Київрада проголосувала за перейменування 102 обʼєктів, назви яких були повʼязані з Росією. Повний перелік тут.

Зокрема ухвалили рішення перейменувати:

  • вулицю Маршала Якубовського на вулицю Героїв Маріуполя,
  • Мічуріна на Ягеллонську
  • Валентина Сєрова на Сірожупанників
  • Лобачевського на Княгині Інгігерди
  • Маршала Малиновського на вулицю Героїв полку «Азов».
  • Площу Тульська на Героїв УПА

Депутати на засіданні розглянули список зі 134 обʼєктів, але решту відправили на доопрацювання, зазначив інший член комісії Тіміш Мартиненко-Кушлянський.

У списку на перейменування поки не було площі Льва Толстого, вулиць Московської, Пушкінської, площі та проспекту Перемоги, проспекту Героїв Сталінграда й бульвару Дружби Народів.

«Офіційна причина: департамент суспільних комунікацій не встиг підготувати проєкти рішень», – пояснила депутатка Ксенія Семенова.

Голосування щодо цих обʼєктів, за її словами, планується у вересні.


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

Без голосування збираються перейменувати 17 обʼєктів, оскільки щодо них уже є проєкти рішень, які пройшли громадські обговорення. Серед них – проспект Героїв Сталінграда (перейменують на Володимира Івасюка) й бульвар Дружби Народів (Миколи Міхновського).

33 вулицям, провулкам, узвозам і площам планують повернути історичні назви або дати назви історичних місцевостей. Площу Перемоги перейменують на Галицьку площу, проспект Визволителів – на Воскресенське шосе, Отто Шмідта – на Верхньоюрівську, узвіз Герцена – на Репʼяхів Яр, Бажова – на Стороконоплянську. Проспект Перемоги має стати Берестейським (це одна з його історичних назв).

На мапі перейменувань можна подивитися обґрунтування нових назв вулиць.

Крім того, хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з Росією й Білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні й провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці й місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали. Експертна комісія рекомендувала перейменувати тільки станції «Площа Льва Толстого» та «Дружби народів», але не враховуючи результати голосування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі