Як допомогти шкірі рук, якщо крем уже не рятує? Зібрали дюжину продуктів, які відновлять шкіру після мила й антисептиків.

Скраби

Ексфоліація, тобто відлущення ороговілих клітин шкіри, це важливий етап догляду і не тільки за шкірою обличчя. Щоб не «переводити» улюблений скраб чи кислотний пілінг, придбайте спеціальний ексфоліант для рук. Ступінь жорсткості обирайте залежно від стану шкіри: якщо вона дещо загрубіла, але не подразнена, можете дозволити собі скраб середньої жорсткості, наприклад із меленими кавовими зернами. Якщо надаєте перевагу легшому пілінгу, придивіться до гомажу на олійній основі, який додатково живитиме та пом’якшуватиме шкіру.

Після масажу рук зі скрабом шкіра буде ніжною як до карантину, тож не забудьте зволожити й захистити її за допомогою крему. Процедуру ексфоліації повторюйте один-два рази на тиждень.


Маски

«Швидкою допомогою» можуть стати маски для рук. Вони, як і маски для обличчя, бувають різного формату: кремовими або у вигляді водонепроникних рукавичок. Рукавички, просякнуті зволожувальним або живильним розчином, забезпечують термоефект: у такій «сауні» руки нагріваються, і маска діє більш інтенсивно. Треба розуміти, що експрес-маска з парафіном навряд замінить повноцінну салонну парафінотерапію, та шкіра після неї точно стане м’якішою.

Якщо вам більш до душі класичні формати, зробіть ставку на кремову маску: таку треба наносити щільним шаром і залишати на ніч. Для максимального ефекту маску радять наносити під текстильні рукавички: одягаєш, лягаєш спати, а на ранок шкіра гладка й зволожена.


Олії для кутикул

Від антисептиків страждають не тільки руки, але й нігті й кутикули. І якщо раніше вам бракувало мотивації доглядати за цією зоною (зрештою, завжди можна піти в салон до улюбленого майстра з манікюру), то тепер складно знайти відмовку.

Більшість засобів для кутикул є блендом кількох рослинних олій, тому головна різниця полягає в пакуванні. Рідкі засоби продають у флаконах із пензликом, піпеткою чи роликовим аплікатором; тверді – у форматі стіку або в невеликих жерстяних баночках. Втирати олію треба масажними рухами, а повторювати ритуал щонайменше раз на день. Якщо ви працюєте дистанційно, покладіть флакон на робочому столі, щоб догляд за руками ввійшов у звичку.


Делікатні очищувальні засоби

А що якби ми сказали, що мило може й не сушити рук? Принаймні не до тієї стадії, коли шкіра стає схожою на наждачний папір. Звісно, якщо мити руки по десять разів на день, шкіра в будь-якому разі зазнаватиме стресу, але делікатне мило чи гель дозволить зменшити масштаби катастрофи.

Щоб допомогти шкірі, обирайте мило з «доданою вартістю» – живильними й пом’якшувальними компонентами у формулах. Зазвичай такі продукти коштують дорожче, але мило – чи не єдиний косметично-гігієнічний засіб, на якому зараз справді не варто економити.

Якщо ж відчуття сухості та стягнутості переслідує вас одразу після миття, а шкіра видається подразненою, спробуйте чергувати звичайне мило з м'яким гелем з оптимальним для шкіри pH або зі спеціальним милом для дуже сухої шкіри. Ці засоби можна знайти в лінійках для шкіри з атопічним дерматитом і серед продукції для немовлят. Головна їхня перевага в тому, що вони не подразнюють шкіру, а навпаки, відновлюють її та захищають, особливо якщо у формулі є компоненти на кшталт пантенолу.