Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за позовом Департаменту охорони культурної спадщини КМДА до Фонду держмайна щодо охоронного договору на будівлю Гостинного двору.

КМДА хоче через суд зобов’язати Фонд держмайна укласти охоронний договір на будівлю Гостинного двору й надати науково-проєктну документацію щодо протиаварійних і реставраційно-відновлюваних робіт на будівлі.

Гостиний двір. Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

Наразі Гостиний двір знаходиться в державній власності, на балансі Фонду держмайна. КМДА вже судилася з Фондом держмайна через охоронний договір на будівлю та виграла, однак договір так і не уклали, а протиаварійні роботи не провели.

КМДА з 2017 року просить передати Гостиний двір у комунальну власність, щоб створити там культурний хаб і розмістити Музей історії Києва, який не має повноцінного приміщення.

У січні 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко також висловив бажання взяти Гостиний двір на баланс свого міністерства. Він казав, що розмістять там Національний музей сучасного мистецтва. Пізніше міністр заявив, що для музею сучасного мистецтва знайшли нове місце, але не відмовився від ідеї забрати будівлю.  

Кличко виступив проти передачі будівлі Мінкульту. Київрада зверталася до Кабміну з вимогою віддати будівлю місту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі