефекти»


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Метт Рівз («Повстання планети мавп»)

У ролях: Роберт Паттінсон («Тенет»), Пол Дано («Нафта»), Колін Фаррелл («Залягти на дно в Брюгге»), Зої Кравіц («Велика маленька брехня»)

«Скляна цибуля»

Glass Onion: A Knives Out Story

Трейлер фільму «Скляна цибуля»

Що це: «Скляна цибуля» – продовження фільму «Ножі наголо» з Деніелом Крейгом у ролі детектива Бенуа Бланка. Цього разу головних героїв зібрали на приватному острові мільярдера, щоб розгадати не лише загадку, а й ще одне таємниче вбивство.

Чому номінували: Раян Джонсон писав «Скляну цибулю» у 2020 році, але під час перегляду може здатися, ніби він робив це минулого тижня. Мільярдер із технологічного бізнесу, який виявляється далеким від геніальності; інстаграмівські інфлюенсери з власним брендом одягу, божевільні ютубери й просто корумповані політики – новий детектив Джонсон збирає зі знайомого набору архетипів. Усіх можна уявити в ролі вбивці, усім важко співчувати, усі працюють на загальний сюжет у найкращих традиціях Агати Крісті. (За найкращий адаптований сценарій стрічку відзначили, тому що на «Оскарі» в цю категорію входять і сиквели.)

1 номінація: «Найкращий адаптований сценарій»


Де дивитися: Netflix

Режисер: Раян Джонсон («Ножі наголо»)

«Лють, війна, кров»

RRR

Трейлер фільму RRR

Що це: Історія двох індійських революціонерів початку 20 століття, яку зробили найвидовищнішим блокбастером року не тільки в Індії, а й у всьому світі.

Чому номінували: Просто подивіться цей музичний номер біля Маріїнського палацу, який уже має більш як 200 мільйонів переглядів на YouTube. Детальніше про зйомки в Україні ми розповідали в окремому тексті.

1 номінація: «Найкраща пісня»


Де дивитися: Netflix

Режисер: С. С. Раджамолі

У ролях: Н. Т. Рама Рао-молодший, Рам Чаран

«Бардо, хибна хроніка горстки істин»

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths

Трейлер фільму «Бардо, хибна хроніка горстки істин»

Що це: Сільверіо – мексиканський журналіст і документаліст, який працює в Лос-Анджелесі, він водночас переживає смерть дитини, кризу середнього віку й, найгірше, славу. Режисер «Бердмена» й «Легенди Г’ю Гласса» Алехандро Гонсалес Іньярріту зняв перший за сім років (і двох «Оскарів» за два роки) фільм, який називають його найбільш автобіографічною роботою.

Чому номінували: Допомагає розповідати історію про мексиканця в США прийом із кінематографом як видом сну й магічним реалізмом. А ще «Бардо» – це історія про втрату, історія про смерть й історія про стосунки людини з батьківщиною.

1 номінація: «Найкраща робота оператора»


Де дивитися: Netflix

Режисер: Алехандро Гонсалес Іньярріту («Б’ютіфул»)

У ролях: Даніель Хіменес Качо

«Білявка»

Blonde

Трейлер фільму «Білявка»

Що це: Єдиний фільм 2022 року, який отримав у США рейтинг «тільки для дорослих». Без прикрас історію життя Мерилін Монро показують в екранізації однойменної книжки Джойс Керол Оутс. У головній ролі зірка останнього «Бонда» й «Ножі наголо» Ана Де Армас.

Чому номінували: Певно, за те, що в цій ролі пережила Де Армас.

1 номінація: «Найкраща жіноча роль першого плану»


Де дивитися: Netflix

Режисер: Ендрю Домінік («Убивство Джессі Джеймса Боягузом Робертом Фордом»)

У ролях: Ана Де Армас («Ножі наголо»), Едріан Броуді («Піаніст»), Боббі Каннавале («Чужий»)

«Міст»

Causeway

Трейлер фільму «Міст»

Що це: Перша роль лауреатки на «Оскар» Дженніфер Лоренс після «Не дивіться вгору» – ветеранки війни в Афганістані, яка бореться з посттравматичним синдромом після повернення додому.

Чому номінували: Один із найкращих перформансів Браяна Тайрі Генрі, який є зіркою серіалу «Атланта» й продовжує колекціонувати нетривіальні ролі в блокбастерах від «Швидкісного поїзда» до «Вічних».

1 номінація: «Найкраща чоловіча роль другого плану»


Де дивитися: Apple TV+

Режисерка: Ліла Нойгебауер

У ролях: Дженніфер Лоренс («Голодні ігри»), Браян Тайрі Генрі («Швидкісний поїзд»)

«Піноккіо»

Pinocchio

Трейлер фільму «Піноккіо»

Що це: Якщо хтось і може оживити всім відому історію про дерев’яного хлопчика, то це Ґільєрмо дель Торо. Зрештою, мексиканський візіонер уже навчив нас співчувати найбільш жахливим монстрам: від Фавна до Амфібії з оскарівської «Форми води». У новій версії «Піноккіо» казку Коллоді переносять у фашистську Італію 1930-х, а розповідають її через лялькову анімацію.

Чому номінували: Хто б міг подумати, що чи не найцікавішу історію становлення фашизму цьогоріч покажуть у новому «Піноккіо»?

1 номінація: «Найкращий повнометражний анімаційний фільм»


Де дивитися: Netflix

Режисери: Ґільєрмо дель Торо («Форма води»), Марк Густафсон

«Я – панда»

Turning Red

Трейлер фільму «Я – панда»

Що це: Мультфільм про школярку, яка химерним чином перетворюється на панду, коли починає злитися.

Чому номінували: По-перше, новий проєкт студії Pixar – це завжди подія. По-друге, ми всі цього року трошки були злою пандою.

1 номінація: «Найкращий повнометражний анімаційний фільм»


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисерка: Домі Ші («Бао»)

«Морське чудовисько»

The Sea Beast

Трейлер фільму «Морське чудовисько»

Що це: Відважний мисливець на монстрів Джейкоб і не менш відважна дівчинка Мейзі мають об’єднатися, щоб уполювати морське чудовисько.

Чому номінували: Це один із перших великих анімаційних фільмів Netflix, за який відповідав сценарист «Моани» та співрежисер «Супер шістки» Кріс Вільямс.

1 номінація: «Найкращий повнометражний анімаційний фільм»


Де дивитися: Netflix

Режисер: Кріс Вільямс («Супер шістка»)

«Аргентина, 1985»

Argentina, 1985

Трейлер фільму «Аргентина, 1985»

Що це: Документальний фільм про судовий процес над лідерами хунти, яка керувала Аргентиною в 1985 році. Розповідають історію військового режиму через історію молодих адвокатів, які довели провину хунти.

Чому номінували: Сильна історія про перемогу юридичної системи над диктатурою.

1 номінація: «Найкращий повнометражний документальний фільм»


Де дивитися: Amazon Prime

Режисер: Сантьяго Мітре

«Хлопчик, Кріт, Лис та Кінь»

The Boy, The Mole, The Fox and The Horse

Трейлер фільму «Хлопчик, Кріт, Лис та Кінь»

Що це: Хлопчик шукає дім, допомагають йому в цьому тварини. Адаптація однойменної дитячої книжки.

Чому номінували: Зворушлива та зразково ілюстрована історія для дітей.

1 номінація: «Найкращий короткометражний анімаційний фільм»


Де дивитися: Apple TV+

Режисер: Пітер Бейнтон, Чарлі Макезе

«Моряк, який літає»

The Flying Sailor

Фільм «Моряк, який літає»

Що це: Два судна зіштовхуються в гавані, через це моряк вирушає в довгий політ.

Чому номінували: Винахідлива анімація про крихкість нашого життя.

1 номінація: «Найкращий короткометражний анімаційний фільм»


Де дивитися: YouTube

Режисер: Аманда Форбіс, Венді Тілбі

Обкладинка: Kinomania, Netflix