Забудовник зірвав пломбу на садибі Барбана, зняв із будівлі прапори України та США і збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку, пише активіст і засновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Будівля перебуває під арештом і була опечатана згідно з рішеннями Шевченківського районного та Київського апеляційного судів.

Табличку, присвячену лауреату Нобелівської та Пулітцерівської премій Джону Стейнбеку, місцеві мешканці встановили власним коштом на День Києва. Письменник двічі зупинявся в цьому будинку під час своїх відвідин України, пише Перов.

На місці історичної садиби забудовник хоче звести 12-поверховий житловий комплекс. У серпні 2021-го він спробував знести будівлю. Демонтаж зупинили, РНБО зобов'язала міську адміністрацію надати садибі охоронний статус, а власника – відновити будівлю.

   

Садиба Барбана – одноповерхова будівля 19 століття, роком побудови вважається 1891-й. Вона розташована на вулиці Обсерваторна, 6, поблизу Львівської площі.

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. Із 1970-х pоків у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя». З 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень».

Улітку 2021 року забудовник зруйнував флігель поряд із будинком і частково розібрав основну будівлю попри протистояння з місцевими мешканцями й активістами. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і половина будинку ще вціліли. Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана. А в КМДА пообіцяли відреставрувати будівлю.

Проте 21 січня 2022-го стало відомо, що Шевченківський районний суд скасував арешт на земельну ділянку, на якій розташована садиба (вперше арешт наклали у серпні 2021-го). Забудовник вирішив остаточно демонтувати будівлю, але активісти заблокували техніку й побудували барикаду. Наприкінці січня на садибу Барбана знову наклали арешт. Зараз Департамент охорони культурної спадщини вирішує, чи отримає будинок статус історичної пам’ятки.

   

Дмитро Перов, який претендував на посаду очільника Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, стане першим заступним директора департаменту. Активіст матиме повноваження контролювати дотримання пам’яткоохоронного законодавства та облік об’єктів культурної спадщини (тобто внесення історичних будівель до переліку).

У програмному інтерв'ю ми запитували Дмитра Перова як можливого керівника департаменту охорони культурної спадщини про його перші кроки на посаді й домовленості з мером Кличком.