На фасаді київського «Літературно-меморіального музею Булгакова» відкрили нову памʼятну дошку на честь письменника, повідомляє активіст Олег Слабоспицький.

За його словами, дошку на честь «шовініста, українофоба й імперця» відкрили без погоджень, ще й поки в Україні тривають активні процеси з дерусифікації. У Музеї Булгакова відповіли, що текст змінили за ініціативи колективу музею та відповідно до закону про функціонування української мови як державної. Заміну також узгодили зі скульптуром оригінальної дошки Анатолієм Кущем.

Оригінальний напис російською мовою на дошці, яку встановили ще у 1981 році, зазначав, що в будинку на Андріївському узвозі жив відомий російський та радянський письменник. Тепер на памʼятній дошці написано: «У цьому будинку в 1906–1919 роках жив видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков».

У Музеї Булгакова також додали, що урочистого відкриття нової дошки не проводили й не витрачали бюджетні кошти на її встановлення.

UPD 28 травня. «Українізовану» меморіальну дошку на честь Булгакова облили червоною фарбою: «На День Києва Булгаков заграв новими барвами. І це найменше, що він міг отримати за паплюження українського Києва у власних діях та творах», – коментує активіст Олег Слабоспицький.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відкрили в 1989-му як філію Музею історії Києва. Музею передали будинок №13 на Андріївському узвозі, там сім’я Булгакова жила із 1906 по 1919 роки. Сам Булгаков приймав у будинку пацієнтів, коли працював лікарем, і писав перші твори. Дім також описаний у першому романі Булгакова «Біла гвардія» та п’єсі «Дні Турбіних».


У серпні 2022 року Спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова через начебто антиукраїнську позицію письменника. Директорка музею Людмила Губіанурі у відповідь на заяву дорікнула самій Спілці щодо її радянської спадщини. «Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників і позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони й займалися протягом своєї багатої історії», – написала Губіанурі.

Згодом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що музей і пам'ятник не варто чіпати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі