На садибі Барбана розмістили табличку на честь американського письменника Джона Стейнбека, повідомив активіст Дмитро Перов.

Джон Стейнбек відвідав Україну в 1947 році із «творчим візитом». Це лауреат Нобелівської та Пулітцерівської премій у сфері літератури (Пулітцерівську отримав за романи «Грона гніву» та «Про людей і мишей»).

Садиба Барбана розташована на вулиці Обсерваторній. Зараз Департамент охорони культурної спадщини вирішує, чи отримає будинок статус історичної пам’ятки, уточнює Перов.

Табличку відкрили активісти простору «Цегла» та ГО «Садиба Барбана».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Садиба Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Вона розташована на вулиці Обсерваторна, 6, поблизу Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік, драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. Починаючи з 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Улітку 2021 року забудовник зруйнував флігель поряд із будинком і частково розібрав основну будівлю попри протистояння з місцевими мешканцями й активістами. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли.

Після цього Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана. А в КМДА пообіцяли відреставрувати будівлю.

Проте 21 січня 2022-го стало відомо, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба (вперше арешт наклали у серпні 2021-го). Забудовник вирішив остаточно демонтувати будівлю, але активісти заблокували техніку й побудували барикаду. Наприкінці січня на садибу Барбана знову наклали арешт.


У Києві встановлять нові меморіальні дошки на честь українських учених, які жили й працювали у місті. Також на фасаді музею Булгакова відкрили нову «українізовану» меморіальну дошку на честь письменника.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі