13 липня – п’ятий день фестивалю Atlas Weekend 2019 на ВДНГ. The Village Україна слухає хедлайнерів A$AP Ferg, «Монеточка», «Пошлая Молли», Tommy Cash та Alina Pash.

Фото: Анна Мурзіна

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Передостанній день Atlas Weekend 2019 і перший день фестивалю у вихідний починається з черг. Чекати на вході доводиться близько 20 хвилин. До пари попереду в черзі підходить хлопець і просить пропустити його вперед: там скоро починається виступ Alina Pash. «Ну пропустіть, я ж ваш брат. Або син. Сина пропустите?» – сміється хлопець. Жінку попереду слова про сина ображають найбільше, чоловік жартує про VIP-вхід за 500 гривень, але вирішує пропустити «брата». У паралельній шерензі чергу тим часом швидше проходять люди в костюмах Пікачу та оленя.

У цей час на найближчій до входу сцени вже виступає Alina Pash. Нещодавно реперка із Закарпаття випустила дві частини альбому, але найбільше публіка заводиться на перевіреному хіті Bitanga. Звучить також кавер на віральний хіт Childish Gambino – This Is America, який артистка переклала як «Се Україна, йо!».

На спільному треку з Alyona Alyona «Падло» люди під North Stage починають підспівувати особливо активно. «Сьогодні без Альони, у неї виступ завтра», – анонсує виступ у неділю Alina Pash. «Так хто сказав на мамку падло?» – жартує хлопець у компанії ближче до виходу зі сцени.

Водночас на West Stage вже звучить «Нимфоманка» – трек російської співачки «Монеточки». «Я так стесняюсь, улыбнитесь, пожалуйста», – каже Ліза Гирдимова, для якої це другий виступ у Києві після концерту в Atlas у листопаді 2018 року. Згодом авторка хіта «Каждый раз» сідає за інструмент: «Вот вам нравится такая новая «Монеточка», но вы должны помнить и «Монеточку» с синтезаторами». Наступна лірична пісня – «Ушла к реалисту».

«Вы хотите внести в наш разговор немного политической остринки? – запитує «Монеточка» зі сцени. – А нельзя!». Одразу після цього – «Мама, я не зигую» з елементами семплів із Dolly Song. Закінчує виступ російська артистка обігруванням шансону в пісні «Козырный туз спасай меня на зоне». «И на этой славной ноте мы заканчиваем, я буду очень-очень скучать, пока-пока», – прощається росіянка, на біс не виходить.

Виступ білоруського музиканта ЛСП на головній сцені затримується. Під сценою через це не хвилюються: розважають себе, надуваючи і запускаючи в повітря презерватив. «Если нет денег, значит, нет телок», – виконує хіт Олег Савченко. Під автотюн затягує пісню «Она закрыла инстаграм». «В этом городе, в этой стране, в этом мире много красивых девушек. В инстаграме их еще больше. Так зачем же скрывать эту красоту, прятать ее?» – звертається автор альбомів Magic City і Tragic City. Після цього також виконує трек про «лепестки» и «бэйбу».

«Даже моя бэйби не знает!» – на North Stage аншлаг під виступ гурту «Пошлая Молли». Команда Кирила Тимошенка грає перший трек, а тоді представляється: «Это была лучшая группа в мире «Пошлая Молли»!» – каже «Блєдний».

Торік лідер гурту коментував виступ на Atlas Weekend словами: «Я вас на*бал. И вас на*бал. И Atlas на*бал. И Киев на*бал. Украину на*бал, Россию на*бал». «Киев, мы же с вами вроде как местные, поднимаем фонарики. Настало время попсовых треков про любовь», – каже Тимошенко зі сцени. Виконують пісню «Твоя младшая сестренка такая сука».

До наступного треку «Блєдний» все-таки хоче увімкнути ліхтарики: «Нужно будет за*баться, поднять фонарики. Эту песню мы не любим петь, мы любим, когда вы ее поете». «Пошлая Молли» виконує трек «Супермаркет», «Блєдний» каже людям під сценою, що слемитися під кожну пісню необов’язково. Люди його не слухають.

На West Stage – бельгійський гурт Hooverphonic. Музиканти просять підтримати нову фронтменку, у певний момент кажуть увімкнути на вокал публіку, але слова знають не всі. «Дякуємо, побачимося наступного разу!» – каже Люка.

Естонський репер Tommy Cash вийде на сцену з запізненням, до цього під сценою хтось вмикає на телефоні пісню Tokyo Drift. «Ось це я розумію, це ранній Tommy Cash», – каже хтось ствердно. На сцені вмикають серію відеоінсталяцій у кислотних тонах, згодом на сцену виходить й англомовний репер, відомий за співпрацею із Charli XCX та Modeselektor. Починає з першого треку альбому ¥€$ під назвою Wait A Minute, який випустив торік. До головного хіта Pussy Money Weed на North Stage вже не проштовхнутися.

Штовхатися треба в бік Main Stage, де після затримки починає виступ головний хедлайнер дня A$AP Ferg. «Честно говоря, они мне очень похожи – и голос, и музыка, и стиль», – обговорюють у товкучці до сцени заміну в команді A$AP Mob після того, як оригінального хедлайнера Atlas Weekend A$AP Rocky затримала шведська поліція. У потоці помітно, що багато людей прийшли на фестиваль у хустках – цей предмет одягу зробив мемом A$AP Rocky.

A$AP Ferg вривається на сцену в зеленому худі та червоних шортах. «В останній момент у мене майже не вийшло прилетіти до вас, – каже учасник A$AP Mob. – Києве, я діставався до вас із Нью-Йорка одинадцять годин, тому давайте гучніше, хочу почути ваш голос!» Відкриває виступ першим треком з останнього альбому – Trap and a Dream. Це спільна робота з репером Meek Mill, відомого ворожнечею із Дрейком і проблемами з законом.

Фото: Ярослав Друзюк 

«Ця сцена так далеко від вас, я хочу бути ближче!» – кричить Ферґ. Охорона забезпечує супровід, і репер спускається під Main Stage, роздає всім хай-файви. На сцену повертається вже у хустці з мему A$AP Rocky про babushka. «Where are my babushkas at?» – запитує Ферґ. Наступний трек – спільний із Роккі Shabba.

«Я зі східного узбережжя, тому віддамо йому пошану», – анонсує пісню East Coast, яку на мікстейпі Still Striving виконував разом з A$AP Rocky, Snoop Dogg, Busta Rhymes і Ріком Россом. Ще один триб'ют – співзасновнику A$AP Mob A$AP Yams, який загинув 2015 року. До слова, у серпні до Києва приїде ще один учасник колективу A$AP TyY.

«Хочете почути нову пісню?» – продовжує A$AP Ferg. Починає читати новий матеріал Wigs, який випустив у червні. «Уперше в Києві!» – додає хіп-хопер. Закриває програму головним хітом Plain Jane. «Дякую вам усім і дякую, що підтримуєте Роккі», – прощається Ферґ. Як і у випадку з іншими хедлайнерами, виступ перекладали мовою жестів.

Трек A$AP Ferg на Atlas Weekend 2019, адаптований для слухачів із проблемами слуху

Метро вже давно зачинили, через основну алею люди тягнуться до виходу під Old Town Road i Satisfaction, які на Night Stage семплить діджей Selecta. На сцені поряд починається програма фестивалю електронної музики Brave! Factory, хедлайнером якої є ще один американський репер Zebra Katz.