Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У центрі кажуть, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву.

Що передбачає наказ

  • Усі фільми з колекції та майно «Довженко-Центру» треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України», основним видом діяльності котрої «вища освіта».
  • Зі структури центру має бути виокремлено державне підприємство «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію, що зараз належать центру.
  • Співробітників центру мають повідомити про можливе звільнення.

«Таким чином, відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто «сплячій» установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича в 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо», – кажуть у «Довженко-Центрі».

Фото: Андрій Бойко

У наказі водночас не згадують кіноархівну та музейну колекції «Довженко-Центру».

У «Довженко-Центрі» додають, що наказ по суті розділить цілісну колекцію центру, що формувалась з 1960-х років, між різними структурами.

Рішення про реорганізацію ніяк не обгрунтовано, підкресилили в центрі.

UPD: У Міністерстві культури та інформаційної політики прокоментували заяву «Довженко-Центру» про реорганізацію.

«Програма будь-якої реорганізації тепер виключно прерогатива Держкіно. В рішенні Держкіно щодо Довженко-Центру мова не йде про ліквідацію, а тільки про реорганізацію», – написав Олександр Ткаченко.

Мінкульт проти ліквідації та нехтування кіноспадщиною, заявив Ткаченко. 

UPD: У Держкіно заявили, що не планують ліквідовувати «Довженко-Центр».

«Центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим Фільмофондом та архівною установою, створеною для цього», – пояснюють у Держкіно.

У заяві Держкіно вказано, що «реорганізація» дозволить «Довженко-Центру» приділити більшу увагу розвитку музейної справи й кінокультури, а також організації івентів. Усіх працівників обіцяють перевести на аналогічні посади в одну з трьох новоутворених організацій.

Повноваження щодо архівування комплектів вихідних матеріалів фільмів і фільмокопій передадуть «Науковому центру кінематографії України».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України, в якому зберігається понад 10000 найменувань (більше 60 000 одиниць) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Це єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

У структурі «Довженко-Центру» діють фільмофонд, кіноархів та Музей кіно, Медіатека, видавництво, книгарня, кіносценічний простір «Сцена 6», кінолекторій та єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі