Київрада на останньому засіданні не голосувала за перейменування пʼяти станцій київського метро, назви яких повʼязані з росією чи білоруссю.

«Відклали поки. Але перейменовувати будемо», – зазначила після засідання 14 травня депутатка міської ради Ксенія Семенова.

Вона зазначила, що проблема з перейменуванням є в тому, що не врахували думку фахівців, а голосування відбувалося через сервіс Google Docs, який не може забезпечити прозорість.

Секретар Володимир Бондаренко в коментарі DW визнав, що з прозорістю голосування є проблема. Він не виключає проведення повторного голосування в застосунку «Київ Цифрови».

За словами Бондаренка, думки депутатів Киїради щодо перейменування розділилися: частина виступає за проведення повторного голосування, а інша вважає, що вже проведене голосування «не можна ігнорувати».

Тим часом до аналізу нових назв вирішили залучити фахівців інститутів Академії наук України, Інституту національної пам’яті й інших установ. Крім того, проєкт рішення ще розглянуть профільні комітети.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві планують перейменувати 5 станцій метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з росією та білоруссю.

Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій. Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні та провів голосування за них через сервіс Google Docs.

За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна».

Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці та депутати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: станція метро «Дружби народів» © AMY; Wikimedia Commons