Команда «Довженко-Центру» відреагувала на відсторонення Олени Гончарук від посади гендиректорки фільмофонду й назвала це «рейдерським захопленням».

У колективі не згодні з такими діями, не визнають процедуру призначення нового керівника й чинитимуть спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, ідеться в заяві.

Згідно із заявою, команда фільмофонду побоюється, що дії Держкіно спричинять руйнацію кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка й інших українських кінодіячів.

Відповідь «Довженко-Центру» в інтертитрах із фільму «Вибухлі дні» (1930 рік) Олександра Соловйова

У колективній заяві, яку вже підписали 25 працівників фільмофонду, зазначається, що Держкіно «здійснило повномасштабне вторгнення в «Довженко-Центр» і поставило свого «антикризового гауляйтера».

За їхніми словами, керівниця Держкіно Марина Кудерчук систематично підриває репутацію інституції, ганьбить колектив «Довженко-Центру», знецінює роботу з кіноспадщиною й безпідставно звинувачує установу в бездіяльності, неефективному управлінні й неналежному виконанні обовʼязків.

«Дії Держкіно нагадують дії країни-агресора: маніпулювання інформацією, захоплення території на нібито законних підставах і призначення маріонеткових керівників», – ідеться в заяві «Довженко-Центру».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

У 2022 році «Довженко-Центр» перейшов у підпорядкування Держкіно (попри те, що в центрі просили цього не робити). До цього, від моменту створення в 1994-му, центр підпорядковувався Міністерству культури.

Улітку 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому «Довженко-Центрі» вважають, що це де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву. Наказ передбачає, що всі фільми з колекції й майно треба передати державній установі «Науковий центр кінематографії України». Крім того, зі структури центру має бути виокремлено ДП «Українська анімаційна студія», якій передуть авторські права на українську анімацію.

У Держкіно заявили, центр є лише зберігачем фільмофонду, а не самим фільмофондом, а наказ не передбачає ліквідацію центру, а «лише його реорганізація». На думку, Держкіно це рішення дозволить «Довженко-Центру» «приділити більшу увагу розвитку музейної справи та кінокультури».

Мінкульт, якому раніше підпорядковувався «Довженко-Центр», заявив, що стурбований загрозою цілісності його колекції, й ініціював обговорення з Кабміном долі цієї інституції.

Проти «реорганізації» «Довженко-Центру» виступили культурні інституції та представники кіноспільноти, звернення до президента оприлюднила Асоціація європейських кіноархівів.

2 листопада 2022 року Держкіно призначило тимчасового в.о. генерального директора «Довженко-центру», а Олену Гончарук відсторонило від її посади за «неналежне виконання обовʼязків».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Анна Шакун для The Village Україна, 2020 рік