Takava Coffee-Buffet – друга кав’ярня однойменної мережі, що розпочала роботу в ТРЦ «Арена Сіті» біля Бессарабського ринку. Перший заклад Takava з літа 2017 року працює між станціями метро «Площа Льва Толстого» та «Олімпійська». Офіційне відкриття другої Takava відбулося 12 квітня о 12:00.

Фото: Марго Дідіченко

  Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Takava Coffee-Buffet 2.0 – це другий заклад однойменної мережі після закладу на розі Великої Васильківської та Саксаганського. Це спільний проект підприємців Ервіна Меметова та Бекіра Сулейманова, чоловіка співачки Джамали. Концепція кав’ярні в новому приміщенні залишалася незмінною: спешелті-кава власного обсмажування, авторські коктейлі та вечірки. Та на новій локації більше місця, а також повноцінна кухня зі сніданками впродовж усього дня.

Takava Coffee-Buffet

Де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 1-3

Коли: 12:00-23:00

Телефон: 063 138 2597

Facebook

«Ми відчиняємо двері 12 квітня, у день космонавтики. Запускаємо ось таку ракету!» – жартує шеф-бариста Takava Coffee-Buffet Дмитро Леник. Колишній бариста Fair Finch розповідає, що основним продуктом Takava залишається кава. «Це наше все. Тому навіть кухня повинна доповнювати каву, а не переважати. З огляду на це зробили ставку на сніданки, корисні страви без важких смаків та ароматів», – каже Леник, який поєднуватиме роботу в закладах на «Олімпійській» і Бессарабці.

У Takava Coffee-Buffet хочуть зробити новий простір не лише кав’ярнею, а й подієвим майданчиком. «Думаю, ми перенесемо сюди двіжові вечірки, залишивши у першому закладі вінілові вечори», – розповідає Леник. Додає, що відкриє нову Takava діджей-сет Даші Коломієць, а згодом тут планують проводити заходи на зразок капінгів і майстер-класів.

 Нова футболка для уніформи Takava – колаборація з дизайнером Костянтином Боровським.

Локація

У Takava кажуть, що давно хотіли відкрити другий заклад. Місце для нової кав’ярні знайшли у фасадному приміщенні ТРЦ «Арена Сіті» напроти Бессарабського ринку. Раніше тут працювали заклади Cafe Select Eatery та Kafe Selekta, що припинили роботу у 2018 році. «Це не проблема для нас. На місці першої Takava скільки було кав’ярень – і нічого не зайшло. Але після нас у цьому районі відкривають простори «Итальянская редакция», NAM, Adelle. Можна сказати, що Takava відродила Велику Васильківську», – каже шеф-бариста Леник. Конкурувати з кав’ярнями «Чашка» і One Love Coffee, розташованими поряд, у Takava не збираються: «Ми робимо одну справу – просуваємо кавову культуру».

У Takava вирішили відкоригувати інтер’єр під потреби кав’ярні. Для цього повністю переробили бар, розділивши стійку з бетону та дубового масиву на зони для еспресо, кави ручного приготування, місця видачі, а також вітрину для десертів. «Ми самі проектували бар. Робили так, щоб було максимально зручно – і баристам, і гостям», – розповідають у закладі.

Як і у випадку з першою Takava, за інтер’єр нового закладу відповідали архітектори брати Юдіни (Reber Bar, «Білий налив» у Львові). «Фішка обох Takava – благородні матеріали. Наприклад, дерево, мідь і бетон. Хотіли, щоб простір був натуральним і живим», – каже Леник. Визначальні елементи – мідний декор у вигляді джезв і стіна, яку декорували ракушняком – як данина малій батьківщині засновників, Криму. У Cafe Select Eatery ця стіна була покрита дзеркалом, а в Kafe Selekta його декорували написами у вуличному стилі.

У Takava Coffee-Buffet близько сотні посадкових місць, їх розділили, зокрема, на барну зону, місця біля вікон із краєвидом на Хрещатик, а також зону вздовж дзеркала. «Ми хотіли, щоб тут було де сісти і людям, які прийшли на зустріч, і людям, які працюють у закладах», – кажуть в кав’ярні. Частину посадкових місць зробили високими, до них поставили барні стільці. Окрім того, знайшли місце для шаф із кавою власного обсмажування, яку можна придбати для приготування вдома, та обладнанням.

Кава

«Takava – це передусім кава», – розповідає срібний призер чемпіонату України з приготування хенд-брю Леник. Класичні кавові напої у новій Takava готуватимуть на еспресо-машині Slayer. «Це унікальний Slayer ручної роботи, таких більше немає ні в кого. Наскільки я розумію, це перший Slayer у київських кав’ярнях», – каже Леник. Для преміальної еспресо-машини підібрали унікальний колір і підсвітку.

Капучино (58 грн)

З меню

Хумус із гранатом і теплим хлібом – 78 грн

Вівсяна каша – 84 грн

Яйця «Бенедикт» – 145 грн

Гранола з манго і кокосовим йогуртом – 84 грн

Омлет із моцарелою і помідорами чері – 118 грн

Тост на гречаному хлібі з креветкою і яйцем-пашот – 118 грн

Курка та кунжутні овочі – 128 грн

Мелт «Тріпл-чиз» – 128 грн

Сирний йогурт з полуницею і кокосом – 138 грн

Кава у джезві (58 грн)

Серед іншого у Takava радять скуштувати еспресо (38 грн), допіо (54 грн), капучино (58 грн) і лате (64 грн). Також в асортименті джезва (58 грн за 80 мл, 78 грн за 160 мл) флет-вайт (68 грн) і раф (68 грн).

Серед ручних способів приготування кави – V60 (68 грн за 300 мл), Kalita (68 грн за 300 мл), Chemex (68 грн за 300 мл, 88 грн за 500 мл), AeroPress (68 грн за 220 мл), American Press (68 грн за 250 мл) і сифон (98 грн за 500 мл). Спробувати можна також колд-брю (64 грн за 200 мл), а також його варіації – з каскарою (64 грн), молоком (74 грн), кокосом (74 грн), чорницею (74 грн) і сенча (88 грн).

За кухню у Takava відповідає шеф-кухарка з Москви Даша Хоміцька, яка цього року вже запускала у Києві кафе Bowl. «Ми відштовхнулися від концепції зі сніданками цілий день. Головний акцент – ретельний підбір продуктів, здебільшого використовуємо органіку», – каже шеф.

До кави пропонують також круасани (88 грн), чизкейки кокосовий (88 грн) і Нью-Йорк (108 грн), а також торти (84-104 грн). Увесь хліб – від Bakehouse (Good Wine).

V60 (68 грн)

Окрім того, у закладі пропонують авторські напої на зразок «Цитрусової кави» (78/88 грн), «Еспресо Тропікалія Ріо» (78 грн), «Ананасовий детокс» (78 грн), «Кавовий айс-куб» (48/58 грн), а також лимонади (78-88 грн) і матчу (74-98 грн).

Серед авторських напоїв на основі кави та алкоголю – кава по-ірландськи (128-194 грн), Coffee Whiskey Sour (128 грн) і Wine Coffee (98-128 грн). У винній карті – червоне, біле, ігристе та рожеве, від 68 до 118 гривень за келих. Також пропонують класичні та авторські коктейлі – від Aperol Spritz (148 грн) до Passionfruit Sour (148 грн) i Funky (148 грн).