7 липня – п’ятий день фестивалю Atlas Weekend-2018 на ВДНГ. The Village Україна слухає хедлайнерів The Chemical Brothers, «Луну» і «Бумбокс».

Фото: Женя Люлько

Передостанній день Atlas Weekend 2018 починається з черг на вході. «Тут стоять до конца жизні?» – каже хтось у відчаї. Водночас хтось гучно вітає всіх зі святом «Урбана Купала».

На West Stage виступи затримують на годину. Brunettes Shoot Blondes виконують головний хіт Bittersweet, а також презентують матеріал із нового міні-альбому. Під сценою також підспівують трекам Every Monday та Away.

Своєю чергою, на East Stage вривається «Нейромонах Феофан». Гурт з іронією використовує старослов’янську мову, поєднуючи її з драм-енд-бейсом. «Ох, лепота! Красотища-то какая», – каже лідер гурту в стилізованій чернечій рясі. Також на сцені людина в костюмі ведмедя. Слем під сценою анонсують заздалегідь: у «народній забаві» просять брати участь тільки «богатирів». Урешті Феофан скаржиться на стан поля біля сцени. Публіка одразу розуміє – це натяк на хіт «Притоптать».

«Я вже на восьмому десятку – людей мого віку тут мало. Але отримую задоволення», – ділиться враженнями Тамара. Для людей віком понад 65 років вхід на фестиваль безкоштовний. Тамара каже – прийшла спеціально на «Нейромонаха Феофана». «Мені було цікаво. Я підготувалася заздалегідь, подивилася їхні відео в інтернеті», – каже киянка.

На Main Stage «Бумбокс» виходить о 20:00 – точно за розкладом. «Ну шо по чьом?» – вітається Андрій Хливнюк. «Якщо хтось хотів нам надерти дупу, зараз саме час – надеріть її вашими емоціями», – каже лідер гурту. Починають із синґлу «Рок-н-рол». На словах «а я просто люблю, как пульсируют залы» головна сцена, здається, починає пульсувати.

Ще одна пісня з нового матеріалу – «Сталеві квіти». «Присвячується всім, кому не байдуже», – каже Хливнюк. У певний момент він просить публіку підтримати українського режисера Олега Сенцова, який 55-й день голодує в російському ув’язненні. «Мій інструмент – це мікрофон. Я хочу бути мікрофоном для тих, кому закрили рота», – пояснює фронтмен. Перед цим «Бумбокс» виконує свіжу роботу – спільний трек із The Gitas.

«Якщо чесно, я в а*уї, скільки тут людей», – кажуть у натовпі перед East Stage. «Это Егор Крид!» – жартують зі сцени. Та виходить на East Stage гурт «Пошлая Молли». Після вирішення проблем із мікрофоном лідер гурту Кирило Тимошенко виконує треки «Все хотят меня поцеловать» і «Даже моя бэйби не знает».

«Что-то сегодня скучновато. Самое время сделать слэм», – після кількох треків каже відомий за прізвиськом «Блєдний» фронтмен. Грають «Любимую песню твоей сестры». «Готовы дальше разь*бываться?» – запитують зі сцени.

«Сейчас не темно, но можно поднять зажигалки», – пропонує «Блєдний». З натовпу запитують, що робити з вітром. «Да забейте на него», – відповідає.

Кілька разів гурт починає грати черговий трек, і тільки-но глядачі починають співати, музиканти спиняються: «Я вас на*бал. И вас на*бал. И Atlas на*бал. И Киев на*бал. Украину на*бал, Россию на*бал». І лише потім «Блєдний» стартує «Нон-стоп» (трек на слова поп-гурту Reflex – ред.).

Після виконання хіта «Пошлая Молли» пропонує згортатися – не лише із виступом, а й із фестивалем.

«Надіюсь, що сцена залишиться недоторканною після «Пошлой Молли». Вони за*бісь чуваки!» – розпочинає виступ O.Torvald Женя Галич. У певний момент на сцену виходить Андрій Хливнюк. Дуетом виконують спільні треки O.Torvald i «Бумбокс» «Вечір в Ріо» та «Сочі».

На West Stage починає грати мирний джаз – готують виступ «Луни». Програму співачка починає з пісні «Хулиган» із другого альбому. «Спасибо, Киев, родной! Обожаю вас, киевляне!» – розпочинає третій виступ у Києві Луна. «Мне нравится этот концерт!» – каже вона після виконання «Бутылочки» і «Мальчик, ты снег».

Виступ хедлайнера The Chemical Brothers через технічні причини мали відкласти на дві години. Утім, врешті затримується лише на годину. На головну сцену переходять люди і з виступу O.Torvald, i з «Луни». Британський електронний дует збирає майже всю локацію Main Stage. Супроводжують сет яскравим візуальним шоу. «Так от навіщо їм три фури з технікою», – каже хтось у натовпі. (У пості про відкладення виступу організатори повідомляли, що у гурту виникли проблеми з однією з трьох вантажівок із обладнанням – ред.).

Активніше за інших танцює Метт із Челмсфорда на сході Англії. «Я прийшов на The Chemical Brothers. Уже бачив їхні виступи – у Манчестері і Лондоні. Але не міг пропустити цей лайв, коли був у Києві по справах», – каже чоловік у джерсі збірної Англії з футболу.