У Києві хочуть перейменувати 279 вулиць, провулків, алей, проспектів і шосе, що мають назви, повʼязані з росією чи білоруссю, повідомляє секретар Київради Володимир Бондаренко.

До 1 травня 2022 року Київрада буде приймати пропозиції щодо нових назв. Їх треба надсилати на електронну пошту [email protected]. Приймаються пропозиції з обґрунтуваннями.

«Правила прості: збираємо пропозиції, потім рейтингове голосування. Немає пропозицій – немає перейменування», – зазначив Бондаренко.

Повний список обʼєктів, які можуть перейменувати, і зразок оформлення обґрунтування щодо нових назв можна знайти за посиланням.

У списку на перейменування здебільшого вулиці, чиї назви походять від російських чи білоруських міст. Також є обʼєкти, названі на честь письменників, художників, учених, зокрема Анни Ахматової, Олександра Блока, Васнецова, Володимира Висоцького, Достоєвського, Сергія Єсеніна, Крилова, Купріна, Левітана, Лермонтова, Маяковського, Маршака, Некрасова, Пушкіна, Рахманінова, Льва Толстого, Тургенєва, Марини Цвєтаєвої, Ломоносова, Менделеєва, Чехова.

У переліку є Московський провулок, але немає Московської вулиці, що біля «Арсенальної». Утім, у Київраді раніше анонсували її перейменування разом із 14 іншими вулицями, серед яких Героїв Сталінграда і Дружби Народів (їх також у переліку немає, що може свідчити про те, що рішення щодо їхніх нових назв уже є).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також у Києві збираються перейменувати станції метро «Дружби народів», «Площа Льва Толстого», «Берестейська», «Мінська», «Героїв Дніпра». Щодо нових назв для станцій метро вже відкрили опитування. Воно триватиме до 15 травня.

В Україні також створили карту дерусифікованих вулиць.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі