У будівлі Гостиного двора в Києві 31 грудня почали протиаварійні та консерваційні роботи, повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко.

Ці роботи, за словами міністра, продовжуватимуться впродовж зими у 2022 році.

Що планують зробити:

  • почистити цеглу та металеві елементи, залізобетонні перекриття;
  • облаштування покриття парапету, перила;
  • розчистити подвір’я від будівельного сміття;
  • накрити армованою плівкою стіни та перекриття, щоби не потрапляла волога.

Реставрацію памʼятки почнуть уже після того, як тільки буде схвалена концепція майбутнього простору Гостиного двору, підкреслив Ткаченко.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в нанедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська». Будівлю закрили захисною сіткою.

Паралельно з протиаварійними роботами розробляють концепцію майбутнього простору Гостиного двору. В обговоренні беруть участь архітектори, урбаністи та мистецтвознавці. «Урбанина» провела опитування та визначила, що кияни хочуть там бачити культурно-мистецький простір, натомість не хочуть, щоби там був ТРЦ чи офіси. За прогнозами фахівців, реставраційні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Олександр Ткаченко