The Village Україна розповідає про 22 найкращі фільми 2022 року. У список додали фільми, які вийшли впродовж року і які можна прямо зараз переглянути на стримінгових сервісах, доступних в Україні. 

 Також ми розповідали про 25 найкращих серіалів 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

  • Блокбастери

«Скляна цибуля»

Glass Onion: A Knives Out Story

Трейлер фільму «Скляна цибуля»

Що це: «Скляна цибуля» – продовження фільму «Ножі наголо» з Деніелом Крейгом у ролі детектива Бенуа Бланка. Цього разу головних героїв зібрали на приватному острові мільярдера, щоб розгадати не лише загадку, а й ще одне таємниче вбивство.

Чому зрезонував у 2022-му: Раян Джонсон писав «Скляну цибулю» у 2020 році, але під час перегляду може здатися, ніби він робив це минулого тижня. Мільярдер із технологічного бізнесу, який виявляється далеким від геніальності; інстаграмівські інфлуенсери з власним брендом одягу, божевільні ютубери й просто корумповані політики – новий детектив Джонсон збирає зі знайомого набору архетипів. Усіх можна уявити в ролі вбивці, усім важко співчувати, усі працюють на загальний сюжет у найкращих традиціях Агати Крісті.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Раян Джонсон («Ножі наголо»)

У ролях: Деніел Крейг («007: Координати «Скайфол»), Едвард Нортон («Бердмен»), Жанель Моне

«Топ Ґан: Меверік»

Top Gun: Maverick

Трейлер фільму «Топ Ґан: Меверік»

Що це: Сиквел класичного бойовика 1986 року з Томом Крузом, який зробив Тома Круза Томом Крузом. Чи не єдиний актор у Голлівуді, який досі може продавати фільми тільки своїм ім’ям, каже, що не збирався повертатися до ролі без режисера Тоні Скотта, який загинув у 2012 році. Але передумав, коли ідею для сиквелу запропонував режисер «Облівіона» й нового «Трону» Джозеф Косінскі.

Чому зрезонував у 2022-му: Найкращий блокбастер року стає ще кращим, якщо уявляти, що Том Круз тренує літати на F-16 українських пілотів.


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Джозеф Косінскі («Трон: Спадок»)

У ролях: Том Круз («Місія нездійсненна»), Дженніфер Коннеллі («Халк»), Майлз Теллер («Одержимість»)

«Елвіс»

Elvis

Трейлер фільму «Елвіс»

Що це: Байопік Елвіса Преслі, у якому головним героєм роблять не самого «Короля рок-н-ролу», а його менеджера у виконанні Тома Генкса. Красиво, гучно й трохи порожньо – як завжди у режисера «Великого Гетсбі» й «Мулен Руж!» База Лурманна.

Чому зрезонував у 2022-му: Історія передусім про свободу, хай і про вивільнення зірки з-під опіки підступного менеджера.


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Баз Лурманн («Великий Гетсбі»)

У ролях: Остін Батлер («Одного разу в... Голлівуді»), Том Генкс («Форрест Гамп»)

«Лють, війна, кров»

RRR

Трейлер фільму RRR

Що це: Історія двох індійських революціонерів початку 20 століття, яку зробили найвидовищнішим блокбастером року не тільки в Індії, а й у всьому світі. Журнал Rolling Stone називає RRR «найкращим і найбільш революційним блокбастером 2022 року». Variety додає, що фільм хочеться дивитися навіть довше, ніж його тригодинний хронометраж. IndieWire стверджує, що стрічка змусить усміхнутися навіть найбільш цинічних глядачів.

Чому зрезонував у 2022-му: Головний індійський фільм року, який частково знімали в Україні. Просто подивіться цю танцювальну сцену біля Маріїнського палацу, яка вже має понад 200 мільйонів переглядів на YouTube. Детальніше про зйомки в Україні ми розповідали в окремому тексті.


Де дивитися: Netflix (зверніть увагу, що на Netflix в Україні доступна версія мовою хінді, а не оригінальна)

Режисер: С. С. Раджамолі

У ролях: Н. Т. Рама Рао-молодший, Рам Чаран

  • Фільми до сезону нагород

«Міст»

Causeway

Трейлер фільму «Міст»

Що це: Перша роль лауреатки на «Оскар» Дженніфер Лоренс після «Не дивіться вгору» – ветеранки війни в Афганістані, яка бореться з посттравматичним синдромом після повернення додому. Допомагає їй у цьому дружба з героєм Браяна Тайрі Генрі, який є зіркою серіалу «Атланта» й продовжує колекціонувати нетривіальні ролі в блокбастерах від «Швидкісного поїзда» до «Вічних».

Чому зрезонував у 2022-му: Історія про життя із ПТСР і втратою, а також те, як ми порівнюємо різні види проблем.


Де дивитися: Apple TV+

Режисерка: Ліла Нойгебауер

У ролях: Дженніфер Лоренс («Голодні ігри»), Браян Тайрі Генрі («Швидкісний поїзд»)

«Крок у доросле життя»

Cha Cha Real Smooth

Трейлер фільму «Крок у доросле життя»

Що це: Ендрю знайомиться з жінкою своєї мрії, але вона старша за нього й він доглядає за її дитиною. «Крок у доросле життя» – режисерська й акторська робота 25-річного Купера Рейфа, який узяв на роль романтичного інтересу зірку «50 відтінків сірого» й «Суспірії» Дакоту Джонсон. Після перемоги на кінофестивалі «Санденс» фільм придбав сервіс Apple TV+, торік той самий шлях повторив переможець «Оскара» «Кода».

Чому зрезонував у 2022-му: Усі ми цього року подорослішали.


Де дивитися: Apple TV+

Режисер: Купер Рейф

У ролях: Дакота Джонсон («50 відтінків сірого»), Купер Рейф

«Бардо, хибна хроніка горстки істин»

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths

Трейлер фільму «Бардо, хибна хроніка горстки істин»

Що це: Сільверіо – мексиканський журналіст і документаліст, який працює в Лос-Анджелесі, він водночас переживає смерть дитини, кризу середнього віку й, найгірше, славу. Режисер «Бердмена» й «Легенди Г’ю Гласса» Алехандро Гонсалес Іньярріту зняв перший за сім років (і двох «Оскарів» за два роки) фільм, який називають його найбільш автобіографічною роботою. Допомагає розповідати історію про мексиканця в США прийом із кінематографом як видом сну й магічним реалізмом.

Чому зрезонував у 2022-му: А ще «Бардо» – це історія про втрату, історія про смерть й історія про стосунки людини з батьківщиною.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Алехандро Гонсалес Іньярріту («Б’ютіфул»)

У ролях: Даніель Хіменес Качо

«13 життів»

Thirteen Lives

Трейлер фільму «13 життів»

Що це: Увесь світ стежив за рятувальною операцією в Таїланді, коли з печери намагалися визволити 12 дітей і їхнього тренера. «13 життів» – це екранізація справжньої історії від сценариста «Гладіатора». Рятують дітей Вігго Мортенсен і Колін Фаррелл, як режисер за стрічку відповідає постановник «Аполлона-13» й «Ігор розуму» Рон Говард.

Чому зрезонував у 2022-му: Кожне життя важливе, про це навіть писати якось не зручно. А ще це гарне нагадування про те, що Ілон Маск не завжди правий.


Де дивитися: Amazon Prime

Режисер: Рон Говард («Код Да Вінчі»)

У ролях: Вігго Мортенсен («Володар перснів»), Колін Фаррелл («Залягти на дно в Брюгге»), Джоел Еджертон («Великий Гетсбі»)

«Піноккіо»

Pinocchio

Трейлер фільму «Піноккіо»

Що це: Якщо хтось і може оживити всім відому історію про дерев’яного хлопчика, то це Ґільєрмо дель Торо. Зрештою, мексиканський візіонер уже навчив нас співчувати найбільш жахливим монстрам: від Фавна до Амфібії з оскарівської «Форми води». У новій версії «Піноккіо» казку Коллоді переносять у фашистську Італію 1930-х, а розповідають її через лялькову анімацію.

Чому зрезонував у 2022-му: Зайвий раз про фашистські режими в нашій війні проти рашистів нагадувати не треба. Але хто б міг подумати, що чи не найцікавішу історію становлення фашизму цьогоріч покажуть у новому «Піноккіо» або в серіалі у всесвіті «Зоряних війн»?


Де дивитися: Netflix

Режисери: Ґільєрмо дель Торо («Форма води»), Марк Густафсон

«Мій поліцейський»

My Policeman

Трейлер фільму «Мій поліцейський»

Що це: Том і Меріон – звичайна британська пара поліціянта й учительки, але їхнє життя перевертається з ніг на голову після знайомства з куратором музею Полом. Тривалу історію любовного трикутника розігрують попзірка Гаррі Стайлз (це його третя роль у кіно після «Дюнкерка» й «Не хвилюйся, люба»), Емма Коррін, яка засвітилася після ролі принцеси Діани в «Короні», і Руперт Еверетт.

Чому зрезонував у 2022-му: Іноді просто хотілося відволіктися на красиву мелодраму.


Де дивитися: Amazon Prime

Режисер: Майкл Грендейдж

У ролях: Гаррі Стайлз («Дюнкерк»), Емма Коррін («Корона»), Руперт Еверетт («Чорне дзеркало»)

«Хороший медбрат»

The Good Nurse

Трейлер фільму «Хороший медбрат»

Що це: Емі працює медсестрою в одному реанімаційному відділенні з Чарлі. Коли вона починає помічати, що у відділенні зростає кількість смертей, підозра падає на колегу-медбрата. Лауреати «Оскара» Едді Редмейн і Джессіка Честейн одягають медичні халати в екранізації однойменної книги. Адаптує історію сценаристка Крісті Вілсон-Кернс, яка вже написала «1917» і «Минулої ночі в Сохо».

Чому зрезонував у 2022-му: Цього року було багато непояснювальної жорстокості.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Тобіас Ліндхольм

У ролях: Едді Редмейн («Фантастичні звірі»), Джессіка Честейн («Дерево життя»)

«Диво»

The Wonder

Трейлер фільму «Диво»

Що це: Англійську медсестру відправляють в Ірландію 19 століття, щоб доглянути за дівчиною, яка вже чотири місяці нічого не їсть. Таємничу історію розповідає чилійський режисер Себастьян Леліо, який здобув «Оскар» за стрічку «Фантастична жінка». У головній ролі – одна з найцікавіших британських акторок покоління (і нова «Чорна Вдова» кіновсесвіту Marvel) Флоренс П’ю.

Чому зрезонував у 2022-му: Тому що ми також постійно втрачали розуміння, де справжнє життя, а де вигадка.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Себастьян Леліо («Фантастична жінка»)

У ролях: Флоренс П’ю («Чорна Вдова»), Кіран Хайндс («Гра престолів»), Тобі Джонс

«Ентергалактик»

Entergalactic

Трейлер фільму «Ентергалактик»

Що це: Джабарі – молодий успішний дизайнер, який от-от стане знаменитим. Дослідити екзистенційні теми через декорації модних районів Нью-Йорка й культуру хіп-хопу вирішив музикант Kid Cudi, який не тільки зробив геніальний альбом Man on the Moon, а й має хороший досвід як актор у «Ми ті, ким ми є» Луки Гуаданьїно. «Ентергалактик» – це водночас і романтична комедія, й адаптація нового альбому Kid Cudi.

Чому зрезонував у 2022-му: Той випадок, коли історія стосунків набуває космічних масштабів.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Флетчер Моулз

«На західному фронті без змін»

All Quiet on the Western Front

Трейлер фільму «На західному фронті без змін»

Що це: Німецька адаптація роману Еріха Марії Ремарка про Першу світову з масштабними боями й гучним антивоєнним висловлюванням. Стрічку відібрали представляти Німеччину на цьогорічному «Оскарі», відповідає за неї режисер Патрік Бергер, який зняв серіал «Патрік Мелроуз» із Бенедиктом Камбербатчем.

Чому зрезонував у 2022-му: Ми навіть не будемо тут нічого писати.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Едвард Бергер («Патрік Мелроуз»)

У ролях: Даніель Брюль («Капітан Америка: Велике протистояння»)

«Не хвилюйся, серденько»

Don’t Worry Darling

Трейлер фільму «Не хвилюйся, серденько»

Що це: Другий фільм Олівії Вайлд – антиутопія в декораціях зразкового американського передмістя з випробуванням ядерної бомби на тлі. Водночас той випадок, коли скандали й драма навколо фільму затьмарили сам фільм. Шкода, бо це один із найкращих перформансів Флоренс П’ю.

Чому зрезонував у 2022-му: Ядерна бомба на фоні – це дуже про 2022-й.


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисер: Олівія Вайлд («Освіта»)

У ролях: Флоренс П’ю («Чорна Вдова»), Гаррі Стайлз («Дюнкерк»), Кріс Пайн («Диво-Жінка»), Нік Кролл

«Білий шум»

White Noise

Трейлер фільму «Білий шум»

Що це: Що буде, якщо дати 80 мільйонів доларів одному з головних режисерів сучасного незалежного американського кіно? Ноа Баумбах візьметься екранізовувати роман про кінець світу, який видається неможливим для екранізації. У центрі історії – родина викладача, яка вирішує, що робити після аварії й викидів хімічних речовин на невелике містечко.

Чому зрезонував у 2022-му: Сирени повітряної тривоги, евакуація й одна родина, яка намагається врятуватися. Словом, щоб ви відволіклися на щось.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Ноа Баумбах («Історія шлюбу»)

У ролях: Адам Драйвер («Зоряні війни: Пробудження сили»), Грета Гервіг («Френсіс Ха»), Дон Чідл («Месники»)

  • Фільми для всієї родини

«Я – панда»

Turning Red

Трейлер фільму «Я – панда»

Що це: Мультфільм про школярку, яка химерним чином перетворюється на панду, коли починає злитися.

Чому зрезонував у 2022-му: По-перше, новий проєкт студії Pixar – це завжди подія. По-друге, ми всі цього року трошки були злою пандою.


Де дивитися: Megogo, Sweet.tv

Режисерка: Домі Ші («Бао»)

«Аполлон 10 1/2: Дитинство космічної ери»

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood

Трейлер фільму «Аполлон 10 1/2: Дитинство космічної ери»

Що це: Річард Лінклетер побудував кар’єру на сміливих творчих експериментах: від «Приголомшених та збентежених» до 11-річних зйомок «Юності» й майже 20-річної трилогії з Ітаном Хоком і Жюлі Дельпі. Техніку анімації техасець уже випробовував в «Затьмаренні» за Філіпом К. Діком, але «Аполлон 10 1/2» – це також експериментальний і також дуже особистий для Лінклетера фільм. Через історію хлопчика, якого залучають до місії з висадки на Місяць, він розповідає про ціле покоління, яке виросло в епоху освоєння космосу.

Чому зрезонував у 2022-му: Тому що у 2022 році ми мали б думати про освоєння далеких планет, а не найбільшу війну в Європі з часів Другої світової.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Річард Лінклетер («До сходу сонця»)

У ролях: Джек Блек («Школа року»), Закарі Лівай («Шазам!»), Джейсон Павелл («Кожному своє»)

«Кетрін на прізвисько Пташка»

Catherine Called Birdy

Трейлер фільму «Кетрін на прізвисько Пташка»

Що це: Леді Кетрін – донька лорда, яка живе в середньовічній Англії й не хоче виходити заміж. Історію емансипації в 13 столітті розповідає авторка серіалу «Дівчата» Ліна Данем, цей фільм уже називають найкращим у кар’єрі акторки й сценаристки. У головній ролі – Белла Ремзі, яка вже засвітилася в «Грі престолів», а тепер готується до ролі Еллі в екранізації відеогри The Last of Us.

Чому зрезонував у 2022-му: Історії про дорослішання цьогоріч ми дивилися зовсім іншим поглядом.


Де дивитися: Amazon Prime

Режисерка: Ліна Данем («Дівчата»)

У ролях: Белла Ремзі («Гра престолів»), Ендрю Скотт («Шерлок»), Рассел Бренд

«Венделл і Вайлд»

Wendell & Wild

Трейлер фільму «Венделл і Вайлд»

Що це: «Демони є в кожного. Але в моїх демонів є імена». Венделл і Вайлд – монстри, які намагаються вплинути на 13-річну дівчинку Кет. Це новий фільм у техніці лялькової мультиплікації від майстра жанру Генрі Селіка, який зробив «Кораліну у світі кошмарів» і «Жах перед Різдвом». Головних героїв озвучують Кіган-Майкл Кі й Джордан Піл, які возз’єднуються вперше після закінчення скетч-шоу «Кі та Піл» (і того, як автор «Пастки» й «Ноуп» Піл став режисером-візіонером).

Чому зрезонував у 2022-му: Ми теж знаємо, як це – боротися з демонами.


Де дивитися: Netflix

Режисер: Генрі Селік («Кораліна»)

«Дух Різдва»

Spirited

Трейлер фільму «Дух Різдва»

Що це: Раян Рейнольдс і Вілл Феррелл у новому погляді на класичну «Різдвяну пісню в прозі» Чарльза Дікенса. Як і належить двом провідним голосам сучасної американської комедії, буде багато іронії й кривляння, а ще музичних номерів.

Чому зрезонував у 2022-му: Люди просто так не змінюються, принаймні за одну ніч після знайомства із трьома духами Різдва. Для цього треба довго працювати над собою.


Де дивитися: Apple TV+

Режисер: Шон Ендерс («Погані боси 2»)

У ролях: Раян Рейнольдс («Дедпул»), Вілл Феррелл («Зведені брати»), Октавія Спенсер («Форма води»)

«Татів дракон»

My Father’s Dragon

Трейлер фільму «Татів дракон»

Що це: Підліток Елмер вирушає на таємничий острів, щоби приручити там дракона й розкрити таємницю свого батька. «Татів дракон» – новий фільм ірландської анімаційної студії Cartoon Saloon, яка вже зробила чарівні «Вовчу ватагу» й «Пісню моря».

Чому зрезонував у 2022-му: Стосунки з батьком – цього року це особливо щемливо.


Де дивитися: Netflix

Режисерка: Нора Тумі («Хлібодавець»)

Обкладинка: B&H Film Distribution