Протиаварійні роботи в Гостиному дворі на Подолі мають виконати до 28 лютого 2022 року, свідчать дані тендеру в системі Рrozorro.

Зокрема, мають зробити покрівлю, розчистити двір, вкрити плівкою внутрішні фасади, зробити охоронну сигналізацію та систему відеоспостереження, огорожу.

Роботи виконує «Інжинірингова компанія планета буд», якій за це заплатять 33,2 мільйона гривень.

Протиаварійні роботи в Гостиному дворі. Фото: Олександр Ткаченко

Як зазначає видання «Наші гроші», тендер провели без торгів, за переговорною процедурою, пояснивши це «особливими економічними обставинами з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій».

Замовник «Софія Київська», на балансі якої перебуває будівля, пояснив, що у вересні 2020 року працівники метрополітену виявили кілька руйнувань асфальту з утворенням провалів. У цих провалах накопичувалась вода, яка просочувалась у метро, що проходить під будівлею Гостиного двору. Замовник стверджував, що без ремонту Гостиний двір може обвалитися, а метро може залити водою.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в нанедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська».

Післа протиаварійних робіт мають почати реставрацію будівлі. Поки що розробляють концепцію майбутнього простору Гостиного двору. В обговоренні беруть участь архітектори, урбаністи та мистецтвознавці. «Урбанина» провела опитування та визначила, що кияни хочуть там бачити культурно-мистецький простір, натомість не хочуть, щоби там був ТРЦ чи офіси. За прогнозами фахівців, реставраційні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі