Держкіно призупинило реорганізацію «Довженко-Центру».

Дію відповідного наказу призупинили «до завершення експертної оцінки колекцій центру, проведення повного аудиту його діяльності й обрання нового керівника».

Що мають зробити

  • Фільмофонд і музей Центру залишаться в тому статусі, у якому вони перебувають зараз, тобто як цілісний майновий комплекс.
  • Проведуть «прозорий конкурс» на посаду директора «Довженко-Центру». Кажуть, наказ про конкурсний відбір уже на фінальній стадії, зареєстрований у Міністерстві юстиції, і його мають опублікувати «найближчим часом».
  • Почнуть процес процес надання «Довженко-Центру» статусу національного, що «має убезпечити його майно від використання не за призначенням».
  • Вирішуватимуть питання реорганізації державного підприємства в державну організацію (щоб «Довженко-Центр» працював за профілем, як музей та архів).

У заяві Держкіно також ідеться, що його працівники «не мали можливості повною мірою дослідити діяльність центру, оскільки для проведення аудиту не було надано документів у повному обсязі». Зазначають, що перевірку документів проводили лише з відкритих джерел, а в «Довженко-Центрі» «не вжили заходів для усунення виявлених недоліків» і не відповідали на листи, де Держкіно зобов’язувало звітувати.

Наразі Держкіно готує запит на аудит діяльності центру до Державної аудиторської служби, а також ініціювали «експертну оцінку» колекцій центру (для цього вже формують відповідну комісію, зокрема чекають на пропозиції від центру).

Уранці 14 листопада міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що реорганізацію «Довженко-Центру» скасують і зазначив, що Держкіно має надати деталі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.


У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.


10 листопада в «Довженко-Центрі» почалися слідчі дії й обшуки поліції й СБУ, 14 листопада на першому поверсі облаштували коворкінг, щоби працювати й «наглядати за слідчими діями». Однак у цей день обшуків не було.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі