У КМДА планують відреставрувати садибу Барбана на вулиці Обсерваторній і надати будівлі охоронний статус, повідомляє заступник директора департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

За його словами, питання відновлення садиби взяли під особливий контроль і вже готують протокольне доручення щодо вивчення будівлі для Департаменту культурної спадщини.

Наразі садиба на Обсерваторній не має статусу культурної пам’ятки, проте вона розташована на території пам’ятки архітектури місцевого значення.


Садиба Олександра Барбана (вулиця Обсерваторна, 6) розташована у верхів’ях Обсерваторного яру, поруч з однойменною гіркою, за 350 метрів від Львівської площі.

Фото: Ксенія Пальцун

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

20 серпня відбулося засідання Ради нацбезпеки України, яка постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана на Обсерваторній.

The Village Україна детально розписало історію боротьби місцевих мешканців за збереження будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Дмитро Перов