У Києві дерусифікували ще понад 40 вулиць, провулків і площ, повідомив на засіданні КМДА міський голова Віталій Кличко.

У місті зʼявляться вулиці імені Паші Лі, Макса Левіна, Кузьми Скрябіна, а також Йоганна Ґете, Кастуся Калиновського й Голди Меїр.

Дарницький район

Вулицю Славгородську перейменували на вулицю імені Дениса Антіпова, загиблого героя російсько-української війни, а вулицю Карла Маркса – на вулицю Йоганна Вольфганга Ґете.

Печерський район

Вулицю Олександра Матросова перейменували на вулиця генерала Кульчицького – українського військового, який загинув у 2014 році в Слов’янську.

Шевченківський район

Вулиця Пушкінська носитиме нову назву на честь публіциста й громадського діяча Євгена Чикаленка.

Вулицю Некрасівську перейменували на вулицю українського поета Івана Драча, а Краснодарську – на вулицю імені Ґолди Меїр, четвертої ізраїльської премʼєр-міністерки й однієї із засновниць ізраїльської державності.

Солом’янський район

У Соломʼянському районі Києва зʼявиться одразу дві вулиці на честь українських героїв, які загинули на війні після 24 лютого.

Вулиці Багратіона дали імʼя фотокореспондента Макса Левіна, який загинув у березні під Києвом, а провулок Московський тепер матиме назву провулок імені Павла Лі – українського актора й військового, який загинув від ворожих куль в Ірпені.

Подільський район

Провулок Олександра Бестужева – на провулок Кузьми Скрябіна. У Святошинському районі площу Героїв Бреста на площу Чорнобаївську.

Площу Амурську в Голосіївському районі перейменували на Васильківську, вулицю Астраханську в Дніпровському районі – на вулицю Кастуся Калиновського, а вулицю Маршала Тимошенка на Оболоні – на вулицю імені Левка Лукʼяненка.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

Без голосування збираються перейменувати 17 обʼєктів, оскільки щодо них уже є проєкти рішень, які пройшли громадські обговорення. Серед них – проспект Героїв Сталінграда (перейменують на Володимира Івасюка) й бульвар Дружби Народів (Миколи Міхновського).

33 вулицям, провулкам, узвозам і площам планують повернути історичні назви або дати назви історичних місцевостей. Площу Перемоги перейменують на Галицьку площу, проспект Визволителів – на Воскресенське шосе, Отто Шмідта – на Верхньоюрівську, узвіз Герцена – на Репʼяхів Яр, Бажова – на Стороконоплянську. Проспект Перемоги має стати Берестейським (це одна з його історичних назв).

На мапі перейменувань можна подивитися обґрунтування нових назв вулиць.

Крім того, хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з Росією й Білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні й провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці й місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали. Експертна комісія рекомендувала перейменувати тільки станції «Площа Льва Толстого» та «Дружби народів», але не враховуючи результати голосування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі