«Урбанина» оприлюднила концепцію розвитку Гостиного двору в Києві, яку розробили архітектори, урбаністи, мистецтвознавці й представники влади.

Згідно з концепцією, у підвалі будівлі пропонують розмістити технічні приміщення, склади, кухні ресторанів.

Підвальне приміщення Гостиного двору

На першому поверсі облаштували музейний і туристичний центр, крамниці з сувенірами від майстрів, кафе й ресторани, дитячу кімнату та лекторій.

Перший поверх будівлі

На другому – музейний простір, театр або галерею, молодіжний центр.

Другий поверх будівлі

На третьому – музейні фонди, майстерні, бібліотеку, коворкінг та івент-майданчик, ресторан й оглядовий маршрут.

Третій поверх будівлі

Функції будівлі пропонували на основі світових аналогів і результатів опитування. Згідно з опитуванням, кияни хочуть там бачити культурно-мистецький простір, натомість не хочуть, щоби там був ТРЦ чи офіси.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в нанедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

Фото: Олександр Ткаченко

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір, і передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська».

Наразі в будівлі проводять протиаварійні роботи, їх мають завершити до кінця зими 2022 року. Паралельно з цим розробляють концепцію майбутнього простору Гостиного двору.

За прогнозами фахівців, реставраційні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Зображення: «Урбанина»