КП «Київський метрополітен» показало результати голосування щодо «дерусифікації» пʼятьох станцій метро Києва – «Берестейської», «Мінської», «Площі Льва Толстого», «Героїв Дніпра» та «Дружби народів».

Нові назви, серед яких «Бучанська», «Варшавська», «Василя Стуса», «Героїв України» та «Ботанічна», стали переможцями відкритого опитування через Google-форму. Загалом до голосування долучилися 170 646 людей. Тепер Київрада має проголосувати за ухвалення цих назв.

Однак деякі урбаністи та міські активісти вважають, що запропоновані назви можуть «посіяти хаос» і створити плутанину в місті. Тому розбираємося, що не так із новими назвами метро та як уникнути схожих помилок у майбутньому.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Ще у квітні 2022 року начальник «Київського метрополітену» Віктор Брагінський звернувся до міського голови Києва Віталія Кличка з ініціативою про перейменування пʼяти станцій метро – той рішення підтримав, а ще запропонував змінити назву «Мінської» на «Варшавську».

Як виявило опитування, такого рішення дійшла й більшість із 170 646 учасників голосування. Однак дизайнер міського середовища Олександр Колодько вважає, що перейменовувати «Мінську» на «Варшавську» – нелогічно, адже на Виноградарі зараз будують мікрорайон «Варшавський».

Станція метро «Мінська» © AMY / Wikimedia Commons

«Біля нього також планують побудувати станцію метро – то чому би її не назвати «Варшавською?» – дивується він.

«Спочатку хтось вирішив, що є пʼять станцій, які потрібно перейменувати. Обґрунтування, чому саме ці станції, має притягнутий за вуха вигляд. Особливо – «Берестейська», яка до Бресту [міста в Білорусі] має опосередкований стосунок. Тим паче Брест має давньоукраїнське походження від Берестя», – пояснює він.

Голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик також вважає, що назву «Берестейська» варто було би залишити без змін, оскільки ця станція «названа на честь старого Брест-Литовського шляху» й «історичного регіону Берестейщини».

Назва «Бучанська», вважає Селик, є «запитом моменту» та буде плутати користувачів метро. Вийшовши з цієї станції, до Бучі не доїдеш – найближчі маршрутки й електрички йдуть зі станцій «Святошин» та «Академмістечко», пояснює він.

Така сама історія була і з перейменуванням «Дорогожичів» на «Бабин Яр», додає Колодько. За його словами, такі назви ліпше давати меморіалам і новим публічним місцям, а не станціям метро.

«Дружби народів» теж не варто перейменовувати на «Ботанічну». Таке можна робити в місті, де є тільки один Ботсад, а не три. Щоб уникнути плутанини, станцію варто назвати «Звіринець» або «Звіринецька», – каже Віталій Селик.

Станція метро «Дружби Народів» © AMY / Wikimedia Commons

Така назва вказувала би на історичну місцевість Києва, яка отримала назву ще в часи Київської Русі, – Звіринець. Вона пролягає між Печерськом, Видубичами, Теличкою та Чорною Горою.

Така сама ситуація і зі станцією «Площа Льва Толстого», яка розташована біля однойменної вулиці. Якщо змінювати назву станції – треба перейменовувати й вулицю, і площу.

«Станцію «Площа Льва Толстого» пріоритетніше назвати не іменем Василя Стуса, а на честь історичного району Бессарабки. Тим паче у станції планується будівництво другого виходу до однойменної площі. Також можна назвати на честь Євгена Чикаленка, якщо так перейменують площу», – каже голова Ради з урбаністики Києва.

«Площа Льва Толстого» © Turzh / Wikimedia Commons

У районі станції метро «Академмістечко» вже є вулиця та сквер імені Василя Стуса, що також може заплутувати містян. Якщо Київрада все ж затвердить таку назву, то, імовірно, доведеться змінювати старі найменування біля «Академмістечка».

Колодько, наприклад, радить звертати особливу увагу на історичний аспект місцевості, а також збирати однойменні топоніми в одному місці – тоді не доведеться уточнювати, чи зустріч у парку Шевченка чи в метро Шевченка. Натомість секретар Київради Володимир Бондаренко іншої думки – в ефірі телеканалу «Київ» він заявив, що, на його думку, географічний аспект не є найважливішим.

Попри критику щодо назв інших станцій, перейменування «Героїв Дніпра» на «Героїв України» урбаністи вважають доцільним – це дає можливість зберегти перше слово назви, а в друге вкласти «ширший сенс».

Станція метро «Героїв Дніпра» © AMY / Wikimedia Commons

Процедура перейменування

Активісти вважають, що перед перейменування варто було залучити до обговорення києвознавців, істориків, мовознавців, юристів, архітекторів та урбаністів. Це би допомогло уникнути плутанини та помилок у найменуваннях.

Далі з назвами має працювати команда чи комісія з перейменувань – саме вона вирішує, чи підходить конкретна назва цій місцевості, а також пояснює, як вбудувати її в міський простір. І лише потім, якщо є дві чи три рівноцінні пропозиції, варто запитувати широку думку киян. «Назва будь-якого об’єкта несе не тільки ідеологію та сенси. У повсякденному житті всі топоніми виконують важливу роль в орієнтуванні в містах – вулиці, будинки, площі, парки та сквери, мости, пам’ятки тощо. І коли не думають про зв’язність топонімів з однаковими назвами, то ускладнюють цим повсякденне життя всіх, хто цими назвами користується», – пояснив Олександр Колодько.

Запитання викликає і проведення голосування щодо неймінгу в Google-формі. Як зазначає член Комісії з питань найменувань за міського голови Києва Тиміш Мартиненко-Кушлянський, у такий спосіб неверифіковані користувачі можуть подати стільки заяв, скільки мають електронних скриньок.

Серед альтернатив – проведення голосування в застосунку «Київ Цифровий». За словами Віталія Селика, через нього можна ідентифікувати зареєстрованих у Києві. «Тим паче це вже застосовувалося для голосування за проєкти Громадського бюджету Києва», – уточнює він.

Так вважає і депутатка Київради Ксенія Семенова – навіть пропонувала зробити голосування в застосунку, однак «у метро чогось не дослухалися», пише вона. Також, за її словами, секретар Київради Володимир Бондаренко підтвердив, що у фінальному рішенні Київміськради вказано, що голосування має проводитися через «Київ Цифровий». Однак у результаті опитування проводили через Google-форму. Сам Бондаренко погодився з критикою процедури голосування й анонсував, що у випадку з перейменуванням вулиць вона буде іншою.

На момент публікації матеріалу представники КП «Київський метрополітен» не надали відповіді стосовно запиту про коментар для The Village Україна.