У багатьох із нас догляд за шкірою закінчується на рівні підборіддя. Між тим, шкіра шиї, схильна до утворення складок і пігментних плям, також потребує уваги.

Запитуємо в дерматологині-косметолога Тетяни Кобець, як доглядати за цією зоною та чи потрібно інвестувати в окремий крем для шиї та декольте.

Тетяна Кобець


лікарка-дерматолог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed

У чому особливість шиї та декольте?

Особливості шкіри в цій зоні визначає насамперед анатомічна будова шиї. Більшість м’язів шиї скелетні: вони кріпляться класично, від кістки до кістки. Виняток – платизма, тонкий поверхневий м’яз, схожий на вуаль, який кріпиться на нижній частині щелепи та своїми волокнами вплітається у шкіру. Цей м’яз значною мірою відповідає за можливе провисання підборіддя та поглиблення «кілець Венери» – горизонтальних складок на шиї.

На шиї, на відміну від обличчя, немає жирових пакетів. Відповідно, деформаційні зміни на кшталт обвисання та опущення тут трапляються рідше. А от після травматичних процедур (наприклад, глибоких пілінгів) шкіра шиї та декольте відновлюється повільніше, ніж шкіра обличчя.

Яких помилок ми припускаємося в догляді за шиєю? Які звички можуть негативно позначатися на стані шкіри?

Головна помилка в догляді за шиєю – його відсутність. Найчастіше люди згадують про цю зону вже тоді, коли стикаються з певними проблемами.

Ще одна помилка – брак належного захисту від ультрафіолету. Унаслідок надмірного ультрафіолетового випромінення, а також куріння та неправильного харчування ми швидше втрачаємо колаген, а отже, раніше стикаємося з віковими змінами.

Зараз активно говорять про явище «tech neck». Під ним розуміють перерозтягнення м’язів шиї внаслідок постійного користування гаджетами. Коли ми довго тримаємо голову в опущеному положенні, м’язи навантажуються непропорційно. Платизма постійно перебуває в зібраному стані та робить на шиї «гармошку». Так, поздовжні складки стають більш помітними, шкіра в цій зоні починає раніше старішати, провисати, а в косметологів стає дедалі більше пацієнтів із другим підборіддям.

Щоб уникнути «tech neck», намагайтеся тримати комп’ютер і телефон на рівні очей і тренуйте м’язи шиї спеціальними вправами. Але не перестарайтеся, адже надмірне прокачування цих м’язів шляхом інтенсивних тренувань теж може нашкодити.

Як доглядати за шкірою шиї та чи є сенс в окремому кремі?

За шкірою шиї треба доглядати так само ретельно, як за обличчям. Щодня очищати, наносити крем, а раз на тиждень робити пілінг (наприклад, механічний, за допомогою скрабу). Обов’язково захищати цю зону від сонця, бажано тим самим засобом із SPF 50, що й для обличчя.

Для очищення шкіри від надлишку шкірного сала, пилу та бруду можна застосовувати звичайний гель чи пінку для вмивання. Якщо користуєтеся тональними засобами, не забувайте про демакіяж: залишки тону на шиї треба видалити молочком або міцелярною водою, після чого вмитися звичайною водою чи протерти шкіру тоніком.

У молодому віці для догляду за шиєю достатньо базових засобів, наприклад, зволожувального крему та антиоксидантної сироватки для обличчя. Звісно, так ці продукти закінчуватимуться швидше, тому купувати їх доведеться частіше.

За бажанням можна придбати й спеціальний крем для шиї. Але для базового догляду він зазвичай не потрібен, а в боротьбі зі зморшками чи складками навряд допоможе.

Чи можна в цій зоні застосовувати ретиноїди та кислоти?

Можна, але помірно. По-перше, робити це треба не частіше 2–3 разів на тиждень. По-друге, для шиї та декольте краще обирати нижчі концентрації ретинолу: вони оновлюватимуть шкіру, але не викликатимуть подразнення та підвищення чутливості.

За наявності вікових змін або пігментації може знадобитися більш активний догляд. Дерматолог може призначити вам професійні засоби, які будуть більш інтенсивно відлущувати шкіру та стимулювати її оновлення.

Що таке «кільця Венери»? Як зробити їх менш помітними?

«Кільця Венери» – це фізіологічні горизонтальні складки на шиї. У деяких людей (через генетику та особливості анатомії) ці «кільця» з’являються доволі рано та активно прогресують. У інших складки формуються вже у старшому віці.

Наявність і виразність цих складок обумовлює анатомічна будова шиї та кількість підшкірно-жирової клітковини – надмірна чи, навпаки, недостатня. Не останню роль грає й активність платизми. При мімічній і фізичній активності цей м’яз смикає шкіру, до якої приєднаний. У процесі його стискання та розтягнення на шиї утворюються складки.

Домашній догляд (навіть сильний крем, який обіцяє «заповнення зморщок») скорегувати ці «кільця» не допоможе, тому якщо вас непокоїть їхній вигляд, краще звернутися на консультацію до лікаря-дерматолога.

Лікар зробить тест на активність платизми. Якщо платизма не активна, кільця можна заповнити легкими філерами чи бустерами з гіалуроновою кислотою. Якщо активна, спершу треба розслабити цей м’яз, а вже тоді переходити до подальшого заповнення «кілець». Звісно, незначні заломи залишаться й після заповнення, але складки вже не будуть такими помітними.

Які салонні процедури можуть бути корисні в догляді за шиєю?

Для догляду за шкірою з виразними віковими змінами домашніх засобів може бути замало. Якщо складки та обвисання спричиняють вам дискомфорт, варто спробувати салонні процедури.

Почати можна з найпростіших неін’єкційних процедур. Пілінги, масажні та поверхневі апаратні методики – усе це може допомогти у профілактиці старіння шиї та декольте.

До більш серйозних процедур можна віднести IPL-фотоомолодження – процедуру, яка добре освітлює пігментні плями в зоні декольте. Корисним є й радіохвильовий ліфтинг, який допомагає стимулювати вироблення колагену.

Для профілактики й терапії «кілець Венери» застосовують мезотерапію та біоревіталізацію з гіалуроновою кислотою, а також ботулінотерапію платизми та заповнення складок філерами й бустерами.