Частина будівлі Барбана на Обсерваторній вціліла, про це The Village Україна повідомила «Мапа Реновації».

Фото: місцева жителька

Із зображень помітно, що головний фасад та частина будинку ще цілі.

Схема: «Мапа Реновації».
Фасад будівлі. Фото: Іван Довгун

За даними «Мапи Реновації», вночі, 20 серпня, біля будівлі у наметах чергували троє місцевих мешканців, але вони не змогли перешкодити завезенню техніки. За їхніми словами, «техніку підігнали за допомогою «тітушок».

Фото: місцеві жителі
Фото: місцеві жителі

До суду подали клопотання про накладення арешту на будівлю із забороною вчиняти з нею будь-які дії.


Садиба Олександра Барбана (вулиця Обсерваторна, 6) розташована у верхів’ях Обсерваторного яру, поруч з однойменною гіркою, за 350 метрів від Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944 –1945 роках тут мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. З 1970-х років у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». Із 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень». Забудовник має містобудівні умови й обмеження на нову споруду до 26,5 метра заввишки, дозвіл від ДАБІ, право оренди земельної ділянки.

Будівельні роботи поряд із садибою почали 1 травня 2021 року. Тоді її накрили захисною сіткою. Через кілька тижнів флігель, який був розташований біля будинку, почали зносити. Жителі сусідніх будинків телефонували в поліцію, проте на виклик ніхто не приїхав. Потім вони перекрили в’їзд і виїзд техніки, оскільки будівництво руйнує інші будинки, внесені до переліку нерухомих пам’яток України. Наприкінці червня 2021 року флігель повністю зруйнували.

У середу, 18 серпня, будівельні роботи продовжили. До садиби притягнули техніку, проте місцеві жителі перекрили заїзд на територію будівлі.

Увечері, 19 серпня, поліція затримала двох протестувальників біля садиби, але згодом відпустила їх. Демонтаж зупинили, проте вночі відновили знову. Уночі, 20 серпня, особняк частково розібрали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі