10 липня – перший платний день Atlas Weekend 2019. У лайнапі середи – Black Eyed Peas, Tom Odell, Little Big, 5’nizza, Jamala, Latexfauna і Dub FX.

Гості фестивалю ще мають (невеликі) надії побачити A$AP Rocky в суботу на головній сцені. Лише наступного дня офіційно оголосять – виступу A$AP Rocky на Atlas цього року точно не буде.

The Village Україна продовжує вислуховувати біль і радість відвідувачів ВДНГ і самовіддано стрибає на виступі Black Eyed Peas.

Фото: Анна Бобирєва

ФОТО З ДРОНА: Іван Ліхута для Dronarium

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

«Тут якісь всі похмурі! А от на Сігеті...» – дівчинка з різнобарвним волоссям і блискітками на обличчі підходить до воріт ВДНГ з хлопцем. Фестивальний день лише починається, тому черг тут немає зовсім. Ще рано.

А от після 20:00 ситуація на вході зміниться повністю. Основний потік відвідувачів, які прийшли побачити саме хедлайнерів, переповнить вхід до фестивальної зони ВДНГ. Хто прийшов пізніше – мусить стояти в черзі.

Ми починаємо свій фестивальний день о 17:30. У цей час аж до входу на фест чути, що Dog Eat Dog вийшли на сцену. Це така собі коротка екскурсія у музику 1990-2000 років. Артисти у захваті, коли знаходять максимально вдячного слухача в першому ряду – здається, хлопець знає всі тексти «Собак».

фото: Андрій Баштовий

На фестивалі ще зовсім мало гостей. Dog Eat Dog зібрали під сценою близько 150 слухачів і навіть якимось чином змушують їх стрибати. «Тут дуже мало людей, але чуваки рубають офігенно», – каже хлопець у натовпі. Соліст Dog Eat Dog у цей час знімає штани.

Під будкою звукорежисера West Stage музиканти The Elephants обступили свого продюсера Женю Філатова (The Maneken) і чекають на виступ Latexfauna.

Починається. Latexfauna у різнобарвних спортивних костюмах нагадують олімпійську збірну Швеції з настільного тенісу зразка 1985 року. «Прівєт, рєбята. Ми київська наркоманська група Latexfauna».

Починають з Ajahuaska – це зрозумілий сигнал; знайомі звуки збирають під сценою не надто щільний, але дуже вдячний та готовий танцювати натовп. Фани миттю впізнають як «майже класику» на кшталт Lime (ну, ви самі знаєте – «Мене в тобі все устраює»), так і ще зовсім свіжу «Євпаторію». До речі, костюми на хлопцях ви вже бачили – якраз у кліпі на цей трек.

Крізь завісу диму від шашличних і запах шаурми переходимо на головну сцену. Там затримка. Ще ніхто не почав. Перший артист Main Stage (Melovin) вийде більш як на годину пізніше, ніж планував. Після нього на сцену запросять ізраїльську переможницю Євробачення 2018 – Netta.

Перед західною сценою повністю заповнює простір Jamala. Там стає ще тісніше. Джа у яскравому жовтому дощовику поступово розкачує майданчик. На «1944» від сцени не відірватися зовсім.

Ще тісніше у цей час на виступі 5’nizza. Простір перед північною сценою камерніший, вона розташована трохи далі від головної алеї фестивалю. Знайти собі місце, з якого було б зручно бачити артистів, непросто.

Чути, що на Main Stage вийшли Little Big. Алея, яка веде до найбільшої сцени фестивалю, одразу змінює ритм. Люди, яким до 20 років, відразу пришвидшують крок або ж починають бігти.

«Привіт, Київ. Як справи?» – соліст Little Big Ілліч (Ілля Прусікін) переходить на українську. Російські рейвери вже на перших треках садять натовп під сценою на землю. Артисти із Санкт-Петербурга починають зі свіжого матеріалу. Завдяки популярності Little Big у YouTube їхні навіть найсвіжіші треки давно впізнають із перших акордів. Звичайно, не всі, але це точно стосується людей, які заповнили головну галявину Atlas.

«If you wanna you can take», – Ілліч кличе на сцену реперку родом з Татарстану (вона ж дружина Іллі) – Tatarka. Реперка виконує треки татарською. Після спільного треку з Little Big Tatarka сольно виконує Altyn (золото). На цьому її виступ закінчується.

Little Big повертаються під Sho Me Your Money. Цього разу вони виконують трек без естонського репера Tommy Cash, як передбачено студійною версією (Tommy хедлайнитиме на північній сцені у п’ятий день фестивалю, у суботу). На флешмоб-пісні Skibidi комусь доводиться ловити своїх нетверезих друзів, які вирішили побігти танцювати ближче до сцени.

У цей час помітні «перебіжчики». На сусідній сцені вже почав грати Tom Odell. Щойно на Main Stage завершиться рейв, це вже будуть не «перебіжки», а «масова міграція». Перед сценою вже тісно, як у рукавичці. Том вилазить на рояль, а на наступному треку вже йде в люди та просить допомогти йому. «Без проблем», – каже Atlas Weekend і співає разом з англійцем.

«Я хочу, щоб ви всі танцювали, як кляті тварини», – Том вдається до заборонених прийомів. Він грає Imagine – The Beatles. «Imagine all the people living life in peace», – мир і спокій на кілька хвилин приходить на ВДНГ. Фінальною стає найпопулярніша пісня Тома – Another love.

Видихнули, переходимо на головну сцену, тут пахне травою. Діджей Black Eyed Peas розігріває юрбу.

Праворуч від Main Stage стоїть менша сцена, яка також привертає увагу. На ній виступи хедлайнерів перекладають мовою жестів. Перекладають навіть тоді, коли у музиці немає слів. Як це працює?

Це не класичний переклад. Перекладачі не просто показують текст пісень жестовою мовою, а й намагаються передати ритміку, звучання та емоції артистів. Уявіть наприклад, як би ви зобразили фразу «рut your f*cking hands in the air». Авторка цього стилю перекладу мовою жестів Амбер Галловей Галлео – серед трьох перекладачів, які переказують тексти Black Eyed Peas глухим людям. Щоб тримати ритм, перекладачі змінюються через кожен трек. Щоб перекладача було добре видно – встановили великий екран, який одночасно показує артистів на сцені і переклад мовою жестів.

«Let’s get it started!» – Black Eyed Peas виходять утрьох і починають одразу з важкої артилерії. Далі – попурі з усіх найвідоміших треків.

Will.i.am (Вілл Адамс) вітається у свій спосіб – повторює «Ку-ку» і шаблонно нагадує про те, що заздрить українським чоловікам: «Українські дівчата такі гарні, що весь день хлопцям з Black Eyed Peas довелося оглядатися навсібіч і вітатись «Ку-ку» (чомусь Вілл вирішив, що саме це найкращий спосіб привернути увагу української дівчини). Засновник The Black Eyed Peas після топхітів просить послухати свіжий трек – Be Nice, виданий уже 2019 року.

«Зараз щось буде!» Юрба завмирає в передчутті. Will.i.am просить гітариста не вступати: «Хочу зняти початок на камеру». Чому це варто зняти, стає зрозуміло одразу ж. Pump it! Натовп скандує: «Louder!». Щоб зовсім добити, гітарист закінчує впізнаваною темою з Seven nation army.

На сцені знову говорять українською. Цього разу J Reynoso, нова вокалістка The Black Eyed Peas, знайомиться: «Мене звуть Джесіка (Jessica Reynoso). Я з Філіппін». «Джей-Рей-Нозо», – по складах вчить вона українських фанів вимовляти власне ім’я. Їй доведеться багато працювати, щоб змагатися у впізнаваності з екс-вокалісткою BEP. Конкурувати з Fergie непросто.

Нову вокалістку The Black Eyed Peas представлено. Українська реперка Alyona Alyona головною алеєю йде у бік виходу з фестивалю.


Репортажі з Atlas Weekend 2019:

 Перший день: хор імені Софії Ротару