Пошуки «ідеальної» основи можуть стати справжнім викликом. За різними даними, лише від 6 до 15% жінок обирають правильний відтінок тонального засобу.

Щоби задовольнити потреби покупців, бренди рухаються в бік інклюзивності та поступово розширюють свої палітри. Приміром, марка Ріанни Fenty Beauty випускає 50 відтінків основи Pro Filt'r, а MAC пропонує 60 варіацій тонального флюїду Studio Fix Fluid.

Розповідаємо, як обрати тональний засіб, який влаштує вас за всіма параметрами – кольором, стійкістю і текстурою.

Визначте підтон своєї шкіри

За інтенсивністю забарвлення тон шкіри поділяють на дуже світлий (fair), світлий (light), середній (medium) і темний (deep або dark). Інколи до цієї шкали зараховують проміжні ступені на кшталт оливкового (olive) або світло-коричневого (light brown).

У палітрах тональних засобів світліші відтінки позначають меншими цифрами або числами (наприклад, 01, 1 чи 100), а темніші – більшими (відповідно, 06, 6 чи 600). За такою логікою основа для середнього тону може мати відтінок 03 чи, наприклад, 350.

З огляду на те, що ця спрощена градація не передає всього розмаїття напівтонів, деякі бренди використовують додаткову класифікацію – за підтоном. Підтон шкіри може бути теплим, холодним або нейтральним.

Літери C, W і N у назвах відтінків означають холодний (cold), теплий (warm) і нейтральний (neutral) підтони. У деяких палітрах використовують маркування P, Y і N, де P стоїть за рожевим (pink), Y – за жовтим (warm), а N (neutral) – за нейтральним підтоном.

Як визначити свій підтон?

  • Роздивіться себе у природному світлі. Встаньте навпроти вікна, візьміть дзеркальце та прикладіть до обличчя білий лист паперу. Якщо на його тлі шкіра видається жовтуватою чи персиковою, у вас теплий підтон; якщо стає помітним рожевий чи блакитний відтінок – холодний. Якщо ви не бачите ухилу в той чи той бік, ваш підтон нейтральний.
  • Погляньте на колір своїх вен. Вважається, що в людей із виразно блакитними або фіолетовими венами підтон холодний, а із зеленими чи оливковими – теплий.
  • Примірте улюблені прикраси. Якщо вам більше личать сережки та ланцюжки із жовтого золота, найімовірніше, у вас теплий підтон, якщо зі срібла – ваш підтон холодний. Якщо ж вам однаково пасують прикраси з усіх металів, у вашої шкіри нейтральний підтон.

Так, якщо ви шукаєте тональний засіб для світлої шкіри з холодним підтоном, у палітрі він може ховатися під назвою 01C.

Утім, не всі виробники тональних засобів послуговуються такою системою. Деякі бренди обмежуються градацією від світлого до темного та дають відтінкам словесні назви. Наприклад, «Ванільний» та «Еспресо» або ж не надто показові (і не зовсім політкоректні) «Осло» та «Малі».

У такому разі радимо покладатися на візуальний супровід – свотчі (фото мазків тонального крему на шкірі – ред.) – і читати текстовий опис відтінків на сайті виробника.

Візьміть до уваги свій тип шкіри

Суха шкіра. Орієнтуйтеся на засоби із примітками moisturizing і hydrating – основи зі зволожувальними компонентами доглядатимуть за шкірою протягом дня і не підкреслюватимуть сухості та лущень. Також зверніть увагу на тональні креми з вологим (dewy) та атласним (silky) покриттям і продукти, які обіцяють надавати шкірі сяйва. Останні можна розпізнати за словами illuminating, radiant, glow або luminous у назві.

Жирна шкіра. Віддавайте перевагу матовому (matte) покриттю, формулам без олій (oil-free) і легким текстурам. Шукайте продукти з примітками mattifying, shine control або oil control – такі засоби надають шкірі матовості та тримають жирний блиск під контролем. Також можете придивитися до основ із blur-ефектом, які роблять пори менш помітними.

Комбінована шкіра. Спробуйте легкий тональний крем або флюїд – такі засоби легко нашаровувати, тому щільність покриття в різних зонах можна буде регулювати. Обирайте засоби з оксамитовим матовим (velvet matte) або напівматовим (demi/semi-matte) фінішем – вони м’яко матуватимуть шкіру там, де це потрібно (наприклад, у Т-зоні).

Проблемна шкіра. Якщо ваша шкіра схильна до запалень, тональний крем має бути некомедогенним. Тобто таким, що не забиває пори та не провокує нових висипів. В асортименті аптечних брендів є засоби, які не тільки маскують акне, а й допомагають зменшити запалення завдяки компонентам на кшталт саліцилової кислоти. Щоби запобігти утворенню постакне, використовуйте тональну основу із UV-фільтрами, які захищатимуть шкіру від ультрафіолету.

Чітко сформулюйте свої запити

Перш ніж вирушати на пошуки, окресліть свої очікування від тонального засобу.

Для цього можете користуватися таким чеклистом:

  • Чи повинен засіб маскувати запалення та пігментні плями?

Якщо так, шукайте продукт із щільним покриттям і високою маскувальною здатністю. Тональні основи з приміткою full coverage (рідше – full cover чи camouflage) приховують дрібні недоліки не гірше за консилер.

  • Чи має тональна основа захищати шкіру від зовнішніх факторів?

На ринку стає дедалі більше тональних основ із захисною функцією. Продукти з позначками SPF, PA та broad spectrum захищають шкіру від сонячних променів, тональні креми з приміткою anti-pollution – від забрудненого повітря, а засоби з маркуванням HEV light – від синього світла, яке випромінюють екрани гаджетів.

  • Чи важлива для вас стійкість покриття?

Якщо ви не можете освіжати мейкап протягом дня чи шукаєте «важку артилерію» для публічних заходів, вам потрібна стійка тональна основа. Засоби для стійкого макіяжу обличчя маркують як longwear і long-lasting.

Якщо ви готові пожертвувати стійкістю заради натуральності, обирайте тональну сироватку, легкий тональний флюїд або основу-кушн. На шкірі вони тримаються не так стійко, але й вигляд мають більш природний. Ключові слова, які варто шукати на пакуванні, – lightweight, sheer або weightless.

Підготуйтеся до візиту в магазин

Щоби не розгубитися перед розмаїттям засобів на полицях, до крамниці краще йти підготованим. Визначте орієнтовний бюджет, порівняйте, що пропонують за ці гроші різні бренди, та оберіть кілька прийнятних для вас варіантів. Аби не гаяти час на тестування 10 різних відтінків, попередньо визначте два або три потенційні кандидати, які можуть підійти вам за тоном і підтоном. Для зручності можете скористатися пошуковиком відтінку на сайті бренду або спеціальним мобільним застосунком на кшталт Slapp.

Сервіс із пошуку відтінку тональної основи Givenchy Teint Couture Everwear

Правильно протестуйте тональний засіб

Ідеальний варіант – прийти в магазин із чистою шкірою, скористатися санітайзером і нанести тональний крем так, як ви звикли це робити. Це можна зробити самотужки (якщо тестери потрібних вам відтінків розміщені у вільному доступі) або з допомогою консультанта чи візажиста у мейкап-корнері.

Щоб оцінити результат, бажано вийти з магазину та подивитися на себе у природному світлі. Не поспішайте з покупкою та походіть із тональним засобом хоча б кілька годин: за цей час він може дещо потемніти внаслідок реакції окислення. Крім того, таке тестування допоможе зрозуміти, чи влаштовує вас стійкість і текстура продукту; чи не сушить він шкіру та чи не викликає алергічних реакцій.

Якщо вам некомфортно робити повний макіяж прямо в магазині, зробіть кілька мазків різних тональних основ на щоці та по лінії підборіддя (обов’язково на попередньо очищеній шкірі). Тестувати тон на тильному боці долоні чи на шиї не варто – тон шкіри на цих ділянках може суттєво відрізнятися від тону на обличчі.

Якщо ви не можете протестувати засіб прямо на місці, попросіть консультанта дати вам семпли (пробник) кількох основ і спробуйте їх удома.

Що робити, якщо тональний крем не підійшов?

Якщо ви помилилися з відтінком

Додайте до тонального засобу спеціальний регулятор відтінку – такі є в асортименті Catrice, Physicians Formula та кількох інших брендів. Як альтернативу пропонуємо використовувати тональний флюїд світлішого чи темнішого відтінку, рідкий хайлайтер або бронзер.

Якщо засіб менш стійкий, ніж ви очікували

Подовжити стійкість мейкапу допоможуть праймер і спрей-фіксатор для макіяжу, а позбутися жирного блиску – компактна пудра та серветки-блотери.

Прозора матова компактна пудра Dior Diorskin Mineral Nude Matte (Transluscent)

Ціна: 1 521 гривня (без урахування знижки)

Якщо вас не влаштовує текстура засобу

Щоби зробити тональний крем менш густим і щільним, змішайте його з невеликою кількістю зволожувальної сироватки. Міксувати два засоби в одній пляшці не варто: краще розтерти по кілька крапель основи та сироватки між долонями безпосередньо перед нанесенням.