У Києві 33 вулицям, провулкам, узвозам і площам повернуть історичні назви, повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

Зокрема, проспект Перемоги перейменують на Берестейський проспект, площу Перемоги на Галицьку площу, проспект Визволителів на Воскресенське шосе, Отто Шмідта на Верхньоюрівську, узвіз Герцена на Репʼяхів Яр, Трудову на Чмелів Яр, Бажова на Стороконоплянську, Немировича-Данченка на Малу Шияновську, вулицю Кудряшова на Мокру, Мічуріна на Ломаківську.

Повний перелік топонімів, яким повернуть історичні назви, можна глянути на цій мапі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У застосунку «Київ Цифровий» з 15 червня відкрили голосування за перейменування 296 вулиць, провулків та інших київських топонімів. Цей перелік сформувала експертна комісія. Голосувати можна до 19 червня включно. У голосуванні поки є вулиця Волгоградська, але депутатка Ксенія Семенова запевнила, що її назвуть на честь київського активіста Романа Ратушного, який захищав Протасів Яр від забудови, а тепер загинув на фронті, захищаючи Україну. «Це буде колективний проєкт рішення депутатів і мера», – зазначила Семенова.

Крім того, хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з росією та білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні та провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці та місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія