Український фільм «Будинок зі скалок» (A House Made of Splinters) номінували на «Оскар», уперше в номінації «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Cтрічка розповідає історії дітей із дитячого будинку в Лисичанську. Її створили за підтримки Держкіно в копродукції з Данією, Швецією й Фінляндією.

Режисером фільму став данський документаліст Сімон Леренґ Вільмонт. Лінійним продюсером і другим режисером – український журналіст Азад Сафаров.

У цій категорії також змагалася стрічка «Навальний» канадського режисера Деніела Роера про російського опозиціонера.

95-та церемонія нагородження «Оскар» відбудеться 13 березня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фільм почали знімати у 2019 році в притулку Лисичанська. За три роки після старту фільмування стрічка здобула низку нагород, зокрема перемогла на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції, а також отримала приз у номінації «Найкраща режисерська робота» міжнародного документального конкурсу американського кінофестивалю Sundance.

Один із головних героїв – підліток Коля – завдяки одному із закритих показів картини знайшов тата. The Village Україна разом із благодійним фондом «Голоси дітей» розповідають, як переплелися долі авторів стрічки, дітей-сиріт і вихователів на шляху до неочікуваного «Оскара» під час великої війни.


Не тільки «Топ Ґан» й «Аватар»: дивіться, які фільми номінували на «Оскар» у 2023 році.


До лонгліста також увійшов український фільм «Клондайк», але його не обрали до шортліста.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі