Частково зруйновану садибу Барбана на вулиці Обсерваторній збираються остаточно демонтувати, повідомляє юрист та активіст «Мапи Реновації» Дмитро Перов.

Ось, що залишилося від особняка. Фото: Дмитро Перов

За його словами, на ділянку знову завезли техніку. Однак активісти заблокували техніку й побудували барикаду.

«Збираються «тітушки» у дворах на Бульварно-Кудрявській», – додав він у коментарі The Village Україна.

На вантажівці рештки перекриттів будівлі

UPD. Депутатка Київради Аліна Михайлова повідомила, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба Барбана.

«Як зазначається в рішенні суду, скасування арешту на цю земельну ділянку зумовлене відсутністю в кримінальному провадженні даних, які б виправдовували подальше втручання в правомірне володіння земельною ділянкою та будинком», – повідомила вона.

Ухвалу оскаржити не можна.

«За пів року не було проведено ніяких слідчих дій, моє протокольне доручення щодо внесення садиби в перелік об’єктів культурної спадщини проігноровано, а проєкт рішення про розірвання договору оренди вже місяць як комісії не виносять на розгляд», – додала депутатка.


Садиба Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Вона розташована на вулиці Обсерваторна, 6, поблизу Львівської площі.

Садиба Барбана до того, як її почали демонтувати. Фото: Ксенія Пальцун

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік, драматург Олександр Корнійчук.

Потім особняк Барбана віддали дитячій соматичній лікарні. Починаючи з 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Улітку 2021 року забудовник зруйнував флігель поряд із будинком і частково розібрав основну будівлю попри протистояння з місцевими мешканцями й активістами. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли.

Після цього Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана. А в КМДА пообіцяли відреставрувати будівлю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі