На Контрактовій площі прибрали територію, прилеглу до Гостиного двору, повідомив заступник генерального директора заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко.

На фото видно, що з території вивезли будівельне сміття, прибрали бетонні блоки й плити.

Вивезли й блоки, що лежали на пішохідній частині за будівельним парканом із боку вулиці Костянтинівської.

Реставраційні роботи в Гостиному дворі мали почати наприкінці 2022 року, оновлену будівлю мали відкрити на початку 2023-го. Однак реставрація не стартувала через повномасштабне вторгнення.

Перед реставрацією мали провести протиаварійні заходи. Їх почали в грудні 2021 року, мали завершити до 28 лютого 2022-го, однак через вторгнення призупинили й відновили аж у серпні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху. У липні 2021-го комплекс передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська», його хочуть перетворити на культурно-мистецький центр із лекторієм, музейним простором, театром, молодіжним центром, бібліотекою, майстернями, коворкінгом, івент-холом, а також кафе й ресторанами. Ми також розповідали, як і чому за будівлю боролися КМДА й Мінкульт.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі