У Господарському суді міста Києва пройшло перше підготовче засідання щодо скасування наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру».

«На цій стадії відбуваються зазвичай тільки процесуальні дії. І ми від імені Олени Гончарук подали заяву про залучення її до справи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача. Такий крок умотивований тим, що в разі відмови в позові й залишення рішення про реорганізацію без змін, права Олени Гончарук щодо укладення з нею контракту, як з переможницею конкурсу, будуть порушені», – розповідає Надія Денисюк, представниця Олени Гончарук й адвокатка Axon Partners.

Позов проти Держкіно в інтересах «Довженко-Центру» подала саме Олена Гончарук як керівниця. «Представник Держкіно мав зауваження щодо залучення Олени Гончарук і взяв час на вивчення цього питання. Враховуючи це, суддя перенесла засідання на 20 грудня».

Під час засідання під будівлею суду зібралися представники спільноти й виступили проти нелегітимних дій Держкіно. Також провели акцію підтримки «Довженко-Центру» й конкурс плакатів.

Ліза Акулова
Ліза Акулова
Ліза Акулова

Які вимоги висуває «Довженко-центр»:

  • відправити у відставку керівництво Держкіно – голову і її заступників;
  • скасувати наказ Держкіно №100 про «реорганізацію» «Довженко-Центру»;
  • призначити на посаду генеральної директорки «Довженко-Центру» Олену Гончарук, «яка законно перемогла в конкурсі, результати якого ніхто не скасовував»;
  • надати «Довженко-Центру» статус Національного фонду фільмів;
  • зібрати погоджувальний круглий стіл з представниками влади й українських кіноорганізацій з персональним членством щодо призначення компетентного й доброчесного керівництва Держкіно.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація».

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.

10 листопада в «Довженко-Центрі» почалися слідчі дії й обшуки поліції й СБУ, 14 листопада на першому поверсі облаштували коворкінг, щоби працювати й «наглядати за слідчими діями». Однак у цей день обшуків не було.

15 листопада Держкіно скасувало реорганізацію «Довженко-Центру», призупинивши дію відповідного наказу.


Ми розповідали про будівлю «Довженко-Центру» й людей, які в ній працюють. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі