20 серпня відбулось засідання Ради нацбезпеки України, яка постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана на Обсерваторній.

Будівельні роботи поряд із садибою почали 1 травня 2021 року. Остаточно її почали руйнувати в ніч проти 20 серпня, попри протести мешканців.

Садиба станом на вечір 19 серпня (Фото: Антон Корчагін)

За результатами цих подій звернення до РНБО подав міністр культури Олександр Ткаченко. Рада вирішила:

  • дати оцінку руйнації садибі;
  • почати розслідування цих подій;
  • відновити будівлю;
  • підготувати аудит усіх архітектурних пам'яток в усіх регіонах.

Зауважимо, що будівля Барбана не має статусу пам'ятки. Аби отримати цей статус, спочатку Департамент охорони культурної спадщини КМДА має їй надати статус щойно виявленої пам'ятки, а потім Мінкульт внести до реєстру об'єктів культурної спадщини.

Водночас чіткої процедури, яким чином планують відновиту садибу не має.

Відомо, що на засіданні мав бути пристунім й Віталій Кличко, але він повідомив, що його запросили на нього за дві з половиною години до початку. Кличко сказав, що не може відвідати засідання, бо вже поїхав в робочу поїздку в Чернігівську область.

Водночас Київрада повідомила, шо на найближчій сесії розгляне проєкт рішення про визначення переліку об’єктів культурної спадщини ХІХ-XX століття, яким може загрожувати знищення та запровадить мораторій на їх реконструкцію


Садиба Олександра Барбана (вулиця Обсерваторна, 6) розташована у верхів’ях Обсерваторного яру, поруч з однойменною гіркою, за 350 метрів від Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944 –1945 роках тут мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

The Village Україна детально розписав історію боротьби місцевих мешканців за збереження будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: місцева мешканка