Через перейменування вулиць, провулків, бульварів, проспектів і площ у Києві міняти документи не потрібно, нагадав заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко.

Не потрібно оновлювати дані про прописку, оскільки зміна назви міського об’єкта не є зміною реєстрації місця проживання, пояснив він.

Залишаються чинними й документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно. Власникам майна буде потрібно переоформити документи тільки в разі купівлі-продажу або дарування нерухомості.

«Процес перейменування міських об’єктів не створить зайвих ускладнень для мешканців», – запевнив секретар Київради.

Бондаренко нагадав, що процес перейменування міських об’єктів, назви яких пов’язані з Росією і її сателітами, ще триває.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київрада 25 серпня проголосувала за перейменування першої частини вулиць, назви яких були повʼязані з Росією (загалом 102 обʼєкти). Наступне голосуваня за «дерусифікацію», за словами депутатів, заплановане на вересень.

Загалом у Києві планують перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування.

Без голосування киян збираються перейменувати 17 обʼєктів, оскільки щодо них уже є проєкти рішень, які пройшли громадські обговорення. Серед них – проспект Героїв Сталінграда (перейменують на Володимира Івасюка) й бульвар Дружби Народів (Миколи Міхновського).

33 вулицям, провулкам, узвозам і площам планують повернути історичні назви або дати назви історичних місцевостей. Площу Перемоги перейменують на Галицьку площу, проспект Визволителів – на Воскресенське шосе, Бажова – на Стороконоплянську. Проспект Перемоги має стати Берестейським (це одна з його історичних назв).

На мапі перейменувань можна подивитися обґрунтування нових назв вулиць.

Крім того, у Києві хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з Росією й Білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні й провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці й місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали. Експертна комісія рекомендувала перейменувати тільки станції «Площа Льва Толстого» та «Дружби народів», але не враховуючи результати голосування через Google Docs.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі