Простір «Рейтарська Circle» відкриють улітку в подвір’ї на вулиці Рейтарській. Трирівневий комплекс об’єднає кілька ресторанів, барів і магазинів, серед яких нові проєкти власників кафе Zigzag і «Китайский Привет». Редакція The Village Україна поспілкувалася зі співзасновником і директором «Рейтарська Circle» Марком Вілкінсом та анонсує резидентів простору.

Що таке «Рейтарська Circle»

«Ми сприймаємо цей проєкт передусім як кооперацію локальних бізнесів. Переконані, що Рейтарська може бути центром змін у Києві. У «Рейтарська Circle» ми зібрали найкращих представників сфери, щоби запропонувати новий для міста гастрономічний формат», – розповідає Марк Вілкінс, швейцарський режисер, який протягом кількох років живе в Києві та розвиває проєкти The Naked Room, The Naked Bar і The Riverbird’s Nest.

Візулізація «Рейтарська Circle» 

Проєкт «Рейтарська Circle» анонсували у травні 2020 року. Група інвесторів – співзасновники Dream Hostels і Druzi Cafe Ігор Фарберов та Євген Лавренюк, а також засновник компанії Spell Антон Рубан і співзасновник 23/32 Film Production Саша Чернявський – спільно з Вілкінсом придбали будівлю за приміщенням поліклініки Національної спілки письменників України. «Ми плануємо трансформувати чудовий циліндр у місце для зустрічі, об’єднання, насолоди смачною їжею, радості від доброго напою й, можливо, навіть придбання свіжоспеченого хліба й локально вирощених овочів в овочевому відділі», – представляли проєкт партнери.

Засновники називають «Рейтарська Circle» «проєктом нового типу», тому поки шукають формальний термін для опису формату. «Ми поєднуємо і ресторани, і магазини продуктів, тому я б не назвав формат фудхолом чи фудмаркетом. Думаю, це щось між цими термінами – ми шукаємо власний підхід», – каже Вілкінс.

Де відкриють простір

Будівля на вулиці Рейтарській, 15 побудована в 1986 році, це частина комплексу поліклініки Спілки письменників України, який проєктували Володимир Шевченко й Авраам Мілецький – архітектор готелю «Салют» і Парку вічної слави. Від основної будівлі поліклініки споруду у формі циліндра діаметром 16 метрів відокремили у 2008 році. У просторі поліклініки зараз готують запуск іншого проєкту в сфері гостинності від ресторанної компанії First Line Group («Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя», Eastman).

Протягом тривалого часу простір округлої форми у подвір’ї на Рейтарській працював як спа-салон. Спільно з архітектором Емілем Дервішем (The Naked Room) нові власники вирішили трансформувати приміщення, залучивши не лише перший рівень, а й цокольний і дах.

Kometa Pizza / Візуалізація «Рейтарська Circle»

Перший і мінус перший поверхи об’єднали, вирізавши отвір у підлозі: так підвальний поверх перетворили на світлопропускний атріум, розповідають у «Рейтарська Circle». Об’єднуватиме кілька рівнів простору дерево, яке висадять на нижньому поверсі. «Це дерево для нас буде символом взаємодії всіх партнерів – ми разом його вирощуватимемо», – коментує директор Вілкінс.

Поєднують три рівні «Рейтарська Circle» двоє увігнутих металевих сходів. Загалом у просторі близько 560 квадратних метрів.

Хто стане резидентами

«Рейтарська Circle» матиме чотири входи, але основний – з боку вулиці Рейтарської, за приміщенням кафе Zigzag. Біля входу на першому поверсі гостей зустрічатиме новий ресторан власників Zigzag Kometa Pizza, який буде спеціалізуватися на піці в нью-йоркському стилі. Ділитиме поверх піцерія із новим рестораном Міші та Даші Кацуріних, засновників кафе «Китайский Привет» і «Тайский Привет».

На нижньому рівні працюватиме низка інших резидентів «Рейтарська Circle»: магазин вина від постачальника Roots, крамниця сиру від крафтового виробника Syroman, кафе від виробника десертів March & Co та комбінований формат від засновників кавової компанії Fresh Black – обсмажувальний цех і магазин делікатесів Nisha Deli.

На даху простору працюватимуть два бари – від команд Kometa Pizza та нового кафе «Привет» відповідно.

  • kometa Pizza від команди кафе Zigzag

Kometa Pizza – піцерія від засновників кафе Zigzag Любові Цибульської та Микити Москаленка. Пропонуватимуть нью-йоркський стиль піци – на тонкому тісті та з можливістю замовити слайс, а не весь пиріг. Також Kometa Pizza матиме власний бар на даху та вікно швидкого видання замовлень із собою.

  • Новий «Привет» від Міші та Даші Кацуріних

Як і у випадку з іншими проєктами – «Китайский Привет», «Вьетнамский Привет» і «Тайский Привет» – власники до останнього не розголошують концепцію нового закладу. Відомо, що він також буде зосереджуватися на одній кухні азійської країни, а очолить заклад шеф-кухар, який є представником цієї культури. Також новий «Привет» матиме власний бар на даху.

  • Fresh Black Coffee & Nisha Deli

Кавова компанія Fresh Black відкриє в «Рейтарська Circle» цех для обсмажування кави та кав’ярню в новому форматі, який називають «чимось новим для Києва». Також засновники Віктор Шраменко і Ксенія Полтавець відкриють у просторі магазин фермерських продуктів і делікатесів Nisha, який також пропонуватиме страви від попап-бістро Nisha, що з початку року працює на Арт-заводі Платформа.

  • March & Co

Виробник десертів March & Co відкриє перший заклад у просторі, він поєднуватиме частину кондитерського виробництва та кафе. «Це щось між магазинчиком і кав’ярнею», – каже засновниця Софія Теребова. Окрім фірмових тортів і тістечок, пропонуватимуть сніданки. Також March & Co продаватимуть супутні товари для святкування днів народження: наприклад, свічки й інші прикраси.

  • Syroman

Syroman – український крафтовий виробник сирів, який відкриє магазин у просторі. Бренд заснувала Тетяна Сидяк. «Я зі Швейцарії, тому досить критично ставлюся до крафтового сиру. Але сири Тані – це шедеври», – коментує Марк Вілкінс. Також пропонуватимуть ковбаси від українських фермерських виробництв.

  • Roots

Винний бар і магазин вина для простору забезпечить компанія-імпортер Roots, яка співпрацює з понад сотнею сімейних виноробень. Закуски для бару пропонуватиме Nisha Bistro, також Roots готують низку колаборацій з іншими резидентами простору.

Коли планують відкрити простір

«Рейтарська Circle» планують запустити в червні. Будівельні роботи на об’єкті тривають уже протягом кількох місяців, на тижні у приміщенні будуть заливати бетонну підлогу. Наступного тижня планують почати встановлення скляного купола на даху будівлі. Резиденти незабаром отримають ключі від простору та зможуть почати підготовку власних корнерів, каже Вілкінс.

Візуалізації: «Рейтарська Circle» для The Village Україна