На території комплексу Гостиний двір на Контрактовій площі розпочали першочергові протиаварійні роботи, повідомляє заступник гендиректора «Софії Київської» Вадим Кириленко.

Памʼятка з 2013 року перебуває в занедбаному стані, зокрема, не має даху.

Відновлення планували розпочати наприкінці зими 2022 року, однак 24 лютого армія РФ вторглася на територію України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська». Будівлю закрили захисною сіткою.

За прогнозами фахівців, реставраційні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

Паралельно з протиаварійними роботами розробляють концепцію майбутнього простору Гостиного двору. В обговоренні беруть участь архітектори, урбаністи й мистецтвознавці. «Урбанина» провела опитування й визначила, що кияни хочуть там бачити культурно-мистецький простір, натомість не хочуть, щоби там був ТРЦ чи офіси.

«Урбанина» оприлюднила концепцію розвитку Гостиного двору в Києві, яку розробили архітектори, урбаністи, мистецтвознавці й представники влади.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Вадим Кириленко