11 липня – третій день Atlas Weekend 2019. У лайнапі багато електронних музикантів – Chase & Status, Emika, Matoma та хедлайнери The Chainsmokers.

The Village Україна продовжує спостерігати за фестивальниками, вчиться танцювати під драм-н-бейс та вривається під The Vaccines.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

У підземному переході до ВДНГ своя атмосфера – тут чоловік грає на балалайці мелодію Crazy Frog. Поодинокі фестивальники стягуються до входу, їх легко вирізнити: у них є і дощовик, і світшот, і сонячні окуляри. І недарма – на Atlas цього дня ще не раз йтиме дощ, який змінюватиметься сонцем.

Заходимо на фестиваль о 18:00 – черг на вхід немає і не буде. Близько 20:00, коли люди сходитимуться на хедлайнерів, на вході теж буде вільно. Припускаємо, що цей день Atlas Weekend викликав менший ажіотаж, ніж два попередні. Перш ніж пропустити на територію, у нас перевіряють, чи сильно затягнуті браслети на руці – передавати їх іншим особам заборонено.

«Atlas Хуяtlas», – з насмішкою каже хлопець своєму другові, коли проходить повз точку з мерчем. З таким написом тут продають футболки та сумки. Люди підходять подивитися, дехто купує.

Продовжуємо гуляти фестивалем. Поряд з локацією, де торік розміщувався маркет українських брендів, зона громадських організацій. З важливого – тут можна пройти безкоштовний анонімний тест на ВІЛ.

Підходимо до західної сцени. Тут грає британська електронна виконавиця Emikа. На сцені лише вона і діджейський пульт. Її треки – мінорні, ліричний вокал поєднується з дабстеповими бітами. Останній альбом Еміки не просто так називається Falling in Love With Sadness. Ним співачка закликає ділитися історіями про депресію, а частина коштів з продажу альбому йде на підтримку ініціатив, які займаються ментальним здоров’ям музикантів. Люди під сценою похитуються в ритм музики, а між ними гуляє хлопець у фіолетовому махровому халаті.

– Сходи на Chainsmokers, з’їж шавуху, покури кальян.

– Ти наче мої плани на день розказав.

Це ми перейшли через дорогу від West Stage – тут ось-ось почне імпровізацію «Інародний театр абсурду Воробушек», який уже морально готує до цього глядачів: «Якщо вам незрозуміло, то так і має бути. Ми так любимо».

Люди дістають дощовики та парасольки – посилюється дощ. «Ми все розуміємо, дощ пішов, ви зараз будете розходитися. Але у нас є правило. Хто піде з імпровізації – той лох». Пара без парасольки таки не витримує та йде. Проте більшість людей залишається, вибирає актора, задає йому тему – починається імпровізація.

На North Stage зібралися ті, хто, ймовірно, були незадоволені скасуванням виступу A$AP Rocky. На сцені – американський хіп-хоп виконавець Shahmen. «Ukraine, I love you. Fuck the rain!» – каже він зі сцени, коли розпочинається злива. Ніхто не розходиться – люди хитають руками і парасольками в ритм його репу. 

«Погляньте вправо», – каже прихильникам Shahmen і вказує на веселку, яка з’явилася над ВДНГ. Репер просить бути вдячним за сьогодні та викинути bullshit із голови.

Дощ припиняється, і перед західною сценою люди чекають на Pianorave. Ще не всі здогадуються, що це новий концертний проєкт Pianoбоя для «фестивального угару і рванини». До речі, Дмитро Шуров виступав на кожному Atlas Weekend, починаючи з 2015 року.

На сцену виходять троє – Дмитро Шуров, його син Лев та барабанщик. Розпочинається «рейв» – добре відомі пісні Pianoбоя у міксі з жорстким електронним звучанням і барабанами. «Що він мочить?» – здивовано запитує свого друга дівчина поряд.

«Мені давно хотілося пограти з двома барабанщиками і залучити «жирні» електронні звуки в піснях. Коли раптово помер Кіт Флінт, я зрозумів, що більше чекати не можна», – каже про цей формат Дмитро Шуров. Грає нове звучання пісні «Ведьма», і аудиторія починає вриватися.

Під головною сценою розстелили дощовики і чекають на Chase & Status. Це британський електронний дует, який грає драм-н-бейс. У музикантів чотири альбоми в колаборації з відомим артистами, зокрема з Ріанною і Томом Греннаном. На Atlas виступає лише один учасник, який грає діджей-сет з MC Rage. До речі, Chase & Status не вперше в Україні, вони вже виступали 2012 року на Global Gathering.

Люди стягуються до сцени та починають танцювати під драм-н-бейс. Для когось це вже непоганий тест на гравітацію. Return To Jungle – так можна описати, що відбувається на галявині під головною сценою, і так називається останній альбом Chase & Status. Навіть рятувальники біля сцени знімають відео виступу.

Повертаємося на західну сцену. Тут зібралося близько 100 людей, які чекають на The Vaccines. Серед них – хлопець у футболці Imagine Dragons. Саме в цього гурту на розігріві грали британські інді-рокери торік. До цього вони ще приїжджали в Київ у 2012 році, щоб виступити на розігріві у Red Hot Chili Peppers. Загалом їх у турне беруть такі гурти, як The Rolling Stones, Arcade Fire, Arctic Monkeys, Muse. Цього року перед Atlas Weekend музиканти виступали на Glastonbury.

The Vaccines починають виступ з нового альбому – звучить трек Your Love is my Favourite Band. Далі йдуть добре відомі хіти – Teenage Icon, I Always Knew. «It’s you, it’s always you», – підспівує публіка і проходить тест на знання слів треків гурту (принаймні ті, хто зібрався ближче до сцени). На щастя прихильників, музиканти розтягують виконання своїх пісень – майже всі треки гурту дуже короткі й у записі тривають менше як три хвилини.

«Коли ми вперше приїхали – у 2012 році – це була одна з найкращих ночей у нашому житті», – розповідає соліст Джастін Янг про свою любов до Києва. Гурт презентує новий трек Let’s Jump Off The Top, під який пританцьовує навіть старша жіночка в рожевій в’язаній кофтинці. «You made us feel we are home», – зізнаються музиканти й обіцяють повернутися зовсім скоро.

Під головною сценою люди чекають хедлайнерів – The Chainsmokers. Це буде перший виступ американського дуету в Україні. Вони на третьому місці серед найбільш високооплачуваних діджеїв світу за версією Forbes і мають «Греммі» за найкращий танцювальний запис (трек Don’t Let Me Down).

Світло гасне, люди притихають в очікуванні. Далі спалахує вся сцена – дует діджеїв з’являється разом з димом та феєрверками. На сцені – великий чорний куб, за яким вони грають і на якому танцюють і співають. Виступ супроводжує світлове шоу, час від часу з-під сцени вилітає вогонь і дим. Таке шоу точно подобається дівчині, яка стоїть неподалік сцени – вона просто верещить від захвату.

Для тих, хто знає The Chainsmokers за найвідомішими треками Closer чи Something Just Like This, їхній живий виступ може стати несподіванкою: діджеї грають у жанрі EDM. «Наче в Sportlife потрапив», – каже фестивальник поряд.

Дует міксує свої треки – Don’t Let Me Down, Paris – та відомі хіти на зразок Seven Nation Army, Last Resort. У натовпі чоловік у бандані та леопардовій шубі лише похитує головою, не танцює – на відміну від інших навколо.

На виході з фестивалю нас проводжає глибокий голос Everlast, який виступає на північній сцені.