У застосунку «Київ Цифровий» завершили рейтингове електронне голосування щодо перейменувань міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією і її сателітами, повідомляють у Київраді.

Загалом отримали понад 6,5 мільйона голосів.

Зокрема, найбільше голосів набрали пропозиція перейменувати провулок Чехова на Отаманський і провулок Лермонтова – на Вітовецький. Результати голосування можна переглянути тут або на платформі від «Київ Цифровий».

Найбільше киян підтримало перейменування вулиці Льва Толстого на вулицю Українських Героїв. Серед популярних варіантів також були Караваєвська, Полку Азов, Кузьми Скрябіна та Фоміна Олександра. А площу Льва Толстого кияни хочуть називати Старокиївською (також багато голосів віддали за варіанти Скоропатського).

Вулиця Пушкінська може стати вулицею Євгена Чикаленка (друге та третє місце посіли варіанти «Театральна» та «Тарновських»).

Також кияни проголосували за перейменування вулиці Московської на вулицю Князів Острозьких (також популярними варіантами були «Свято-Введенська» та «Костя Левицького»).

Щоб вулиця Волгоградська стала вулицею Романа Ратушного, віддали голоси майже 30 тисяч містян. Також підтримали перейменування вулиці Біломорської на вулицю Катерини Гандзюк.

До голосування включили 296 об’єктів, відібрані експертною комісією. Туди ввійшли спеціалісти Українського інституту нацпам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені Грушевського, Інституту українознавства імені Крип’якевича, Інституту мовознавства імені Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Шевченка.

Результати передадуть до Київради для розгляду й експертизи.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Голосування в застосунку «Київ Цифровий» запустили 15 червня, воно тривало 5 днів.

У Києві спочатку пропонували перейменувати понад 460 вулиць та об’єктів. До 1 травня Київрада приймала пропозиції щодо нових назв. У КМДА пояснювали, що перейменовувати будуть лише ті вулиці з переліку, «дерусифікацію» яких підтримають кияни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі