Найкращі українські заклади року визначила національна ресторанна премія «Сіль». Переможців 16 номінацій, серед яких «Найкращий м’ясний ресторан», «Найкращий бар» і «Найкраща кавярня», обрали з 144 фіналістів із 46 міст України.

Визначали переможців у кілька етапів: спочатку залучені експерти «Солі» обрали лонг-лист, а згодом 29 членів журі, включно з Марко Черветті, Романом Тугашевим, Вадимом Грановським і Галиною Фрунзе, проголосували за найкращі заклади – відвідавши їх заздалегідь.

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Відкриття року – Mimosa Brooklyn Pizza (Київ)

У номінації «Відкриття року» визначали найкращий ресторан, який відкрили між 1 липня 2017-го і 1 березня 2018 року. Переможець – заклад Ігоря Сухомлина («Чашка», «Балувана Галя») Mimosa Brooklyn Pizza, що спеціалізується на американсько-італійській кухні.

Шорт-лист «Відкриття року»:

Must (Київ)

Normal (Київ)

It's Not the Louvr Gallery Bar (Київ)

Prosciutteria Wine and Deli (Київ)

Gelarty (Київ)

«Ресторація над цукернею» (Львів)

Zuzu Brasserie (Харків)

Mama Lama Daily Casual (Харків)

Найкращий м’ясний ресторан – Goodman (Київ)

Найкращим м’ясним рестораном року визнали київський стейкхаус Goodman на Жилянській. Таким чином перемога в номінації повернулася до Києва з Харкова – торік найкращим визнали харківський Argentina Grill. Серед критеріїв визначення переможця – концепція, оригінальне м’ясне меню, розмір порцій та якість основного продукту ресторану.

Шорт-лист «Найкращий м’ясний ресторан»:

Sam's Steak House (Київ)

«В ребро» (Київ)

«Реберня «Під Арсеналом» (Львів)

«Перша грильова ресторація м’яса та справедливості» (Львів)

«Брати Гриль» (Одеса)

Slow Piggy (Одеса)

Rokka (Одеса)

Argentina Grill (Харків)

Найкращий рибний ресторан – Catch Seafood Restaurant (Київ)

Залишилася у Києві й нагорода за найкращий рибний ресторан року – переможець торішньої премії Odessa передав її Catch Seafood Restaurant на Володимирській. За визначенням організаторів премії «Сіль», ключовим критерієм при оцінюванні номінації були «свіжість та якість основного продукту».

Шорт-лист «Найкращий рибний ресторан»:

«РибаLove» (Київ)

«Рибний базар» (Київ)

Odessa (Київ)

Daily Fish Cafe (Київ)

Alaska (Київ)

Ibsen (Київ)

Bar Mushly (Львів)

Jardin (Одеса)

Найкращий ресторан української кухні – «Хуторець на Дніпрі» (Київ)

«У цій номінації не оцінюють помпезніть інтер’єрів і яскравість костюмів працівників. Головний критерій – пошана традицій у приготуванні й подачі українських страв», – кажуть організатори. Як і 2017 року, перемогу здобув київський заклад – «Хуторець на Дніпрі» на Набережно-Хрещатицькій.

Шорт-лист «Найкращий ресторан української кухні»:

SHO (Київ)

«Остання барикада» (Київ)

«Канапа» (Київ)

Barvy (Київ)

«Первак» (Київ)

«Ресторація Бачевських» (Львів)

«Ресторація Шпігеля» (Хмельницький)

Найкращий ресторан національної кухні – Chang (Київ)

«Ресторан національної кухні – це заклад, який спеціалізується на кухні однієї країни», – пояснюють організатори. Переможцем цьогоріч став ресторан в’єтнамської кухні Chang, який торік на «Солі» відзначили як «Відкриття року». Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».

Шорт-лист «Найкращий ресторан національної кухні»:

Tin Tin (Київ)

17.804 Indonesian Social Kitchen (Київ)

«Шоті» (Київ)

BAO Modern Chinese Cuisine (Київ)

«Китайський привіт» (Київ)

Fujiwara Yoshi (Київ)

Tante Sophie (Львів)

Fratelli (Одеса)

Ресторан з найкращою винною картою – Bernardazzi (Одеса)

У цій номінації відзначають «професіоналізм шеф-сомельє, наявність широкого вибору колекційних вин і винної карти середнього цінового сегменту, а також грамотне поєднання кухні з колекцією напоїв». Нагородили за винну карту одеський ресторан Bernardazzi.

Шорт-лист «Ресторан з найкращою винною картою»:

Win Bar (Київ)

Vino e Cucina (Київ)

Vinsanto Wine Bar (Київ)

Bottega Wine & Tapas (Київ)

Bassano Ristorante (Київ)

Osteria Pantagruel (Київ)

Frebule (Одеса)

Vinoteca Praha Wok & Wine (Львів)

De Vine (Львівська область)

Найкращий заміський ресторан – Terrace (Львівська область)

Найкращим заміським гастрозакладом став ресторан Terrace у селі Стрілки, що у Львівській області.

Шорт-лист «Найкращий заміський ресторан»:

Fabius (Київ)

Toscana Grill (Київська область)

Zafferano (Київська область)

«Голодний Микола» (Львів)

Наша Дача (Харків)

SunRay (Дніпропетровська область)

Monica Bellucci (Запоріжжя)

Найкращий ресторан при готелі – Vogue Cafe Kiev (Fairmont Grand Hotel Kyiv)

Найкращим закладом, який розташовується у готельному комплексі, другий рік поспіль визнали Vogue Cafe Kiev у готелі Fairmont Grand Hotel. Головними критеріями в номінації є наявність у готелі щонайменше 25 номерів та авторські страви від шеф-кухаря.

Шорт-лист «Найкращий ресторан при готелі»:

Park Kitchen Restaurant (Hilton Kyiv)

«Атмосфера» (Premier Palace Hotel Kyiv)

Grill Asia (Hyatt Regency Kiev)

R1 Restaurant (M1 Club Hotel, Одеса)

Amsterdam Hotel&Restaurant (Одеса)

Café de Paris (Hotel de Paris Odessa MGallery by Sofitel)

The Terrace (Premier Palace Hotel Kharkiv)

Найкращий бар – Paravoz Speak Easy (Київ)

За визначенням премії «Сіль», баром є заклад, у якому напої становлять щонайменше 70% структури меню. Найкращим цьогоріч визнали бар Paravoz Speak Easy на Великій Васильківській.

Шорт-лист «Найкращий бар»:

Loggerhead (Київ)

«БарменДиктат» (Київ)

Hendrick's Bar (Київ)

Hitchcook (Київ)

«Бездельники» (Київ)

Zelda (Одеса)

The Fitz (Одеса)

Найкращий паб – «Кеды искусствоведа» (Дніпро)

«Найкращий паб» – одна з трьох нових номінацій на цьогорічній премії «Сіль». Перемогу в ній здобув дніпровський заклад «Кеды искусствоведа». «Номінація більше орієнтована на заклади, які здебільшого сфокусовані на пивній карті, але при цьому інколи можуть подавати гостям алкогольні та безалкогольні напої».

Шорт-лист «Найкращий паб»:

This is Pivbar (Київ, вулиця Тростянецька)

Lysopilka (Київ)

Varvar (Київ)

Punkraft (Київ)

«У хромого Пола» (Київ)

«Старомак» (Київ)

«Літпаб Крапка Кома» (Київ)

«Ципа Craft Pub» (Харків)

Black Door Pub (Харків)

«Три ноги» (Дніпро)

Найкращий пивний ресторан – «Солом’янська броварня» (Київ, Солом’янська площа)

У цій номінації оцінюють ресторани з власною пивоварнею чи широким асортиментом якісного пива. «Солом’янську броварню» відзначили, зокрема, за використання традицій і новітніх досягнень в індустрії.

Шорт-лист «Найкращий пивний ресторан»:

Syndicate Beer & Grill (Київ)

«Пивная дума» (Київ, вулиця Драгоманова)

Cosmopolite (Київ)

To Dublin (Київ)

«Кумпель» (Львів)

«Правда. Театр пива» (Львів)

Probka (Харків)

«Гагарін та Бокораш» (Закарпатська область)

Найкраще міське кафе – «Жизнь замечательных людей» (Київ)

Київ повернув собі переможця у номінації «Найкраще міське кафе» – одеський заклад Moloko Bar передав титул «Жизнь замечательных людей» Дмитра Запорожця та Володимира Ташаєва на Великій Васильківській.

Шорт-лист «Найкраще міське кафе»:

Smorrebrod (Київ)

«Хармс» (Київ)

Very Well Cafe (Київ, вулиця Хрещатик-Заньковецької)

«Цукор» (Львів)

Moloko Bar (Одеса)

Dizyngoff (Одеса)

«Городское кафе 16/54» (Харків)

Urban Space 100 (Івано-Франківськ)

Найкраща кондитерська – Honey (Київ, вулиця Ярославів Вал)

Як і у 2017-му, найкращою кондитерською України назвали Honey на Ярославовому Валу. «Для того щоб бути найкращими, треба багато працювати. Ми багато працювали», – прокоментувала представниця закладу. Серед іншого судді премії звертали увагу на асортимент десертів та авторських страв.

Шорт-лист «Найкраща кондитерська»:

Bassano Dolceteka (Київ)

Make My Cake (Одеса)

Milk Bar (Київ)

The Cake (Київ)

«Маша Кейк» (Київ)

Caramel (Київ)

Yablonska Patisseria (Одеса)

Delikacia (Івано-Франківськ)

Folks (Ужгород)

Найкраща кав’ярня – One Love Espresso Bar (Київ)

Як і в 2017 році, найкращим рестораном-кав’ярнею України визнали заклад мережі One Love Coffee. Утім, цього разу нагорода дісталася точці поблизу костелу Святого Миколая на Великій Васильківській, а не кав’ярні в PinchukArtCentre.

Шорт-лист «Найкраща кав’ярня»:

«Кавовий дім London» (Київ)

Black by Nuare (Київ)

Blur Coffee (Київ)

Foundation Coffee Roasters (Одеса)

«Тишина. Espresso Bar» (Одеса)

Atelier. Design & Coffee (Одеса)

«Світ кави» (Львів, площа Катедральна)

«Три бобри» (Дніпро)

Some Like It Hot (Харків)

Найкраще кафе-пекарня – Bakehouse (Київ)

«Найкраще кафе-пекарня» – ще одна нова номінація «Солі». Найкращим закладом у номінації визнали пекарню Bakehouse у магазині Good Wine у Києві. Під час вручення премії представниця закладу анонсувала відкриття ще однієї точки в місті.

Шорт-лист «Найкраще кафе-пекарня»:

«Волконський» (Київ, бульвар Лесі Українки)

Paul (Київ, вулиця Ярославів Вал)

«Фрау Бебер» (Київ)

Boulangerie Artisan (Київ, вулиця Ярославів Вал)

«Живий хліб» (Львів)

Baguette (Львів)

Nicole Bakery (Одеса)

Breadway (Одеса)

Holy Bun (Дніпро)

«Марше» (Івано-Франківськ)

Найкращий стритфуд – Furgoneta (Київ)

Ще одна нова номінація – із найкращою вуличною їжею. Як стритфуд «Сіль» визначає «точки стритфуду, які мають постійні місця продажу їжі та напоїв під власним брендом». Переможцем стала Furgoneta – одна з перших мереж зі стритфудом у Києві.

Шорт-лист «Найкращий стритфуд»:

Bistro Bistro (Київ)

«В'єтнамський привіт» (Київ)

«Білий налив» (Київ)

Pho.Kiev (Київ)

Kipish. Street Kosher Food (Київ)

Doggeriz (Київ)

«Майстерня пончиків» (Запоріжжя)

Фото: Mimosa Brooklyn Pizza (Київ), Goodman, Catch Seafood Restaurant, «Хуторець на Дніпрі», Діана Андруник для The Village Україна, Bernardazzi, Terrace, Vogue Cafe Kiev, Paravoz Speak Easy, «Солом’янська броварня», «Кеды искусствоведа», «Жизнь замечательных людей», Honey, One Love Espresso Bar, Bakehouse, Furgoneta