На першому поверсі «Довженко-Центру» 14 листопада облаштують коворкінг, щоби працювати й «наглядати за слідчими діями».

«Будуть столи і стільці. Чекаємо вас у цьому громадському (активістському) коворкінгу, де можна працювати й здійснювати громадський нагляд за діями силовиків і Держкіно», – запрошують у «Довженко-Центрі».

За їхніми словами, слідчі дії в «Довженко-Центрі» відновлять у понеділок, 14 листопада. «Імовірно, з ними прийде Юлія Каждан і представники Держкіно. Утретє. Зазвичай триквели в кіно виходять значно гірше попередніх частин. Пропонуємо вам це перевірити», – зазначають в установі.

Це ще одна акція проти «реорганізації» установи, яку ініціює Держкіно. 12 листопада поруч із будівлею установи пройшла акція мистецького спротиву «Двіж волевиявлення» із закликами скасувати «реорганізацію».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків». У «Довженко-Центрі» назвали такі дії «рейдерським захопленням» і заявили, що чинитимуть спротив наказам і діям, які несуть загрозу цілісності інституції.

10 листопада в «Довженко-Центрі» почалися слідчі дії й обшуки поліції та СБУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Konstantin Gomon, Dmytro Chaika